Lapte, imagine de arhivă

De ce laptele este mai sănătos decât apa când ne este sete. Ce spun specialiștii

170
(reînnoit 15:42 30.01.2018)
Potrivit unui nou studiu realizat în Marea Britanie, laptele este cea mai hidratantă băutură. Iată ce spun specialiștii.

CHIȘINĂU, 31 ian — Sputnik. Specialiștii ne sfătuiesc să bem minimum 2 litri de lichide pe zi, întrucât hidratarea este esențială pentru buna funcționare a organismului.

Potrivit unui nou studiu, realizat în Marea Britanie, care investighează efectul potențial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului, demonstrează că laptele hidratează cel mai bine organismul.

„Subiecţii au fost împărţiţi în patru grupe, urmând ca fiecare grupă să fie hidratată cu un lichid diferit: apă, lapte, cafea şi suc natural. La sfârşitul orelor de test, surprinzător, s-a ajuns la concluzia că laptele hidratează într-o proporţie mult mai mare organismul uman în comparaţie cu apa. La fel de surprinzător este și faptul ca diferenţele dintre apă şi cafea sau suc natural sunt foarte mici”, scrie napocanews.ro.

Potrivit rezultatelor studiului, laptele hidratează pentru o perioadă de patru ore, în comparație cu apa, efectul căreia se limitează doar la o singură oră.

„Laptele este mult mai bun decât apa sau alte băuturi, deoarece este o sursă de proteine de cea mai mare calitate, dar şi de carbohidraţi, calciu şi electroliţi", spune Brian Timmons, autorul studiului.

Totodată, potrivit lui Timmons, laptele înlocuieşte sarea care se pierde prin transpiraţie şi ajută corpul să reţină fluidele mai bine.

170
Tagurile:
Hidratare, Ce spun specialistii, sete, sanatos, de ce, apa, lapte, Marea Britanie
Tematic
Studiu: Efectul dezastruos al diabetului asupra sănătății creierului
Studiu: Somnul în avion ne poate afecta sănătatea
Studiu: Băuturile răcoritoare vă pot pune în pericol viața
Medicina

Cât de eficient este vaccinul Sputnik V împotriva tulpinii britanice de COVID

378
(reînnoit 13:48 24.02.2021)
Pe cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva noii tulpini britanice de COVID - iată de spune un cunoscut medic din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu, a fost întrebat în studioul radio Sputnik Moldova dacă este adevărat că vaccinurile administrate astăzi (în alte state) nu sunt eficiente împotriva noii tulpini, cea britanică, de COVID - 19.

Alexandru Botezatu a spus că, pornind de la experiența lui medicală, nici nu poate să subscrie, nici să contrazică această afirmație, atâta timp cât nu are informații asupra acestui fapt (asta pentru că în Republica Moldova nu este folosit niciun vaccin -n.n.). Dar, el s-a referit la experiența colegilor lui din Federația Ruscă, cu care se află în dialog permanent pe diferite platforme de comunicare.

"Colegii din Rusia spun că vaccinul pe care l-au elaborat este un vaccin foarte bun și o spun cu toată încrederea în lucrul acesta. Mă refer la vaccinul Sputnik V, care are un mecanism de elaborare foarte bun și colegii din lumea academică a Rusiei au confirmat faptul că el previne și noua tulpină, duce la formarea anticorpilor și către noile mutații care vor fi eventual", a declarat șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Alexandru Botizatu
© Photo : Arhivă personală Alexandru Botizatu
Alexandru Botizatu

El însă a precizat că, în fond, toace vaccinurile aprobate de autoritățile medicale sunt bune.    

"Nu contează producătorul. De ce ne-am axat pe producător, pe o țară sau alta? Noi vorbim de vaccin ca remediu care ne poate salva. Toate vaccinurile sunt bune", a spus medicul.

Tulpina britanică a ajuns sau nu în Republica Moldova?

