Intervenție chirurgicală, foto de arhivă

Din 5 noiembrie, medicii de familie vor fi stăpâni pe propria activitate

594
(reînnoit 17:11 01.11.2018)
Ministrul de resort, Silvia Radu, a discutat cu mai mulți medici de familie din raioane despre noua reformă a medicilor de familie, intitulată ”Libera practică a medicului de familie”.

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. De luni, 5 noiembrie, medicii de familie pot depune dosarele la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a începe practicarea profesiei în cabinetele individuale.

Ministrul de resort, Silvia Radu, a discutat cu mai mulți medici de familie din raioane despre noua reformă a medicilor de familie, intitulată ”Libera practică a medicului de familie”.

Radu le-a explicat în detalii beneficiile noii reforme atât pentru medicii care vor activa în cabinetele individuale, dar și pentru pacienți, procedurile și aspectele principale de activitate. Aceasta a făcut simulări de calculare a salariului, arătând ce venituri și ce creșteri de salarii vor avea dacă vor accepta să practice noua formă de activitate.

„Odată ce veți alege să lucrați individual, veți fi stăpâni pe propria activitate. Veți gestiona singuri sursele financiare, veți avea condiții de muncă bune și echipamente moderne. Odată cu aceste schimbări, va crește și calitatea actului medical și vom putea asigura cu medici de familie toate localitățile rurale din țară”, a menționat Radu.

Astfel, începând din data de 5 noiembrie curent, medicii de familie vor putea depune dosarul la minister și alege individual una din formele de activitate propuse în cadrul noului Program, cum ar fi:

- cabinetul individual al medicului de familie (fondat de un singur medic de familie titular al practicii);

- centrul medicilor de familie (fondat de doi și mai mulți medici de familie titulari ai practicilor);

- angajat în cadrul unui prestator de asistență medicală primară existent.

În spitalele din Moldova mai bine să mergi sănătos și cu buzunarele pline cu bani>>>

Medicii vor primi în gestiune un sector teritorial delimitat, care cuprinde după caz una sau mai multe localități, străzi, case sau blocuri, cu o populație ce se încadrează în normativele recomandate. Finanțările vor fi oferite în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar.

594
Tagurile:
Sănătate, Silvia Radu, medici de familie
Tematic
Povestea impresionantă a doctorului din Moldova, pediatru în spitalele din Africa
Vor zbura capete la Spitalul nr.1 din Capitală? O comisie ministerială examinează situația
În spitalele din Moldova vor fi introduse noi taxe pentru pacienți
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

În Capitală nu mai sunt paturi libere la terapie intensivă pentru COVID - 19

122
În spitalele din municipiul Chișinău nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru pacienții maturi bolnavi de COVID -19, a declarat șefa Direcției Generale Asistenta Socială şi Sănătate din Capitală, Tatiana Bucearschi.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău, care a avut loc în această dimineață, șefa Direcției Generale Asistenta Socială şi Sănătate din Capitală, Tatiana Bucearschi, a prezentat situația din spitalele din Chișinău în contextul pandemiei de COVID - 19. Ea a spus că "situația în municipiul Chișinău rămâne a fi foarte gravă".

Și anume, se înregistrează o creștere uniformă și continuă a numărului de cazuri de COVID - 19, inclusiv a cazurilor grave și foarte grave. Iar pronosticul este nefavorabil.   

Potrivit ei, la nivel național sunt 107 017 cazuri confirmate de COVID - 19 și 94 586 de persoane vindecate. În municipiul Chișinău sunt 44 952 de cazuri confirmate și 35 597 recuperate, ceea ce constituie aproximativ 80%.   

Incidența prin COVID 19 la 100 de mii de populație în municipiul Chișinău, în luna noiembrie este de 1 166 de persoane, în creștere comparativ cu luna octombrie.

Tatiana Bucearschi a menționat că capacitatea totală pentru spitalizarea pacienților cu COVID - 19 în spitalele municipale este de 1 042 de paturi și 200 de paturi de triaj.  

