CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Pentru a urma tendința globală de ˝harm reduction˝, adică reducerea riscurilor pentru sănătate, medicii ne recomandă să alegem cu atenție produsele, să optăm pentru hrana pregătită în condiții de casă, chiar și când este vorba despre dulciuri, anunță BeBetter.
În ultimii ani, zahărul a devenit principala sperietoare pentru cei care își doresc să slăbească sau să ducă un mod sănătos de viață. Cu toate acestea, el ne asigură doza de glucoză necesară pentru funcționarea normală a câtorva celule principale din corpul nostru. Mai jos vă descoperim câteva detalii despre cum să utilizăm zahărul pentru a rămâne sănătoși, dar să nu renunțăm definitiv la micile plăceri.
Când mergem la magazin, avem o varietate mare de produse ce conțin zahăr. Astfel, e bine să știm că zahărul ajunge pe mesele noastre din două surse principale: fabricat la una dintre cele două întreprinderi cu capital străin care activează pe teritoriul țării noastre sau din import.
Lider în producerea zahărului din sfeclă din Moldova este compania moldo-germană Südzucker Moldova. În prezent, compania deține trei fabrici de zahăr. Pe parcursul activității sale, aceasta a investit peste 700 de milioane de lei în dezvoltarea procesului de producere a zahărului.
Cel de-al doilea producător, "Moldova-Zahar", este un proiect investițional ambițios al concernului polon "Krajowa Spolka Cukrowa". Compania a achiziționat în luna mai 2011 fabrica de zahăr falimentată din orașul Cupcini. Cota de piață reprezintă aproximativ 30%.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016 a sporit de două ori importul de zahăr, preparate pe bază de zahăr sau miere, comparativ cu anul 2015. În primele 11 luni din anul trecut, importul produsului menționat a crescut cu 44,6%. De cealaltă parte, în anul 2016 a crescut și exportul de zahăr (cu 9,9%) din țara noastră, iar în ianuarie-noiembrie 2017, exportul s-a micșorat cu 17,2%, în comparație cu aceeași perioadă.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2016 un moldovean a consumat, în medie, 17 kilograme de zahăr pe an. Cantitatea a crescut cu aproape două kilograme, în comparație cu zahărul întrebuințat în alimentație acum 10 ani. Cel mai mult, au consumat locuitorii din sudul țării. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o normă de 20-25 de grame pe zi.
50 g = 10 pliculețe/lingurițe pe zi
Nutriționiștii ne îndeamnă să excludem zahărul rafinat din consum. În general, există două tipuri de zahăr — natural, pe care îl găsim de cele mai dese ori în fructoză, miere, fructe uscate, fructe proaspete, cereale, în pâine, în legume, în oleaginoase; și procesat, care este nociv.
"Zahărul natural există în atâtea alimente întrucât nu avem niciun motiv să-l consumăm pe cel procesat", consideră nutriționistul Victoria Ursu. Specialiștii spun că zahărul brun, despre care mulți cred că este mai sănătos decât cel alb, este obținut prin două metode: colorarea zahărului alb, dar și metoda centrifugării, stoarcerii sevei din trestie, palmier sau cocos, în urma căreia se obține zahărul nerafinat brun.
Victoria Ursu ne recomandă să consultăm eticheta produsului și să-l alegem pe cel nerafinat, bio, organic — acesta este inofensiv. „El este caloric, ridică nivelul glicemiei, dar nu este toxic", a adăugat specialistul.
Totodată, nu putem distinge zahărul brun nerafinat de cel colorat. "Coca-cola fără zahăr conține ciclamat de sodiu și zaharina, care sunt două ingrediente din lista celor cancerigene — deci, băuturile carbogazoase fără zahăr sunt mult mai toxice decât cele cu zahăr", susține nutriționistul.
Nici alimentele destinate bolnavilor de diabet nu sunt atât de inofensive pe cât se crede. Zahărul este substituit cu fructoză, în rest toate produsele sunt de proastă calitate, pe bază de ulei de palmier toxic, foarte mulți aromatizatori. Medicii ne recomandă să substituim zahărul cu miere. Există trei celule în corpul nostru care au nevoie de glucoză — celula hepatică (ficatul), celula neuronală (creierul) și celula musculară.
Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, aproape 50 la sută dintre moldoveni sunt obezi, 16% dintre populația urbană și 15% — dintre cea rurală. 17% — femei, 13% — bărbați. Moldova ocupă locul 72 din 188 în topul țărilor cu cele mai multe persoane supraponderale, arată Organizația Mondială a Sănătății. 84 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. În municipiul Chișinău sunt înregistrate peste 23 de mii de cazuri, printre cei afectați fiind și copii.
De cealaltă parte, studiile internaționale arată că nu toți oamenii au aceeași reacție la zahăr. Cantitatea de glucoză care ajunge în sânge poate fi diferită la persoanele care au consumat aceleași alimente la o masă, spune Gary Taubes, în cartea sa "The Case against sugar" (O cauză împotriva zahărului). Cercetătorii mai caută răspunsuri la întrebarea cât de mult zahărul a contribuit la epidemia de obezitate din lume. Ei atribuie cauza problemei consumului majorat de calorii. Există trei modalități de a reduce cantitatea de zahăr din organism: nu consumați băuturi dulci sau carbogazoase; asigurați-vă că micul dejun nu a devenit un desert, consumați cereale, ouă și legume; reduceți dulciurile sau renunțați la ele în schimbul consumul de fructe.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.
"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.
Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.
Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.
Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a menționat că în prezent situația epidemică din țară este una critică. În ultimele 14 zile, cifrele arată o creștere esențială a numărului de noi infectări cu COVID-19.
"Incidența în ultimele 14 zile a constituit 439 de cazuri, nu am înregistrat un asemenea rezultat anterior. Dacă la începutul anului 2021, am avut 300-350 de cazuri la 100 de mii de populație, acum am depășit 400. Este o cifră foarte mare", a precizat Daniela Demișcan.
Potrivit specialistului, mortalitatea în ultimele 14 zile este de 8 decese la 100 de mii de persoane. Formele grave constituie în jur de 10 procente – o cifră foarte mare, formele medii - 18, iar formele ușoare și asimptomatice sub 70 la sută.
"Doar în acest weekenend au pierdut lupta cu viața 50 persoane. Numărul de decese a crescut cu 30 la sută față de săptămâna trecută, iar numărul de cazuri cu 32,6 procente. Din păcate, înregistrăm foarte puțini vindecați. Avem cu 4 proente mai puține persoane vindicate. Suntem într-o situație extreme de nefavorabilă", a adăugat Daniela Demișcan.Deși situația epidemică ar trebui să fie una mai favorabilă la aproape un an de pandemie, ultimele cifre demonstrează faptul că pe zi ce trece lucrurile nu par deloc să meargă într-o direcție avantajoasă. Potrivit Danielei Demișcan, motivul principal este nerespectarea normelor de sănătate publică impuse de către autorități.
Precizăm că Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică a instituit un regim special de activitate la nivel național, din cauza creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID-19 și a deceselor provocate de infecție.
Ca urmare, în perioada 1-15 martie, elevii vor învăța online, iar instituțiile de stat și private vor organiza procesul de lucru de la distanță. Nici instituțiile culturale nu vor putea desfășura spectacole și concerte, iar transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în weekend.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. BNM anunță pentru marți 21,04 lei pentru un euro, cu 7 bani mai puțin decât a anunțat pentru luni și cu tocmai 20 e bani mai puți decât a costat, de fapt, euro pe piața valutară, luni (cel mai bun curs a fost de 21,24 de lei pentru un euro la casele de schimb valutar).
În schimb, marți dolarul ar urma să se aprecieze față de moneda națională, ajungând la cotația de 17,47 de lei, în timp ce marți a fost apreciat de BNM l doar 17,43 de lei, iar pe piața a costat, de fapt, 17,56 de lei.
Situația altor monede, potrivit cursului oficial anunțat de BNM, este următoarea: hrivna ucraineană rămâne la aceeași valoare (0,62 lei), leul românesc se depreciază (4,37 lei), iar rubla rusească se apreciază (0,23 lei).
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova