Ambasada SUA la Moscova

Purtătoarea de cuvânt a Ambasadei SUA, expulzată din Rusia

74
Moscova a decis să o expulzeze pe purtătoarea de cuvânt a Ambasadei SUA, drept măsură de răspuns la acțiunile întreprinse de americani împotriva diplomaților ruși.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Unul din cei mai importanți diplomați americani din cadrul Ambasadei în Rusia, purtătoarea de cuvânt Rebecca Ross, a fost informată să se pregătească pentru reîntoarcerea la Washington, informează RIA Novosti.

Surse din cadrul Ninisterului rus al Afacerilor Externe au spus astăzi dimineață că Ross, care a fost un critic vocal al politicilor din țară, este printre cei 10 oficiali americani care vor fi declarați persona non grata. Ulterior, chiar ea a confirmat că a primit notificarea ce confirmă decizia. Se pare că li s-a dat o lună de zile ca să-și pregătească plecarea.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров
© Photo : Пресс-служба МИД РФ

”Acesta este un răspuns în oglindă la acțiunile ostile ale părții americane împotriva unor angajați de la Ambasada Rusiei la Washington și de la Consulatul General al Rusiei din New York, care au fost declarați persona non grata într-un mod nerezonabil”, a declarat Ministrul rus al Afacerilor Externe.

În aprilie, președintele american Joe Biden anunțase că 10 diplomați ruși vor fi expulzați de la Washington. Moscova își configurează propria listă de nume ale persoanelor expulzate drept  răspuns.

Decizia a fost prezentată de Casa Albă drept un răspuns la presupusul amestec rusesc în alegerile prezidențiale din 2020, cu acuzația că Rusia ar fi fost în spatele cazului de spionaj cibernetic SolarWinds.

Și alte țări au expulzat diplomați ruși și s-au confruntat cu reacții de răspuns, printre acestea fiind Cehia, Bulgaria și Statele Baltice.

Ambasada SUA la Moscova a anunțat deja că diminuarea echipei și interdicția de a mai angaja cetățeni ruși îi va afecta serios funcțiunile sale de bază. În aprilie, aceasta a anunțat că nu va mai acorda vize de non-imigrant rușilor cu excepția ”urgențelor de viață și de moarte”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Rusia, expulzați, diplomați americani
Tematic
Rusia expulzează un diplomat român
Antony Blinken

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

46
(reînnoit 11:10 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
Ziua Rusiei, felicitări, Antony Blinken
Tematic
Biden va preciza dacă Rusia este gata să se sinucidă


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a comentat declarația scandaloasă a lui Biden la adresa sa

104
(reînnoit 10:09 12.06.2021)
Putin a spus într-un interviu pentru NBC că nu este îngrijorat de afirmațiile lui Biden și că s-a obișnuit cu astfel de atacuri în timpul de când se află în funcție.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a declarat pentru postul de televiziune american NBC că interviul scandalos al liderului american Joe Biden nu l-a surprins, notează RIA Novosti.

"În perioada de când mă aflu în funcție m-am obișnuit cu atacuri din toate părțile și din cele mai diferite domenii, sub diverse pretexte, motive, de diferit calibru și cruzime, și acest lucru nu mă surprinde", a spus Putin

În comunicatul postului TV este menționat că prezentatorul i-a enumerat pe „unii dintre adversarii lui Putin uciși în ultimii ani”. Președintele a răspuns la aceasta că astfel de declarații amintesc de „indigestie verbală”.

"Nu vreau să par vulgar, dar asta seamănă cu un fel de indigestie, cu excepția că este o indigestie verbală. Ați amintit de mulți oameni care într-adevăr au avut de suferit și au murit în anumite momente ale timpului, din diverse motive, din vina diferitor oameni. ", a spus el.

Totodată, Putin a comparat calificativul, cu care a fost de acord Biden în controversatul interviu TV, cu etichetarea unui „macho hollywoodian”.

În martie, președintele SUA a răspuns afirmativ la întrebarea dacă l-a considerat pe Putin ucigaș și a amenințat Moscova cu răzbunare pentru intervenția în alegeri. Liderul rus, la rândul său, și-a urat sănătatea omologului american.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
Joe Biden, interviu, Putin
Tematic
Biden se transformă în "curierul lui Putin"
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...
Ministrul de Interne la PTF Leușeni-Albița

Ministrul interimar de Interne, la vama Leușeni: Ce s-a întâmplat

0
Ministrul interimar al Afacerilor Interne a efectuat o vizită de lucru la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Intensificarea eforturilor de fluidizare a traficului transfrontalier în perioada estivală a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul vizitei de lucru a ministrului interimar de Interne la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița. Astfel, în cadrul discuțiilor cu polițiștii de frontieră s-a atras atenția asupra problemelor întâmpinate de către aceștia la locul de muncă, dar și planificarea acțiunilor concrete pentru perioada de vară, atunci când se atestă un flux sporit de călători.

S-a decis ca angajații IGPF să acorde o atenție sporită nevoilor specifice ale unor categorii de cetățeni, cum ar fi copiii, femeile, bătrânii și persoanele cu dizabilități, precum și să fie amenajată o pistă de trecere specială pentru aceștia.

„Familiile cu copii, bătrânii, persoanele cu dizabilități și pasagerii de pe rutele internaționale nu trebuie să stea prea mult în rânduri la punctele de trecere. Este necesar de implicarea maximă la controlul trecerii frontierei de stat și să facem tot posibilul ca oamenii să nu se rețină prea mult din drumul lor”, a menționat Pavel Voicu.

În contextul vizitei, polițiștii de frontieră au prezentat și date despre fluxul traversărilor de călători și mijloace de transport de la începutul lunii iunie 2021. Astfel, în primele zece zile a lunii curente a fost înregistrat un număr de 252 395 de traversări, comparativ cu perioada analogică a lunii mai curent, numărul vizibil este în creștere, fiind înregistrate 233 758 de traversări, fapt ce demonstrează că o dată cu începutul verii, fluxul crește. Este de menționat că o astfel de creștere a fost înregistrată și în perioada analogică a anului 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
vama leuseni, Ministerul Afacerilor Externe, Interne
Tematic
Frontiera moldo-română va fi supravegheată de drone?
VIDEO: Poliția de Frontieră sărbătorește 29 de ani de activitate


Загрузка...