Întrebat dacă în Republica Moldova a ajuns tulpina britanică a coronavirusului și cât de periculoasă este aceasta, Alexandru Botizatu a spus că, chiar dacă în țara noastră nu poate fi detectată în laborator, în mod sigur că ea a ajuns și la noi.

"În luna ianuarie, când am cunoscut o scădere a numărului de cazuri, ne-am relaxat, dar medicii spuneau că nu ne putem permite să ne relaxăm fiindcă deja observam care este evoluția în statele europene. Atunci când a apărut tulpina britanică (în statele europene - n.n.), noi știam la începutul lunii februarie că va fi o nouă explozie (și la noi - n.n.)", a spus medicul.

Alexandru Botizatu afirm că, deși prin teste de laborator, noua tulpină britanică nu poate fi confirmată, pentru că la noi nu se fac asemenea teste, datorită comunicării dintre medicii moldoveni și cei de peste hotare, din țările în care această tulpină este detectată în laborator, s-au constatat asemănările în evoluția bolii. Asta permite să se constată că în Moldova există noua tulpină britanică și că noul valul de infecții, de la începutul lunii februarie, ar fi fost provocat anume de aceasta. 

Tulpina britanică - mult mai contagioasă

Dar este mai periculoasă sau nu noua tulpină de COVID decât cea veche?

Alexandru Botizatu spune că aceasta este mult mai contagioasă.

"Virusul s-a adaptat la o transmitere mult mai ușoară fiindcă se adaptează mediului. Oamenii încearcă să dezvolte anticorpi pentru un anumit aspect la virusului, dar el repede se modifică. Această familie de coronaviruși este foarte adaptivă și a realizat o mutație pentru a se transmite mult mai ușor", a declarat șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Cât privește gravitatea bolii, Botizatu afirmă că nu există mari diferențe dintre vechea tulpină de coronavirus și cea britanică.

"Din punct de vedere al pneumoniei sau gradului de insuficiență respiratorie… La noi ajung doar pacienții în formă gravă. Și să comparăm această formă gravă (de astăzi, provocată de tulpina britanică -n.n.) cu forma gravă din toamnă sau de la începutul verii, nu aș putea să spun că este o diferență mare. Sunt același pacienți gravi, cu eunomie severă, cu insuficiență respirației. Diferența e că este mult mai contagioasă", a spus șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican.

Din această perspectivă, Botezatu afirmă că "riscul este ca această explozie de infecții cu noua tulpină să îngenuncheze sistemul medical, pentru că sunt puține spații disponibile la moment". Un număr mare de pacienți înseamnă locuri insuficiente în spitale", spune medicul.

"Noi nu avem capacitate fizică. Dacă am fi un pic mai precauți, dacă am avea un pic de răbdare, poate vine vaccinul, și va fi un colac de salvare pentru o anumită perioadă. Iată de ce societatea trebuie să înțeleagă că noi cunoaștem boala, știm cum ea evoluează, știm cum să abordăm câteva strategii de tratament, doar că nu avem spațiu fizic. Iată de ce trebuie să ne protejăm pe noi și pe aproapele nostru", șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

378
Tagurile:
britanică, tulpină, noua, coronavirus, COVID-19


Загрузка...
Vaccinul AstraZeneca

Elveția ar putea renunța la vaccinurile AstraZeneca

145
(reînnoit 19:20 21.02.2021)
Elveția ar putea renunța la contractele de cumpărare a vaccinurilor anti-COVID-19 AstraZeneca, anunță presa locală.

CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Oficiul federal al sănătății publice din Elveția nu exclude că țara va renunța la contractul de achiziție a vaccinului AstraZeneca, informează ziarul NZZ am Sonntag, cu referință la vicedirectorul instituției, Nora Kronig.

Declarația a fost făcut în contextul publicării unui plan aproximativ al livrărilor vaccinurilor împotriva COVID-19. Ziarul menționează că planul nu include vaccinul AstraZeneca, fiind prevăzute doar preparatele Novavax și Curevax, care au depus deja actele pentru obținerea autorizației în această țară.

