Antony Blinken

Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia

64
(reînnoit 10:07 07.06.2021)
Secretarul de stat al SUA nu exclude că după prima întâlnire a liderilor celor două țări va exista o anumită certitudine în privința viitorului relațiilor.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. SUA este disponibilă pentru o relație stabilă cu Rusia dacă ea își va schimba cursul, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken.

În opinia lui, este puțin probabil că viitorul summit al președinților celor două țări, Vladimir Putin și Joe Biden, care urmează să aibă loc peste o săptămână la Geneva, va demonstra dorința Moscovei de a face ceva de acest gen.

Blinken a adăugat că liderul american se va întâlni cu omologul său rus din cauza unor presupuse „agresiuni și atacuri” din partea Moscovei. "El va spune clar și direct la ce se poate aștepta din partea SUA dacă vor continua acțiunile agresive nesăbuite împotriva noastră. El va da de înțeles la fel de clar că, dacă Rusia alege un alt curs în acțiunile sale, noi vom prefera o relație mai stabilă. Acest lucru va fi în beneficiul poporului nostru, a poporul rus, al întregii lumi - stabilitate strategică, controlul armelor ", a declarat secretarul de stat.

El nu a exclus că după prima întâlnire a liderilor celor două țări va exista o anumită certitudine în privința viitorului relațiilor. „În orice caz, suntem pregătiți pentru ambele (scenarii de dezvoltare a evenimentelor)”, a conchis Blinken.

Însuși Biden a declarat anterior într-un articol pentru Washington Post că Washingtonul nu caută un conflict cu Moscova, ci, dimpotrivă, dorește relații stabile, dar și-a exprimat disponibilitatea de a răspunde așa-ziselor provocări care ar avea loc la adresa securității europene.

La Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a declarat că la întâlnirea cu Joe Biden este necesar să se încerce aflarea unor modalități de reglementare a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite. În opinia lui, ar trebui să se discute despre stabilitatea strategică, despre soluționarea conflictelor internaționale în cele mai fierbinți puncte, despre procesele de dezarmare și lupta împotriva terorismului și pandemiei.

În același timp, șeful statului a menționat că nu se aștepta la nici o schimbare radicală de la summit. „Dar faptul că ne vom întâlni, că vom vorbi despre posibilitățile de restabilire a relațiilor bilaterale, vom vorbi despre problemele de interes reciproc pentru noi – și, de altfel, sunt destul de multe astfel de probleme – deja nu este rău", a adăugat el.

Relațiile dintre Rusia și statele occidentale s-au înrăutățit în legătură cu situația din Donbas și Crimeea, care a revenit în componența Rusiei în urma unui referendum. Occidentul a acuzat Rusia de imixtiune, a impus împotriva ei sancțiuni, iar Moscova a adoptat măsuri de răspuns, declarând că discuțiile în limbajul sancțiunilor sunt contraproductive. De asemenea, au avut loc câteva scandaluri diplomatice care s-au soldat cu expulzări reciproce ale angajaților misiunilor diplomatice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
Rusia, SUA, relații, Antony Blinken
Tematic
Oamenii de afaceri din SUA – o palmă grea pentru propaganda anti-Rusia
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

48
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Orbán Viktor

Viktor Orban respinge reglementările fiscale impuse din exterior

38
(reînnoit 12:18 19.06.2021)
Premierul Ungariei Viktor Orban spune că este în interesul naţional al Ungariei să nu accepte reglementările fiscale impuse din exterior, respingând astfel propunerea unui impozit global minim.

BRUXELLES, 19 iun – Sputnik. Premierul Viktor Orban apără cu strășnicie independența Ungariei inclusiv din punct de vedere economic și spune că impozitele mai ridicate ar fi "toxice" pentru economia acestei țări care este orientate spre export.

El a respins de aceea propunerea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global, arătând că un sistem fiscal care face Ungaria competitivă reprezintă "punctul de plecare" pentru succesul economic al ţării.

Orban a spus că, din punct de vedere economic, anul viitor trebuie să fie folosit "pentru restabilirea solidităţii familiilor" şi pentru reduceri de taxe pentru tineri, urmând ca, după ce ritmul de creştere al economiei ajunge la 5,5%, să fie luate în considerare reducerile fiscale.

Luna aceasta, miniştrii Finanţelor din Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) au ajuns la un acord istoric cu privire la introducerea unui impozit minim global de 15% pe profitul companiilor, un acord care ar putea servi drept bază pentru un acord valabil la nivel mondial.

Dar Viktor Orban a arătat că Budapesta se opune acestei iniţiative deoarece ea contravine eforturilor autorităţilor maghiare de a atrage investiţii străine prin intermediul taxelor reduse.

Impozitul pe profitul companiilor de 9% practicat în Ungaria este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană şi a fost folosit de Budapesta pentru a atrage unele mari investiţii în sectorul construcţiilor de automobile.

"Consider că este absurd ca orice organizaţie să îşi aroge dreptul de a spune ce taxe poate aplica Ungaria", a arătat Viktor Orban, consolidându-și astfel statura de lider independent și care face politica țării sale, nu a instituțiilor internaționale.

La rândul său, ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga a spus că un impozit minim global pe profitul companiilor ar urma să afecteze între 2.000 şi 3.000 de companii importante din Ungaria.

Irlanda, o altă ţară membră UE cu un nivel mic al impozitului pe profitul companiilor, se opune şi ea ideii unui impozit minim global pe profitul companiilor iar autorităţile de la Dublin au demarat o campanie prin care speră că va putea să îşi păstreze o parte din beneficiile oferite de regimul fiscal atractiv practicat de mai mute decenii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldovaok

38
Tagurile:
Ungaria, Victor Orban
Tematic
Viktor Orban: Dacă Ungaria nu ar fi comandat vaccinuri din Est, am fi avut mari probleme
Viktor Orban dă lovitura: își face partid european naționalist cu polonezii și cu Salvini


Загрузка...
Operațiune specială

Operațiune specială cu implicarea structurilor de forță: Oamenii legii promit detalii

0
(reînnoit 15:37 19.06.2021)
Pe teritoriul Republicii Moldova a fost depistată o captură record de heroină. Despre acest lucru anunță Inspectoratul General al Poliției. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Poliția Republicii Moldova anunță că a fost depistată o captură record de heroină pe teritoriul țării noastre.

Astfel, o grupare criminală internațională a fost demascată ca urmare a unei operațiuni transfrontaliere.

 În cadrul operațiunii sunt implicați ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigații, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul Vamal.

Deocamdată, oamenii legii nu au venit cu detalii referitoare la operațiunea desfășurată pentru a nu prejudicia mersul anchetei, dar au dat asigurări că vor reveni cu alte informații despre acest caz.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
captură, frontieră, droguri, heroină
Тема:
Viața în Moldova


Загрузка...