Coș cu legume - foto de arhivă

Important: Fructe și legume care ne pot proteja de cancer

299
(reînnoit 11:31 01.03.2018)
Revista Academiei Americane de Dermatologie a publicat un studiu în care demonstrează că anumite alimente pot oferi un scut de protecție împotriva cancerului de piele

CHIȘINĂU, 1 mart — Sputnik. Un studiu publicat acum câțiva ani în Revista Academiei Americane de Dermatologie demonstrează științific că anumite alimente pot oferit un scut de protecție împotriva cancerului de piele (cel mai des întâlnit tip de cancer), conferind în același timp o piele cu aspect tânăr și neted.

Vă prezenta câteva dintre fructele și legumele care conțin din belșug aceste vitamine și pe care le puteți consuma pe timpul verii, asigurând atât protecție împotriva razelor ultraviolete, cât și un tonus excelent al pielii:

Pepenele roșu: Acest simbol al verii conține aproximativ 90% apă, care are rolul de a hidrata organismul. De asemenea, pepenele conține multă vitamina C, necesară pentru producția de colagen.

Fructele de pădure: Fie că e vorba de afine, coacăze negre, mure, zmeură, merișoare și căpșuni, toate ajută corpul să producă colagen, responsabil pentru aspectul suplu și neted al pielii. Afinele în special sunt pline cu compuși eficienți în neutralizarea radicalilor liberi, generați de expunerea excesivă la raze ultraviolet.

Morcovii: Aceștia ajută la îmbunătățirea vederii, însă ei pot preveni și uscăciunea pielii. Conțin betacaroten, pe care corpul îl folosește pentru a sintetiza vitamina A, cu rol hidratant asupra pielii. Morcovii sunt și o sursă de vitamina C.

Ananasul: Alături de vitamine și minerale, acest fruct tropical conține și bromelaină, considerată a combate inflamația, respectiv cea asociată arsurilor solare. Ananasul are în compoziție și cantități mari de vitamina A și C, importante în procesul de fabricare a colagenului.

Citricele: Fie că este vorba de portocale, grapefruit, lămâi, toate citricele sunt deopotrivă benefice pielii. Vitamina C și aminoacizii din ele, cum sunt prolina și lizina, joacă un rol important în producția de colagen.

Castravetele: Femeile sunt specialiste în utilizarea acestei legume pentru a combate deranjantele cearcăne, însă se pare că și ingerarea sa este la fel de benefică pentru piele. Castravetele conține în mare parte apă, prin urmare hidratează și împrospătează întregul organism și bineînțeles pielea.

Roșiile: Acestea sunt desemnate drept alimentul perfect pentru protejarea celulelor pielii, datorită licopenului care combate ridurile și liniile fine. Culoarea specifică este conferită chiar de licopen care s-a dovedit științific că previne arsurile solare.

Porumbul: Consumat îndeosebi vara, porumbul constituie o sursă excelentă de luteină, un tip de carotenoidă. Asemenea licopenului, luteina protejează pielea de leziuni ultraviolete.

Mango: O sugestie exotică pentru bunăstarea pielii este mango care conține mai mult de 20 de varietății de vitamine și minerale. Fructul de mango are un profil de enzimă acidă și conține betacaroten și derivați ai vitaminei A care activează regenerarea celulară.

299
Tagurile:
cancer de piele, alimente, cancer, legume, fructe, studiu
Tematic
O mie de femei se îmbolnăvesc anual de cancer mamar, dintre care 700 decedează
S-a descoperit cauza principală a îmbolnăvirii de cancer
A fost descoperită cauza principală a îmbolnăvirii de cancer
Aureliu Ciocoi

Va fi sau nu posibil ne vaccinăm în clinici private: Ce spune Ciocoi

323
(reînnoit 20:24 11.04.2021)
Premierul interimar Aureliu Ciocoi spune că, peste puțin timp, cetățenii vor avea posibilitatea să se vaccineze și în rețelele de clinici private, iar în prezent se lucrează asupra mecanismului de formare a prețului la vaccinuri pentru agenții privați.
Va fi sau nu posibil să ne vaccinăm în laboratoare private-Ce spune Ciocoi

Aureliu Ciocoi a declarat pentru Sputnik Moldova că vaccinurile împotriva COVID-19 trebuie să fie disponibile și în clinicile private pentru ca cetățenii care doresc să se vaccineze mai devreme, să aibă această posibilitate. Premierul interimar nu a oferit un termen de când cetățenii ar putea să se imunizeze în laboratoarele private, dar a spus că în momentul de față Agenția Medicamentului elaborează un mecanism de formare a prețului la serurile anti-covid pentru clinicile private.

„Există o diferență între procurarea vaccinurilor din bani publici și importul lor în sectorul privat de sănătate. Vom trebui să avem o limită foarte clară de plafonare a prețurilor la seruri pentru a nu admite costuri exorbitante în rețelele medicale private. Cu siguranță, vom oferi această oportunitate agenților economici privați să aducă vaccinuri, pregătim terenul, dar să nu admitem prețuri exagerate", a subliniat Aureliu Ciocoi.

