SPIEF-2021

Oamenii de afaceri din SUA o palmă grea pentru propaganda anti-Rusia

88
(reînnoit 15:50 05.06.2021)
În pofida campaniei anti-Rusia dusă de grupuri de presiune americane, oamenii de afaceri din SUA participă în număr mare la Forumul Economic de la Sankt Petersburg – sunt cel mai numeros grup străin.

BUCUREȘTI, 5 iun – Sputnik. Surprinzător pentru opinia publică românească intoxicată de un adevărat război informațional anti-Rusia, relațiile de afaceri cu Moscova ale Occidentului se derulează la cote ridicate. Și, culmea, americanii, cei care sunt descriși românilor ca ”partenerii care ne apără de amenințarea rusă”, sunt în fruntea celor interesați de afaceri cu Rusia!

”Cea mai numeroasă dintre delegațiile străine participante la SPIEF, ce își desfășoară lucrările în orașul de pe Neva, Sankt-Petersburg, până la 5 iunie, este cea americană”, a declarat prim-vicepremierul rus, Andrei Belousov, citat de ”Vești din Rusia”. 

Andrei Belousov a precizat că de obicei SUA sunt cel mai bine reprezentate la marele forum economic din Rusia.

”Am impresia că, cu cât retorica este mai intransigentă și sancțiunile mai năprasnice, cu atât vin mai mulți oameni”, a replicat prim-vicepremierul rus, subliniind însă că ”mediul de afaceri este cu adevărat neliniștit ca factorul politic să nu strice aceste relații (de afaceri)”.

Andrei Belousov atrage atenția că ”politica se schimbă odată cu politicienii, în timp ce relațiile de business se construiesc în ani - mai ales în condițiile în care există o mare incertitudine, când apar noi țări pe arena mondială, când piețele se schimbă”. .

De precizat că, în lipsa delegației oficiale a Washingtonului, ambasada SUA în Rusia se ocupă de orice problema a oamenilor de afaceri americani prezenți la Forum.

Forumul, primul de mari dimensiuni după criza pandemiei, se desfășoară sub deviza ”Din nou împreună” și se derulează pe câteva grupuri.

”Unul legat de unificare în condițiile lumii post-covid, ale economiei post-covid, ale civilizației post-covid”, a arătat Belousov. ”Altul va avea legătură cu dezvoltarea tehnologiilor. Va mai fi unul legat de problemele sociale, de dezvoltarea omului, a capitalului uman”.

Și, desigur, unul dintre grupuri este dedicat realizării obiectivelor naționale ale Rusiei, ”pentru că aceasta este agenda noastră internă, trecerea la o agendă pe termen lung, de la problemele curente înapoi la o viziune strategică și la rezolvarea problemelor pe termen lung care exercită asupra vieții noastre o influență mai sistemică”, a precizat vice-premierul rus.

În plus, ca de fiecare dată, Rusia acordă o importanță specială Culturii, deci, ”Firește, va exista un program cultural, ca întotdeauna”, a explicat Andrei Belousov.

Precizăm că vineri, la sesiunea plenară a Forumului va participa președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Conform vicepremierului rus Andrei Belousov, la forum sunt prezente peste 1200 de companii.

Anul acesta, țara parteneră a Forumului este Qatar, delegația statului arab fiind de peste 200 de oameni. Andrei Belousov a precizat că delegațiile din China și Germania au venit cu peste 100 de participanți, ”din Marea Britanie, din Franța, Italia vine, de asemenea, vin multe companii”.

De menționat că printre participanții la SPIEF-2021 se numără șeful companiei petroliere franceze Total, Patrick Pouyanne, președintele concernului german Siemens Energy AG, Christian Bruch, directorul companiei germane de petrol și gaze Wintershall, Dea Mario Mehren, președintele Huawei Eurasia, Zhou Daniel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
Sankt Petersburg, Forum Economic, oameni de afceri, propaganda antirusă, SUA
Tematic
Ce a declarat Putin despre interdicțiile privind achiziționarea vaccinurilor
Aleksandar Vulin (File)

Serbia: „Vom rămâne neutri militar”

8
(reînnoit 21:32 24.06.2021)
Poziția Serbiei cu privire la NATO rămâne neschimbată, iar țara nu se va alătura alianței, a declarat ministrul sârb de Interne Aleksandar Vulin.

BUCUREŞTI, 25 iun – Sputnik, Doina Crainic. Alianța occidentală a bombardat fără milă ţara balcanică timp de 78 de zile consecutive, în 1999, campania lăsând în urmă peste 5.000 de civili morți, provocând, în acelaşi timp, o creștere gravă a numărului de boli oncologice și facilitând regiunii separatiste Kosovo declararea independenței față de Belgrad.

Poziția Serbiei față de NATO rămâne neschimbată, iar țara nu se va alătura alianței, a declarat ministrul sârb de Interne Aleksandar Vulin.

