Vaccin, imagine simbol

Într-un raion din Moldova ar putea fi anunțat cod roșu de îmbolnăvire cu rujeola

292
Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a anunțat că în regiune au fost înregistrate cinci cazuri de îmbolnăviri la un milion de populație, situație care ridică gradul de alertă de la portocaliu la cel roșu.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Autoritățile din Moldova sunt pregătite să anunțe cod roșu de îmbolnăvire cu rujeola în UTA Găgăuz-Yeri.

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a anunțat că în regiune au fost înregistrate cinci cazuri de îmbolnăviri la un milion de populație, situație care ridică gradul de alertă de la portocaliu la cel roșu.

”Este anunțat cod portocaliu la nivel național, nu și în UTA Găgăuzia unde suntem într-un alt cod, fiindcă avem mai mult de cinci îmbolnăviri la un milion de populație”, a declarat Serbulenco.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că cele mai multe cazuri de îmbolnăviri cu rujeola au fost înregistrate în raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul și Hâncești. 

Autoritățile locale din Ceadâr-Lunga au decis să nu permită admiterea copiilor care nu s-au vaccinat la școală. Toți elevii vor trebui să prezinte un certificat că au fost vaccinați contra rujeolei, înainte de începerea anului școlar. 

Premierul Pavel Filip nu exclude aplicarea unor sancțiuni disciplinare pentru responsabilii din domeniul sănătății care nu au acționat prompt pentru a evita răspândirea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeola la nivel de țară. 

Șeful Guvernului a declarat că o decizie în acest sens va fi luată după ce vor fi prezentate concluziile anchetei interne, care se desfășoară în acest moment.  

”Am văzut mai multă iresponsabilitate până în prezent, pentru că nu am văzut măsuri prompte din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și a unor autorități publice locale. Nu am privit ca un scop în sine sancționarea sau pedepsirea cuiva este important ca problema să fie rezolvată. Dacă în urma anchetei vom stabili că cineva nu și-a făcut suficient de bine munca, va fi sancționat”, a declarat Filip. 

În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola>>>

În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a declarat că acest nivel de alertă presupune o monitorizare mai eficientă a extinderii acestui virus și măsuri stricte de combatere a rujeolei.

În contextul agravării situației prin rujeolă în țară și creșterea numărului de bolnavi cu această maladie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică, organizează astăzi, 22 august, un club de presă, unde vor fi discutate în detalii despre rujeolă, vaccinare, siguranța vaccinurilor și prevenirea maladiilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

292
Tagurile:
cod rosu, rujeola, vaccin, Moldova
Tematic
Autoritățile bat alarma: Se agravează situația epidemiologică din cauza rujeolei
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Ștefan Gheorghiță

Gripa sezonieră versus coronavirus: Avem sau nu cazuri în 2020

35
De obicei, în această perioadă se înregistrează primele cazuri de gripă. Despre situația curentă aflați de la șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.
Gripa sezonieră: Informații privind situația din țară

În acest sezon, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră, în schimb este în plină ascensiune epidemia COVID-19. Anul trecut, în aceeași perioadă erau deja depistate 50 de cazuri de gripă.

"În anul curent, au fost efectuate investigații la 23 de persoane cu semne clinice compatibile cu gripa sezonieră. Aceste probe au fost investigate în paralel cu testul la COVID. În 10 cazuri rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv (cazuri COVID-19)", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, monitorizarea și supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute virale și gripei sezoniere continuă, inclusiv investigațiile de laborator ale persoanelor ce manifestă simptome compatibile cu această afecțiune.

În anul 2019 au fost înregistrate 3258 cazuri de gripă sezonieră. Primele cazuri și-au făcut apariția la sfârșitul lunii decembrie. Cele mai multe îmbolnăviri - 442, au fost la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, COVID-19, gripă, gripă sezonieră


Загрузка...
Celule canceroase

Aceste două alimente pot cauza cancer - oncolog rus

437
(reînnoit 07:08 28.10.2020)
Un oncolog rus a spus că riscul de a dezvolta cancer la sân sau pancreatic creşte în cazul consumului excesiv al acestor două alimente. Acestea pot alimenta tumorile maligne.