Potrivit experților în sănătate publică, nu este atât de simplu ca laboratoarele private să înceapă vaccinarea populației, iar pentru asta ele trebuie să respecte anumite norme care sunt prevăzute în contextul imunizării populației. Potrivit legislației, autorizarea privaților pentru imunizarea împotriva COVID-19 ține de competența directă a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și a Ministerului Sănătății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

323
Tagurile:
COVID-19, teste de laborator, imunizare, Vaccinare
Tematic
Când ar putea ajunge vaccinul ”Sputnik-V” în Moldova - ce declară Ciocoi
Sondaj: Câți moldoveni doresc să se vaccineze și ce vaccin preferă


Загрузка...
Ninel Revenco

Tot ce trebuie știți despre vaccinarea anti-COVID în Moldova

148
(reînnoit 14:50 11.04.2021)
Până în prezent, în Republica Moldova peste 1,5 procente dintre cetățenii au fost vaccinați împotriva COVID-19. Cum decurge campania de imunizare și ce trebuie să cunoască moldovenii care vor fi vaccinați aflați din acest material.
Vaccin anti-COVID: Ce spun specialiștii despre imunizarea în Moldova

Deși multe persoane sunt de părere că procesul de vaccinare decurge cu pași lenți, specialistul în imunizare Ninel Revenco a venit cu o precizare în acest sens, afirmând că în prima etapă de vaccinare a fost atins plafonul stabilit inițial de către autorități, ținând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin.

Potrivit specialistului, în mai bine de cinci săptămâni de când a fost dat startul campaniei naționale de vaccinare, au fost imunizați 57 la sută din angajații sistemului medical și aproximativ 11 mii de persoane incluse în etapa doua de vaccinare.

"Statul întreprinde eforturi enorme pentru a aduce cât mai multe doze de vaccin. În comparație cu alte țări precum Armenia, Georgia și Turcia, care au început procesul de vaccinare în aceeași perioadă ca țara noastră, noi ne aflăm pe primul loc după numărul persoanelor vaccinate", a declarat pentru Sputnik Ninel Revenco.

Boris Gâlcă
© Sputnik / Mihai Caraus
Boris Gâlcă

Este important de știut că după administrarea celei de-a doua doze de vaccine, moldovenii vor primi un certificat de vaccinare. Certificatul va fi eliberat în cadrul instituției medicale unde va avea loc administrarea serului și va fi oferit imediat după procedura de imunizare. Despre acest lucru a anunțat în studioul Sputnik Moldova, șeful adjunct al direcției asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă.

"Certificatul va fi într-o formă simplă, unde va fi indicat IDNP-ul persoanei, instituția care a efectuat vaccinul, doza de vaccin, producătorul, seria de licență în limba de stat, engleză și rusă", a precizat el.

Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea facilita călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei. Totuși, la nivel european nu s-a luat deocamdată o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat.

Veronica Atiș
© Sputnik / Mihai Caraus
Veronica Atiș

Datele unui sondaj realizat de Compania Date Inteligente (iData) în luna martie curent au arătat că aproape jumătate din populația adultă s-ar vaccina contra COVID-19. Cei mai mulți ar prefera să se vaccineze cu ”Sputnik-V”, pe locul doi fiind BioNTech/Pfizer, iar pe locul trei - AstraZeenca.

"48 la sută din populație își dorește să se vaccineze, iar 44 la sută au răspuns că nu acceptă deocamdată acest lucru. Printre preferințele moldovenilor pe primul loc este vaccinul ”Sputnik V” (35,42%), urmat de BioNTech/Pfizer, cu aproape 20 procente și AstraZeneca - aproximativ 10 la sută. Mai bine de 20 la sută afirmă că nu contează ce vaccin le va fi administrat", a declarat pentru Sputnik Moldova Veronica Atiș, directoarea departamentului de cercetare la Compania Date Inteligente.

Amintim că, în data de 2 martie, în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. În prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârsta între 18 și 60 de ani care suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

148
Tagurile:
vaccin, sondaj
Tematic
Rusia: Vaccin anti-COVID-19 sub formă de picături nazale


Загрузка...

Renunțarea la acest obicei v-ar putea prelungi viața cu aproape 30 de ani

847
(reînnoit 21:01 11.04.2021)
Oameni de știință au făcut studii timp de 20 de ani ca să constate în final că renunțarea la acest viciu ar prelungi viața cu 28 de ani.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Renunțarea la consumul de alcool ar putea prelungi viața cu 28 de ani, scrie Express, citând date ale oamenilor de știință de la Institutul Karolinska, Suedia.

Experții au monitorizat durata de viață a persoanelor afectate de patima alcoolului din Danemarca, Finlanda și Suedia, timp de 20 de ani. Mortalitatea cauzată de diverse boli și afecțiuni a fost semnificativ mai mare în grupul participanților la studiu care consumau alcool. În medie, speranța lor de viață a fost redusă cu 28 de ani.

Medicii au avertizat în repetate rânduri în privința efectelor negative ale alcoolului asupra organismului uman. În special, alcoolul, chiar și în doze mici, crește semnificativ riscul de cancer, demență, impotență și infertilitate. Alcoolul afectează negativ și funcționarea inimii, creierului și ficatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

847
Tagurile:
obicei, viață, alcool
Tematic
Ceaiul provoacă cancerul dacă nu este consumat corect - Detalii
În cât timp este eliminat alcoolul din organism


Загрузка...