„Serbia sub conducerea președintelui Aleksandar Vucic a decis că va fi neutră din punct de vedere militar. Nicio suspiciune, indiferent de unde provine - din est sau din vest -, nu are nicio bază în realitate”, a spus Vulin, luând cuvântul joi la Conferința ruso-sârbă organizată de clubul de discuții Valdai de la Belgrad.

„Am adoptat o decizie parlamentară, o strategie națională de apărare și toate documentele necesare în care am precizat clar că Serbia nu va fi membră a NATO”, a explicat oficialul, subliniind că pentru aderarea la alianță ar fi necesar ca țara să schimbe complet întreaga structură a guvernului.

„Suntem pregătiți să oferim aproape totul pentru a asigura pacea și pentru libertate”, a subliniat oficialul.

De asemenea, Vulin a comentat cu privire la disputa în desfăşurare între alianța occidentală și Moscova, spunând că „Federația Rusă își exprimă poziția - iar această poziție este cât se poate de clară - că apropierea NATO de frontierele Rusiei este absolut inacceptabilă, problematică din punct de vedere al securității și inutilă”, a mai spus ministrul sârb de Interne, citat de Sputnik News.

Ministrul a amintit despre bombardamentele NATO din 1999 asupra Iugoslaviei, sugerând că „tot ceea ce se face împotriva noastră este, în cele din urmă, îndreptat către Rusia. Agresiunea NATO din 1999 împotriva Serbiei a fost începutul unui atac asupra Rusiei, iar Rusia a înțeles acest lucru”.

Numind Rusia drept un „aliat” al Serbiei, Vulin a mai spus că, în toți anii de cooperare dintre cele două țări, Belgradul nu a suferit niciodată presiuni din partea Rusiei cu privire la nicio chestiune. „Nu ni s-a spus niciodată: «faceți asta și asta, altfel veți simți puterea Rusiei».”

La rândul său, Evgheni Primakov, nepotul fostului ministru rus de Externe și prim-ministru Evgeni Primakov, și șeful Rossotrudnichestvo, o agenție guvernamentală însărcinată cu coordonarea cooperării internaționale, a subliniat că relațiile Rusiei cu Serbia sunt „foarte bune” sub aspect politic, „având în vedere situaţia complicată din Serbia, care este înconjurată de Uniunea Europeană și de țările membre NATO.”

Poziţia Serbiei faţă de NATO

La peste 20 de ani de la bombardamentele din 1999, sârbii rămân în general ostili față de NATO, un sondaj recent arătând că aproximativ 80% dintre locuitorii țării se opun cu fermitate aderării țării lor la alianţă și doar 5% fiind favorabili ideii, potrivit sursei citate. De asemenea, aproximativ 30 % și-au exprimat opoziția față de integrarea națiunilor balcanice în Uniunea Europeană.

Peste 5.000 de civili au murit în bombardamentele din 1999, care au durat 78 de zile și au vizat Serbia și Muntenegru, care atunci făceau parte din Republica Federală Iugoslavia. În timpul campaniei, NATO a efectuat 2.300 de atacuri și a lansat aproape 420.000 de rachete, bombe și alte proiectile, folosind inclusiv bombe cu dispersie și muniţii cu uraniu sărăcit. Utilizarea acestora din urmă a provocat o creștere letală a cancerelor în toată regiunea, pentru care oficialii occidentali au refuzat să accepte asumarea vreunei culpabilităţi.

În 2017, academicianul sârb Ljubisa Rakic a calculat că uraniul sărăcit aruncat atunci asupra Iugoslaviei ar fi fost suficient pentru a construi aproximativ 170 de bombe nucleare, similare celei pe care SUA a lansat-o asupra Hiroshimei în 1945.

De asemenea, bombardamentele au provocat pagube de până la 100 de miliarde de dolari, distrugând sau avariind peste 25.000 de clădiri de locuinţe, sute de kilometri de infrastructură rutieră și feroviară, 14 aeroporturi, 19 spitale, 20 de centre de sănătate, 69 de școli, 18 grădinițe, 176 de monumente culturale și 38 de poduri. Printre ţinte a fost şi Radio-Televiziunea din Serbia. Ambasada Chinei la Belgrad a fost, de asemenea, lovită accidental, fiind ucişi trei cetățeni chinezi.

La începutul acestui an, Serbia a intentat primele procese împotriva NATO în numele victimelor bombardamentelor din 1999.

Patru dintre cele șase republici din fosta Iugoslavie au aderat la NATO din 2004, fiind diferite niveluri de presiune în acest sens din partea Occidentului și în ciuda opoziţiei populare din țări, precum Muntenegru și Macedonia de Nord.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
NATO, Serbia


Загрузка...
Директор Службы внешней разведки РФ Сергей Нарышкин выступает на IX Московской конференции по международной безопасности.

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

40
(reînnoit 19:09 24.06.2021)
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Narîșkin


Загрузка...