Viktor Orban

Ungaria răspunde atacurilor Bruxelles-ului la adresa politicii sale independente

62
(reînnoit 13:48 08.06.2021)
Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, arată într-o declaraţie cu titlul Samizdat 9 că Ungaria este atacată “pentru că a refuzat să semneze o declaraţie comună, fără greutate politică şi seriozitate, legată de Hong Kong".

BRUXELLES, 9 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. Viktor Orban spune că stânga europeană, în frunte cu stânga germană, atacă din nou Ungaria pe un ton incalificabil din cauză că Budapesta s-a opus unei declarații UE legată de Hong Kong.

Viktor Orban a afirmat că, în opinia Ungariei, trebuie să se termine practica de la Bruxelles de a fabrica şi de a flutura declaraţii.

"Înţelegem un stat membru care doreşte să prezinte o hârtie cu sigla UE din motive interne, de politică internă. Dar şi asta are o limită. În ultimii ani, această politică externă comună, motivată de politica internă, a condus la ridiculizarea politicii externe a Uniunii Europene. Dacă cele opt declaraţii comune ale noastre au fost până acum măturate, acest lucru s-a întâmplat şi în cazul Chinei, şi cea de-a noua va produce zâmbete. Arătăm ca nişte tigri jalnici de hârtie şi, în urma declaraţiilor noastre fără consecinţe, lumea râde de noi", a criticat Orban politica externă europeană.

El este de părere că a sosit timpul ca adevăratele probleme strategice, adică adevăraţii lideri ai Europei, adevăraţii formatori ai politicii externe, adică şefii de stat şi de guvern, să ia în mână marile probleme strategice, în locul birocraţilor, creatori de declaraţii, care fac politica externă.

"În ceea ce priveşte politica europeană cu China, considerăm că trebuie să prevenim apariţia din nou a politicii şi culturii războiului rece în politica mondială", a scris premierul ungar în declarația sa.

El a explicat că relansarea războiului rece este împotriva intereselor Europei, Europei Centrale şi ale Ungariei.

"Avem nevoie de dezvoltare, dezvoltare ecologică şi digitală. Avem nevoie de legături de cooperare, de investiţii, de comerţ şi de legături ştiinţifice, culturale, nu de boicoturi, de sancţiuni şi de lecţii de moralitate", a atras atenția premierul ungar.

Orbán a subliniat că Ungaria, la fel ca până în prezent, va face tot posibilul pentru a dezvolta cooperarea internaţională.

"Ne vom exercita drepturile garantate de Tratatele Uniunii Europene, vom acţiona în conformitate cu principiul cooperării loiale şi vom lucra pentru a restabili greutatea şi autoritatea politicii externe a Europei. Susţinem iniţiativele de clădire ale suveranităţii şi autonomiei strategice a Europei. Pentru a face acest lucru, mai întâi trebuie să frânăm politica externă de autodistrugere a stângii europene", şi-a încheiat declaraţia premierul Viktor Orban.

Ungaria, atacată și din Parlamentul European

Pe de altă parte, un grup de europarlamentari progresiști ar vrea să acționeze în justiție Comisia Europeană pentru că nu a pus în aplicare așa-numitul mecanism al statului de drept împotriva Ungariei și Poloniei, care presupune și retragerea fondurilor UE. Știrea a fost lansată, strategic, chiar de Politico, pentru a pune presiune pe Comisie.

Proiectul a fost susținut de social-democrat S&D, Liberal Renew, Verzii și extrema stângă GUE / NGL.

Tamas Deutsch, șeful delegației Fidesz din Parlamentul European, a reacționat dur acuzând stânga europeană că ar vrea să transforme Parlamentul European într-un tip de poliție politică și a amintit de ambiția progresiștilor de a-și folosi majoritatea pentru a pedepsi guvernele conservatoare așa cum s-a întâmplat cu raportul Tavares, cu raportul Sargentini și cu așa-numitul mecanism al statului de drept.

Deutsch mai arată că cei care spun nu migrației ilegale, ideilor imperiale, federale și identității de gen sunt catalogați ca eurosceptici, extremiști, corupți și a atras atenția că acest comportament amenință democrația și libertatea oamenilor.

„Vom acționa cât mai hotărât posibil împotriva aspirațiilor antidemocratice, vom proteja libertatea poporului maghiar și european”, a declarat Deutsch.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
China, Bruxelles, Victor Orban, Ungaria
Maria Zaharova

Zaharova a reacționat la planurile de noi sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei

33
(reînnoit 12:16 21.06.2021)
Înainte de a pronunța cuvântul lege, americanii ar trebui să se pedepsească pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Înainte de a pronunța cuvântul „lege”, SUA ar trebuie mai întâi să se pedepsească pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak, precum și pentru cei uciși și mutilați în întreaga lume, consideră reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat anterior că întâlnirea de la Geneva dintre Joe Biden și Vladimir Putin nu a adus „nicio modificare” în politica de sancțiuni anti-rusești a Washingtonului. Potrivit acesteia, „legea impune” Casei Albe să ia în considerare în continuare restricțiile legate de utilizarea armelor chimice.

"Da de cât timp au început Statele Unite să respecte legile? Modul în care își desfășoară activitatea în cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice nu intră sub incidența niciunei legi – lipsî completă de legalitate. Să se pedepsească mai întâi pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak, pentru milioanele uciși și mutilați. Iar atunci va fi posibilă pronunțarea cuvântului „lege”, - a scris Zakharova pe canalul său Telegram.

Planurile de introducere a noi sancțiuni au fost anunțate de consilierul președintelui Statelor Unite pentru securitate națională Jake Sullivan. El a declarat că Casa Albă pregătește un alt pachet de măsuri din cauza situației cu Alexei Navalnîi. În afară de aceasta, Washingtonul va continua să impună sancțiuni companiilor rusești care construiesc conducta ”Nord Stream – 2”.

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoly Antonov, a criticat respectivele intenții. Potrivit lui, nu acesta este semnalul pe care președinții l-au transmis după summit.

Prima întâlnire dintre Putin și Biden în statutul de șefi de stat a avut loc miercuri la Geneva. În urma discuțiilor, Putin a declarat că a ajuns la un acord cu omologul său american să înceapă consultări privind stabilitatea strategică.

Totodată, cei doi șefi de stat au adoptat o declarație comună în care se afirmă că Rusia și Statele Unite își reafirmă devotamentul pentru principiul că în războiul nuclear nu pot exista câștigători și acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Rusia, SUA, sancțiuni, Maria Zaharova
Tematic
Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

137
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

0
(reînnoit 12:27 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...