Procesul autorizării va dura o perioadă mai mare de timp, odată ce autoritatea națională de reglementare a medicamentelor Swissmedic a solicitat date suplimentare ale studiilor clinice din SUA.

“Deocamdată nu este clar ce se va întâmpla cu AstraZeneca. Se examinează varianta transmiterii următoarei partide”, a declarat Kroning.

Reprezentantul AstraZeneca a comunicat publicației că întreprinderea este gata să furnizeze vaccinurile din momentul în care autoritatea de reglementare va permite.

În octombrie a anului trecut, guvernul Elveției a încheiat un acord cu AstraZeneca pentru livrarea a 5,3 milioane de doze ale vaccinului.

La sfârșitul anului trecut, în țară a fost lansată o campanie de vaccinare în masă împotriva COVID-19. Autoritățile au eliberat autorizație pentru două preparate – Moderna, pe 12 ianuarie, iar Pfizer/BioNTech, a primit aprobare pe 19 decembrie a anului trecut.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

145
Tagurile:
Elveția, AstraZeneca
Tematic
Africa de Sud returnează vaccinurile AstraZeneca după ce a suspendat administrarea lor
Centrul Gamalei, despre cooperarea cu AstraZeneca: Politica nu-și mai are locul


Загрузка...
Penitenciar

Perchezițiile la Penitenciarul din Cricova: Șeful instituției a fost reținut

0
(reînnoit 15:17 25.02.2021)
Alcool, jocuri de noroc și telefoane au fost depistate în urma perchezițiilor efectuate la Penitenciarul nr.15 din Cricova. Totodată, șeful instituției penitenciare a fost reținut pentru un termen de 72 de ore. 

CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. În urma perchezițiilor de miercuri în cadrul Penitenciarului nr.15 din Cricova, oamenii legii au depistat în celulele deținuților mai multe obiecte interzise. Este în premieră când se fac asemenea percheziții de amploare în cadrului unui penitenciar. Potrivit Poliției, descinderile au demarat în cadrul dosarului penal în privința unuia dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Este vorba despre Serghei Demcenco, care este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.

Astfel, în urma perchezițiilor au fost depistate obiecte interzise precum alcool, jocuri de noroc și telefoane. Totodată, oamenii legii au găsit peste 100 de cuțite confecționate artizanal, 30 de telefoane mobile, în jur de 40 de cartele pentru telefoane, precum și aproximativ o sută de purtători de informație electronică, de diverse dimensiuni, care urmează să fie supuse expertizării pentru stabilirea și analiza conținutului. Totodată, au fost ridicate sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker.

În cadrul perchezițiilor, oamenii legii au găsit și agende care conțineau șiruri numerice de conturi bancare, precum și numere și parole ale cardurilor bancare. Înscrisurile conțineau și liste cu sume ale datornicilor – sume impunătoare indicate în lei și valute. În urma descinderilor, au fost depistate sute de litri de alcool produs artizanal. Acesta a fost lichidat imediat de administrația penitenciarului.

Totodată, au fost găsite zeci de seringi cu substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu praf, acestea urmând să fie supuse expertizei pentru a se stabili dacă este vorba de droguri. De asemenea, au fost depistate și câteva dispozitive de inhalare a substanțelor narcotice.

Oamenii legii au decis transferul a 13 deținuți în alte penitenciare. Potrivit Poliției, aceștia dețin diverse „statute” ierarhice înalte în lumea criminală, iar acțiunile lor urmează să fie investigate. 

În urma descinderilor, procurorul responsabil de acest caz a decis reținerea pentru 72 de ore a șefului Penitenciarului nr.15 din Cricova. Oamenii legii îl bănuiesc de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PCCOCS, condamnați, reținere, percheziții la penitenciarul din Cricova
Tematic
Ce i-a promis unui deținut o angajată a Penitenciarului Cricova
Descoperire macabră: Ce a fost găsit într-un plic ajuns la Cancelaria Parlamentului


Загрузка...