BUCUREŞTI, 28 oct – Sputnik. Consumul excesiv de zahăr și de carne roșie poate crește riscul de dezvoltare a cancerului, spune un oncolog rus.

Zahărul contribuie la dezvoltarea obezității, care poate duce la hipertensiune și la diabet de tip 2, o boală adesea asociată cu dezvoltarea cancerului, a declarat pentru canalul Zvezda TV Konstantin Titov, șeful Departamentului de chirurgie și oncologie de la Universitatea rusă de Prietenie dintre Popoare.

Potrivit specialistului, tumorile au nevoie să fie hrănite pentru a crește. Glucoza este o componentă perfectă pentru aceasta.

„Se formează adesea tumori maligne precum cancerul pancreatic, cancerul de sân și altele”, a explicat medicul, citat de Sputnik France

De asemenea, Titov a avertizat cu privire la pericolul reprezentat de consumul de alimente preparate pe grătare pe cărbune din cauza concentrației mari de agenți cancerigeni din carnea astfel gătită.

Anterior, cercetătorii israelieni au avertizat cu privire la riscul dezvoltării cancerului gastrointestinal legat de consumul de alimente bogate în antioxidanți precum ceaiul negru, ciocolata, nucile și fructele roșii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

437
Tagurile:
Oncolog, alimente, cancer
Tematic
Cât poate rezista COVID-19 în alimentele congelate: Iată ce susțin oameni de știință
Alimentele de calitate proastă cresc mortalitatea cu 7%


Загрузка...
imagine din arhivă

Votul în străinătate: În ce țări ar putea apărea dificultăți

0
Impedimentele care ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale peste hotarele țării au fost analizate în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Ministrul demisionar al Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului că secțiile de votare de peste hotare au fost asigurate cu buletine de vot. În unele state ale UE ar părea apărea dificultăți în procesul de vot, din cauza restricțiilor de circulație impuse în contextul pandemiei COVID-19. 

„Este vorba în primul rând de Spania, Franța, Irlanda. În cazul acestor țări, ambasadele acționează în vederea agreării cu autoritățile acestor state a formulelor prin care cetățenii noștri vor putea să evite restricțiile de mobilitate ca să se deplaseze la cea mai apropiată secție de vot, ca să-și poată exercita votul. Formulele care sunt agreate sunt diferite, dar în principiu se referă la posesia unor adeverințe, scrisori, fotografii ale invitației de a veni și de a participa la vot la o secție anumită”, a declarat ministrul emisionar de Externe, Oleg Țulea.

Cea mai dificilă situație este Irlanda, unde autoritățile au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie, inclusiv deplasarea în raza a 5 km de la reședința persoanei, fapt care ar limita posibilitatea moldovenilor stabiliți acolo să meargă la secțiile de votare.

„În aceste clipe agreăm formula care ar fi acceptată de către autoritățile din Irlanda, unde e cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie. La fel și în Franța pe o perioadă de 4 săptămâni sunt decretate aceste măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte, între orele 21:00 și 06:00. La fel și în cazul Spaniei și Israelului. În cazul acestor situații mai complicate agreăm formulele de compromis, astfel încât cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot”, a mai spus Oleg Țulea. 

În cazul Spaniei, pe 25 octombrie, Guvernul acestei țări a aprobat în ședință extraordinară starea de alertă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii, cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele, precizează MAEIE.

”După declararea stării de alertă, ca urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul spaniol de Externe, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot”, informează ministerul de Externe printr-un comunicat.

Totodată, pentru a evita anumite dificultăți, misiunea diplomatică a Republicii Moldova a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de a se deplasa între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

Și cetățenii Republicii Moldova din Israel sunt rugați să descarce de pe site-ul ambasadei Republicii Moldova în această țară o scrisoare pe care o vor prezenta autorităților acestei țări pentru a se putea deplasa la secțiile de votare, fără riscul de a fi amendați de către autoritățile israeliene în contextul restricțiilor impuse pe timp e pandemie.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
probleme, străinătate, vot
Tematic
CEC nu permite exit-poll-ul și va sesiza organele de drept


Загрузка...