English breakfast

Avertizarea medicilor: Ce boli grave rişti dacă sari peste micul dejun

143
(reînnoit 19:34 05.10.2017)
Un studiu recent publicat în revista Colegiului American de Cardiologie arată la ce riscuri se expun cei care obişnuiesc să sară peste micul dejun. Avertismentul specialiştilor

CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Noul studiu publicat în revista Colegiului American de Cardiologie arată că persoanele care sar micul dejun riscă să dezvolte ateroscleroza, boală determinată de acumularea de grăsimi şi colesterol în şi pe pereţii arterelor, scrie Sputniknews.com.

Oamenii de ştiinţă din Madrid au adunat informaţii despre dietele a mai mult de 4.000 de bărbaţi şi femei care nu sufereau de nicio boală cardiovasculară sau renală cronică. Participanţii la studiu au fost rugaţi să completeze chestionare pe computer, iar cercetătorii au analizat răspunsurile pentru a calcula ce procent din consumul zilnic de energie al voluntarilor provenea de la masa de micul dejun.

Participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri: cei care consumă dimineaţa alimente reprezentând mai puţin de cinci procente din cantitatea de energie zilnică (cei care sar peste micul dejun şi beau doar cafea sau alte băuturi), cei care consumă dimineaţa alimente reprezentând mai mult de 20% din cantitatea de energie zilnică (cei care mănâncă un mic dejun consistent) şi cei care mănâncă la micul dejun alimente reprezentând între cinci şi 20% din consumul lor zilnic (cei care mănâncă un mic dejun care le oferă un aport scăzut de energie).

Cercetătorii au constatat că 69,4 la sută dintre participanţi erau în categoria celor care iau un mic dejun cu un aport scăzut de energie, în timp ce 27,7 la sută se încadrau în grupul celor care mănâncă un mic dejun consistent. Doar 2,9 la sută făceau parte din categoria celor care sar micul dejun.

Rezultatele studiului arată că persoanele care iau un mic dejun care le aduce un raport scăzut de energie sau cei care sar micul dejun prezintă un risc mai mare să dezvolte ateroscleroza. În plus, cei care trec peste micul dejun sunt mai susceptibili de a fi hipertensivi şi supraponderali şi de a avea tensiune arterială mai mare, niveluri mai ridicate ale glucozei şi ale lipidelor în sânge — aceştia fiind factorii de risc care pot duce la boli de inima.

„Persoanele care sar peste micul dejun nu numai că mănâncă târziu şi neregulat, dar au şi un stil de viaţă nesănătos", a declarat Valentin Fuster, co-autor al studiului şi directorul institutului „Mount Sinai Heart" din New York şi al unui institut de cercetări privind bolile cardiovasculare din Madrid (CNIC).

143
Tagurile:
ateroscleroza, micul dejun, alimente, energie, Colegiul American de Cardiologie, Madrid
Tematic
Alimente "sănătoase", dăunătoare de fapt organismului nostru
Alimente care hrănesc cancerul: Eliminaţi-le urgent pentru a diminua riscurile
Vaccinare

De ce nu trebuie vaccinată toată lumea împotriva coronavirusului expert

235
(reînnoit 10:40 29.11.2020)
Zeci de țări din întreaga lume lucrează la elaborarea vaccinului împotriva noului tip de coronavirus, care ar trebui să oprească pandemia.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Fostul medic sanitar principal al Rusiei Ghenadi Onișcenko a declarat că trebuie vaccinate împotriva coronavirusului grupurile de risc, dar nu întreaga populație, comunică RIA Novosti.

Potrivit acestuia, din grupul de risc nu fac parte doar oamenii în vârstă, ci si persoanele cu boli oncologice și cardiologice. De asemenea, în această listă intră, în opinia fostului medic sanitar principal, cadrele didactice și medicii.

”Aceasta va fi suficient pentru a opri pandemia”, a explicat el.

Onișcenko a chemat la o atitudine responsabilă față de vaccinare deoarece aceasta este ”o operațiune imunobiologică serioasă”, cu atât mai mult cu cât, în cazul unor boli, vaccinarea nu poate fi făcută din cauza contraindicațiilor.

