Galina Kiriakova

Kiriakova: Epidemia de rujeolă din Ucraina ar putea ajunge în Moldova

91
În condițiile nerespectării calendarului vaccinărilor, în Moldova a crescut considerabil pericolul declanșării epidemiei de boli infecțioase, inclusiv de rujeolă.

CHIȘINĂU, 30 ian — Sputnik. Șefa secției reanimare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă", Galina Kiriakova, a dat detalii despre primul caz de îmbolnăvire cu rujeolă înregistrat în Republica Moldova.

Este vorba de un copil de șapte luni din raionul Glodeni care s-a molipsit în Ucraina, unde autoritățile au declarat stare de epidemie de rujeolă. Copilul nu era vaccinat.

Vaccin
© Sputnik / Валерий Мельников

Apariția unui bolnav de rujeolă în Moldova era ceva de așteptat, consideră Kiriakova. Însă la ora actuală este foarte complicat de prevăzut cum va evolua situația și dacă acest caz singular va degenera sau nu într-o epidemie.

„Întotdeauna există un pericol. Am progresat foarte mult în privința vaccinării. Însă acest caz de îmbolnăvire era de așteptat și nimeni nu poate spune cum va evolua starea de lucruri. Nimeni nu poate spune ce va fi, deoarece au fost modificate legile epidemiologice. La noi funcționa un sistem de vaccinare normal și a dat rezultate: am uitat de înseamnă vărsat de vânt și scarlatină, am uitat de foarte multe boli. Acum însă suntem nevoiți să ne amintim câte ceva și să culegem roadele încălcării regulilor de vaccinare", a spus medicul infecționist.

În condițiile în care un număr foarte mare de cetățeni refuză să se vaccineze, răspândirea maladiei poate fi imprevizibilă.

„Nici un specialist nu poate prevedea care va fi evoluția situației. Dacă peste 95 la sută din populație este vaccinată, nu există șanse de declanșare a epidemiei. Dacă însă numărul celor vaccinați constituie sub 95 la sută, probabilitatea declanșării epidemiei crește", a spus epidemiologul.

Potrivit informației oferite de șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu, în Moldova, sunt vaccinate aproape 90% din populație.
Moldovanu a precizat că în ultimii zece ani în țară nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă printre localnici.

Toți bolnavii de rujeolă, foarte puțini, au contractat maladia peste hotare.

Ultima dată s-a întâmplat în anul 2014.

Atunci au fost înregistrate două cazuri. Ambele persoane s-au infectat în Rusia.

91
Tagurile:
pericol de declanșare, epidemie de rujeolă, boli infecțioase, vaccinare, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă, Galina Kiriakova, Republica Moldova

Serbia a primit primul lot al vaccinului rusesc Sputnik V

49
(reînnoit 18:55 04.12.2020)
Primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului ”Sputnik V” a ajuns în Serbia. La Belgrad au fost transmise 20 de doze de preparat pentru studii clinice.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că cercetările vor demara în curând. După aceea, Serbia va decide dacă va utiliza preparatul.

Sputnik V este primul vaccin anti-COVID-19 din lume. A fost dezvoltat la centrul Gamalei, fiind creat în baza platformei vectorilor adenovirali umani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, Serbia
Tematic
Președintele Rusei, despre furnizarea și producerea vaccinului ”Sputnik V” în țările OTSC


Загрузка...
Spital COVID

Simptomele unei îmbolnăviri de durată cu COVID specialiști

220
(reînnoit 08:15 03.12.2020)
Medicii britanici au enumerat simptomele care vorbesc despre faptul că pacientul suportă o formă de COVID-19 cu o evoluție îndelungată.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Medicii menționează într-un studiu publicat în British Heart Foundation că urmări negative de durată ale infectării cu coronavirusul de tip nou pot fi depistate nu numai la pacienții care au nevoie de spitalizare, comunică RIA Novosti.

Totodată, astfel de efecte îndelungate pot să aducă daune grave sănătății din cauza unei afectări extinse a organelor interne.

Specialiștii au relevat în total șapte simptome ale unei evoluții severe a infecției cu COVID-19:

Medicii au menționat că pacienții care suportă un COVID-19 ”de durată” pot avea îmbunătățiri temporare ale stării de sănătate, însă ulterior semnele bolii se fac iarăși simțite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

220
Tagurile:
simptome, COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Iată care este cel mai frecvent simptom al coronavirusului - studiu
De ce nu trebuie vaccinată toată lumea împotriva coronavirusului – expert


Загрузка...
imagine din arhivă

Incendiu de proporții la Comrat: O uzină de prelucrare a lemnului - în flăcări

15
Un incendiu de proporții a izbucnit noaptea trecută la o uzină de prelucrare a lemnului din municipiul Comrat.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Inspectoratul General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne precizează că o echipă de angajați ai instituției au observat incendiul în timp ce se întorceau dintr-o misiune care a fost desfîșurată în orașul Leova.

Focul a cuprins uzina de prelucrare a lemnului din municipiul Comrat. Carabinierii au securizat zona și au solicitat intervenția unei echipe de pompieri. 

La scurt timp, echipajul IGSU ajuns la fața locului a reușit să localizeze incendiul. 
Inspectoratul General de Carabinieri îndeamnă oamenii să sune la 112 în cazul în care devin martori ai unor tragedii sau situații de urgență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
Comrat, carabinieri, Incendiu
Tematic
Foto - Incendiu la Filarmonica Națională din Chișinău


Загрузка...