Ea a menționat că din cele 200 de paturi de triaj, în această dimineață, erau ocupate 141.

Iar cel mai grav este faptul că "toate paturile din terapia intensivă destinate pentru adulți sunt ocupate".

Amintim, astăzi a intrat în vigoare regimul stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării – purtarea măștii de protecție în spațiile publice este obligatorie în toate spațiile publice.

Autoritățile ai decis să interzică activitatea cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), măsura intrând în vigoare începând cu ziua de sâmbătă, 28 noiembrie 2020. Totodată, de astăzi restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa doar până la ora 22:00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică este interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
coronavirus, adulti, terapie intensiva, terapie, pat, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
Vaccinare

De ce nu trebuie vaccinată toată lumea împotriva coronavirusului expert

268
(reînnoit 10:40 29.11.2020)
Zeci de țări din întreaga lume lucrează la elaborarea vaccinului împotriva noului tip de coronavirus, care ar trebui să oprească pandemia.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Fostul medic sanitar principal al Rusiei Ghenadi Onișcenko a declarat că trebuie vaccinate împotriva coronavirusului grupurile de risc, dar nu întreaga populație, comunică RIA Novosti.

Potrivit acestuia, din grupul de risc nu fac parte doar oamenii în vârstă, ci si persoanele cu boli oncologice și cardiologice. De asemenea, în această listă intră, în opinia fostului medic sanitar principal, cadrele didactice și medicii.

”Aceasta va fi suficient pentru a opri pandemia”, a explicat el.

Onișcenko a chemat la o atitudine responsabilă față de vaccinare deoarece aceasta este ”o operațiune imunobiologică serioasă”, cu atât mai mult cu cât, în cazul unor boli, vaccinarea nu poate fi făcută din cauza contraindicațiilor.

”La toți ceilalți, rezultatul va fi deja peste o lună, va apărea un nivel de protecție de anticorpi. Acest lucru va permite formarea unei imunități colective la nivel de la 60% și mai sus”, a conchis el.

Numărul total al cazurilor confirmate de coronavirus de tip nou în lume a trecut de 62 de milioane, au murit mai bine de 1,4 milioane de pacienți. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat pandemie de COVID-19 pe 11 martie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

268
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ungaria, prima țară din UE care a primit vaccinul Sputnik V
Putin: Rusia, gata să ofere tuturor vaccinul anti-COVID-19 - Video


Загрузка...
Accident, zăpadă, iarnă

Foto Nici nu a început bine iarna, iată ce se întâmplă pe drumuri

0
(reînnoit 13:07 01.12.2020)
Prima zi de iarnă i-a prins pe unii șoferi nepregătiți de noile condiții meteo în care sunt obligați să s deplaseze. Din cauza zăpezii, unele mașini au derapat de pe acostament chiar la primele ore ale acestei dimineți.

 

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Poliția de Frontieră în avertizează pe șoferii care merg în străinătate ca, înainte de a porni la drum, să se informeze despre starea vremii atât din țară, cât și din statul în care au planificat sejurul.

La fel, să se verifice și să se echipeze în conformitate cu condițiile meteo mijlocul de transport, dar și să țină cont de îndrumările și avertizările altor instituții de resort.

Secția Relații Publice a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI anunță într-un comunicat de presă că astăzi, la ora 06:40, polițiștii de frontieră din Direcția regională EST aflați în misiuni de serviciu au dat o mână de ajutor unor persoane, mașina cărora a derapat și s-a blocat pe marginea șoselei R-31.

În același timp, oamenii legi irecomandă:

Deplasarea în traficul rutier cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor;

Echiparea maşinilor cu pneuri corespunzătoare şi folosirea preponderentă a frânei de motor;

Păstrarea distanţei suficiente între vehicule, pentru a putea opri maşina în siguranţă.

0
Tagurile:
accidente, polei, zăpadă, iarnă


Загрузка...