”La toți ceilalți, rezultatul va fi deja peste o lună, va apărea un nivel de protecție de anticorpi. Acest lucru va permite formarea unei imunități colective la nivel de la 60% și mai sus”, a conchis el.

Numărul total al cazurilor confirmate de coronavirus de tip nou în lume a trecut de 62 de milioane, au murit mai bine de 1,4 milioane de pacienți. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat pandemie de COVID-19 pe 11 martie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

235
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ungaria, prima țară din UE care a primit vaccinul Sputnik V
Putin: Rusia, gata să ofere tuturor vaccinul anti-COVID-19 - Video


Загрузка...
Скорая помощь

De luni, stare de urgență în sănătate publică în întreaga țară

4267
(reînnoit 16:35 27.11.2020)
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei noi ședințe a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, condusă de premierul Ion Chicu.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a spus premierul.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a raportat că la situația de astăzi, total sunt confirmate 102 894 de cazuri, dintre care 10 880 sunt cazuri active, sunt înregistrate 3499 de persoane spitalizate, în terapie intensivă – 253 de persoane, conectate la sistemul de ventilare – 52 de persoane. Spitalele sunt ocupate în proporție de 90% în municipiul Chișinău, iar în raioanele țării – 85%. Într-o săptămână va fi activat încă un spital din mun. Chișinău cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienții cu profil COVID.

Republica Moldova deja a recepționat lotul de 100 de mii de vaccinuri antigripale, în ceea ce privește vaccinul anticovid, MSMPSF coordonează cu OMS și Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări posibilitatea livrării vaccinului pentru 20% din populația țării noastre. Totodată, Banca Mondială este disponibilă să finanțeze statele, în scopul asigurării cu vaccinuri anticovid.

Premierul Ion Chicu a menționat că s-a adresat prim-miniștrilor din statele baltice, Letonia și Lituania cu rugămintea ca să distribuie o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE și Republicii Moldova: „De asemenea, voi discuta și cu omologul meu din Ungaria, colegii din România și Federația Rusă ca aceste vaccinuri să fie livrate și Republicii Moldova, pe măsura în care vor trece toate testările și aprobările”.

Totodată, pentru motivarea populației să doneze sânge și plasmă convalescentă COVID-19, care, potrivit specialiștilor, este eficientă în tratarea pacienților infectați, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie pregătit Amendamentul pentru remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor de sânge pentru bolnavii de COVID, care să fie aprobat în următoarea ședință a Guvernului.

Se reiau o parte dintre vechile restricții

În scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanță.

Un nou ora pentru transportul public

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4267


Загрузка...

Moș Crăciun în mască anti-gaz: Cum rezistă actorii în vreme de pandemie

0
(reînnoit 15:45 29.11.2020)
Moș Crăciun în mască anti-gaz: În preajma Anului Nou, actorii caută modalități originale de a-și păstra profesia pe timp de pandemie.

Un Moș Crăciun din Celiabinsk a povestit despre modul în care iese din situație când felicitările tradiționale și matineele sunt interzise din cauza coronavirusului.

Un actor cu 20 de ani de experiență, Dmitri Varfolomeev, este acum nevoit să lucreze pe un taxi. El spune că anterior, pe această vreme, avea deja planificate toate activitățile, însă în acest an situația este total diferită.

"De obicei, până la începutul lunii noiembrie aveam programul (pentru sărbătorile de Anul Nou) pregătit. Am vorbit cu toată lumea, am discutat despre toate, am făcut totul, chiar am repetat câteva piese cu profesorii, cu copiii, dar fără mine", spune Varfolomeev.

Restricțiile legate de coronavirus în regiunea Celiabinsk au fost prelungite până pe 27 decembrie. Nu vor fi artiști sau părinți la matineele din grădinițe. Potrivit viceguvernatorului  regiunii, Irina Geht, autoritățile nu intenționează să închidă cinematografele și centrele comerciale. Cu toate acestea, dacă situația continuă să se înrăutățească, vor fi impuse restricții totale asupra evenimentelor de masă în regiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, pandemie, Moș Crăciun


Загрузка...