medic

Un virus mortal a fost depistat la hotarul Republicii Moldova

1900
(reînnoit 15:27 15.08.2018)
Un virus periculos care poate provoca decesul a fost documentat la hotarul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Patru bărbați din județul Iași, doi dintre ei în stare gravă, sunt internați în spital după ce au fost infectați cu virusul West Nile. Aceștia au vârste cuprinse între 60 și 71 de ani și s-au îmbolnăvit după ce au fost înțepați de țânțari în timp ce se aflau la pescuit.

Este vorba despre patru locuitori din satele Pașcani, Movileni, Probota și Plugari. Doi dintre acești bărbați se află la reanimare în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Localitatea Probota se află pe Prut la hotar cu Republica Moldova, în regiunea satului Taxobeni, din raionul Fălești. 

Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase.  Principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura țânțarilor infestați. În general, 80 de persoane din 100, care au West Nile, nu au simptome. Acestea pot debuta în primele 15 zile din momentul în care au fost muşcate de ţânţar.

Simptomele uşoare pot include: febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.

Un om din 150 poate cunoaşte o formă gravă a bolii. Aceasta poate duce la umflarea creierului (encefalita), a măduvei spinării (mielita) sau a ţesuturilor din jurul creierului şi măduvei spinării (meningită). Se manifestă prin: cefalee severă, febră mare, stare de confuzie, convulsii, slăbiciune musculară sau paralizie şi comă. 

În România a fost înregistrat un prim deces din acest sezon din cauza virului West Nile, la începutul lunii august. Este vorba despre un bărbat trecut de 70 de ani. Până pe data de 8 august, în țara vecină  s-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile.

1900
Tagurile:
virus mortal, tantari, virusul West Nile, Romania
Tematic
Medicii bat alarma: O boală extrem de periculoasă se răspândește în Moldova
Avertisment: în Moldova începe invazia țânțarilor și căpușelor
Bill Gates

Bill Gates prezice apariția unei noi pandemii

497
(reînnoit 10:43 24.11.2020)
Discutând despre coronavirus cu actrița Rashida Jones și specialistul principal în boli infecțioase din SUA, Anthony Fauci, fondatorul Microsoft a spus că omenirea nu va putea preveni o altă pandemie. Aceasta ar putea începe în 3 ani, în cel mai bun caz - în 20 de ani.

Omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie, a declarat Bill Gates într-un podcast publicat pe 16 noiembrie pe Gates Notes, unde a vorbit cu actrița Rashida Jones și expertul guvernului SUA în boli infecțioase Anthony Fauci despre coronavirus și modificările aduse de virus.

Jones l-a întrebat dacă o nouă pandemie amenință inevitabil omenirea.

"Da. Și vom avea noroc dacă asta se va întâmpla peste 20 de ani de acum înainte”, a spus Gates.

O amenințare iminentă?

El a menționat, de asemenea, că a existat un scenariu potrivit căruia acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai repede, chiar și în trei ani.

Cu toate acestea, miliardarul a subliniat că omenirea ar fi mai bine pregătită.

În acest moment, spune el, vor exista algoritmi dovediți care vor declanșa o carantină, precum și sisteme îmbunătățite pentru a testa potențialii transportatori.

„A doua oară nu vom fi atât de stupizi”, a conchis el.

Anterior, într-un interviu acordat New York Times, fondatorul Microsoft a prezis diminuarea călătoriilor de afaceri cu mai mult de 50% și scăderea cu peste 30% a zilelor petrecute în birou din cauza noilor obiceiuri de telecomunicații.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

497
Tagurile:
pandemie, Bill Gates


Загрузка...
Prelevarea probei pentru testul COVID

Greșeli frecvente la efectuarea testului COVID-19 virusologi

182
(reînnoit 08:13 24.11.2020)
Specialiștii atenționează asupra celor mai frecvente greșeli pe care le comit oamenii atunci când efectuează testul la coronavirus.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Există mai multe reguli pe care trebuie să le respecte și pacienții, și medicii, pentru ca rezultatul analizei probei să fie de o exactitate maximă.

Un șir de virusologi care au fost chestionați de publicația RBK au enumerat unele dintre acestea. Medicul terapeut de categorie superioară Tatiana Romanenko a amintit că, înainte de testare, persoana în cauză nu trebuie să mănânce, să bea, să-și clătească gura cu soluții antiseptice.

De asemenea, nu trebuie degajate prea meticulos căile respiratorii, deoarece din această cauză probele prelevate de la pacienți pur și simplu nu vor fi informative.

Șu șefa Catedrei boli infecțioase a Universității Prietenia Popoarelor din Rusia, Galina Colevnikova, este de acord cu aceste declarații. Ea a subliniat de asemenea că o pregătire necorespunzătoare pentru testare poate determina un rezultat fals al acestuia.

”Timp de trei ore, persoana nu trebuie să bea, să fumeze, să se spele pe dinți. Dacă va face acest lucru, nu veți găsit nicio infecție”, a afirmat ea.

Doctorul în științe biologice, profesorul Universității de Stat din Moscova Alexei Agranovski a menționat că asupra rezultatului testului influențează însăși calitatea pregătirii probelor. În acestea ni trebuie să ajungă nici un fel de substanțe străine, care ar putea distruge virusul până la efectuarea testului, prin urmare, este inadmisibilă chiar și cea mai neînsemnată încălcare a sterilității.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

182
Tagurile:
virus, greșeli, COVID-19, test
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Va fi instituită carantină COVID în București? Ce spun autoritățile
COVID-19: Câte cazuri au fost înregistrate la început de săptămână


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...