Rusia neagă informațiile despre un „conflictul iminent” cu Ucraina

186
(reînnoit 20:01 03.04.2021)
În timp ce Statele Unite au promis deja Ucrainei ajutor și protecție „în cazul unei escaladări a agresiunii rusești”, Moscova subliniază opoziția ei față de orice conflict, în special militar.

BUCUREŞTI, 3 apr – Sputnik. A vorbi despre un potențial conflict între Rusia și Ucraina este o „ficţiune”, a declarat pentru Sputnik viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko.

„Rusia nu este interesată de niciun conflict cu Ucraina, nu mai spunem de unul militar”, a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, noile acuzații și amenințări din partea autorităților ucrainene îi distrag pe cetățeni de la problemele interne ale țării, inclusiv de la cele legate de „popularitatea în scădere a partidului de guvernământ”.

Rudenko a mai spus că Moscova speră să evite scenariul cel mai rău: „Ne așteptăm ca Ucraina să fie prudentă și să se abțină de la luarea oricăror măsuri care ar putea provoca conflicte”.

Situația din Donbass s-a înrăutățit din 26 martie, când patru soldați ucraineni au fost uciși și alți doi răniți în apropierea satului Shumy. Kievul a acuzat miliția autoproclamată a Republicii Populare Donetsk (RPD), care a negat însă implicarea. Acesta a spus mai târziu că soldații au murit în timp ce examinau câmpurile minate.

Pe 28 martie, forțele armate ucrainene au bombardat orașul Horlivka, RPD, cu obuziere de 120 mm, a informat agenția de știri Donețk.

Pe 30 martie, New York Times a raportat mișcări recente ale trupelor rusești către granițe și reînarmarea armatei din Donbass.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat, la rândul său, că Rusia și-a mutat trupele după cum a considerat potrivit „pe teritoriul său” și că acest lucru „nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, nu prezintă niciun pericol”. Potrivit acestuia, este necesar să se asigure securitatea frontierelor, având în vedere că există „o activitate sporită a forțelor armate ale țărilor NATO, ale altor organizații, ale țărilor individuale”.

„Toate acestea ne obligă să fim în alertă. În ceea ce privește participarea trupelor rusești la conflictul armat de pe teritoriul ucrainean, nu au luat parte niciodată la un astfel de conflict. Acesta este un conflict exclusiv intern ucrainean”, a declarat Peskov.

De asemenea, președinția rusă a subliniat că „ucrainenii resping absolut ideea oricărui dialog cu” RPD.

Reacția franceză

Întrebat de BFM TV vineri, 2 aprilie, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene Clément Beaune a adus în discuţie acest subiect. „Există, evident, o mișcare de trupe. Trebuie să rămânem prudenți, deoarece au loc uneori provocări, intimidări din partea lui Vladimir Putin”, a declarat oficialul francez, subliniind totuși cu privire la comunicarea dintre șefii de stat din Germania, Franța și Rusia pe acest subiect. „Nu cred că va avea loc o escaladare, dar suntem foarte atenți, motiv pentru care Franța și Germania încearcă să-i determine pe președintele rus și pe președintele ucrainean să reia discuțiile”, a adăugat acesta.

Alianța americano-ucraineană

La 1 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de masarea trupelor la graniță. La rândul său, purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price a avertizat Moscova cu privire la „orice act agresiv menit să intimideze sau să amenințe” Ucraina, spunând că este „îngrijorat” de „recentele escaladări de acte agresive și provocatoare”.

„Secretarul Apărării SUA a subliniat că, în cazul unei escaladări a agresiunii ruse, Statele Unite nu vor lăsa Ucraina singură”, a menționat Ministerul Apărării din Ucraina după o conversație cu omologul său american.

Reacţia Kremlinului

Dmitri Peskov a menționat că eventuala apariție a armatei SUA în Ucraina ar determina inevitabil Rusia să „ia măsuri suplimentare”.

Potrivit acestuia, situația din linia de contact din Donbass este deja „înspăimântătoare”, lucru care este agravat și mai mult de provocările forțelor armate ucrainene.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
război, Ucraina, Rusia
Maria Zaharova

Zaharova a reacționat la planurile de noi sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei

30
(reînnoit 12:16 21.06.2021)
Înainte de a pronunța cuvântul lege, americanii ar trebui să se pedepsească pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Înainte de a pronunța cuvântul „lege”, SUA ar trebuie mai întâi să se pedepsească pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak, precum și pentru cei uciși și mutilați în întreaga lume, consideră reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat anterior că întâlnirea de la Geneva dintre Joe Biden și Vladimir Putin nu a adus „nicio modificare” în politica de sancțiuni anti-rusești a Washingtonului. Potrivit acesteia, „legea impune” Casei Albe să ia în considerare în continuare restricțiile legate de utilizarea armelor chimice.

"Da de cât timp au început Statele Unite să respecte legile? Modul în care își desfășoară activitatea în cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice nu intră sub incidența niciunei legi – lipsî completă de legalitate. Să se pedepsească mai întâi pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak, pentru milioanele uciși și mutilați. Iar atunci va fi posibilă pronunțarea cuvântului „lege”, - a scris Zakharova pe canalul său Telegram.

Planurile de introducere a noi sancțiuni au fost anunțate de consilierul președintelui Statelor Unite pentru securitate națională Jake Sullivan. El a declarat că Casa Albă pregătește un alt pachet de măsuri din cauza situației cu Alexei Navalnîi. În afară de aceasta, Washingtonul va continua să impună sancțiuni companiilor rusești care construiesc conducta ”Nord Stream – 2”.

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoly Antonov, a criticat respectivele intenții. Potrivit lui, nu acesta este semnalul pe care președinții l-au transmis după summit.

Prima întâlnire dintre Putin și Biden în statutul de șefi de stat a avut loc miercuri la Geneva. În urma discuțiilor, Putin a declarat că a ajuns la un acord cu omologul său american să înceapă consultări privind stabilitatea strategică.

Totodată, cei doi șefi de stat au adoptat o declarație comună în care se afirmă că Rusia și Statele Unite își reafirmă devotamentul pentru principiul că în războiul nuclear nu pot exista câștigători și acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Rusia, SUA, sancțiuni, Maria Zaharova
Tematic
Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

137
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Petru Jardan

Un deputat, pe banca acuzaților - Procurorii spun câte milioane ar fi delapidat

0
(reînnoit 12:22 21.06.2021)
Procuratura Generală anunță că doi foști factori de decizie din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, dintre care unul actual deputat, au fost trimiși în judecată în dosarul concesionării întreprinderii de stat.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Deputatul Petru Jardan, ex-director general interimar al Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, împreună cu fostul director al departamentului financiar-administrativ al aceleiași instituții vor compărea pe banca acuzaților, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea urmăririi penale și trimiterea în judecată a cauzei penale în care cei doi sunt învinuiți de ”abuz de serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Mai exact, cei doi sunt acuzați că, începând cu 24 decembrie 2013, ar fi acționat de comun și cu intenție în vederea tăinuirii și nerespectării de către întreprindere a primelor de asigurare achitate unei companii de asigurări, prin neluarea la evidență contabilă a acordul adițional la contractul de bază, prejudiciind întreprinderea de stat cu aproximativ 3,7 milioane de lei.

Ambii inculpați pledează nevinovați și sunt cercetați în libertate.

Procurorii amintesc că acum trei luni, la cererea procurorului general, Legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară deputatului, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 2,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, Jardan, deputat


Загрузка...