Берлин

Presa germană, despre dezamăgirea Berlinului de administrația lui Joe Biden

108
După victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, speranțele guvernului german de îmbunătățire a relațiilor sub noua administrație americană n-au fost îndreptățite.

BUCUREȘTI, 25 mart - Sputnik. Speranțele guvernului german de îmbunătățire a relațiilor cu noua administrație americană n-au fost îndreptățite, scrie ziarul german Der Tagesspiegel.

Așa cum menționează ziarul, după victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, Europa și Germania au așteptat cu nerăbdare o revenire la „cooperarea de parteneriat” cu Statele Unite, deși la Berlin aproape nimeni nu și-a făcut iluzii că ar fi posibil să se rezolve toate problemele conflictuale.

„Cu toate acestea, speranțele guvernului federal nu s-au împlinit”, scrie autorul articolului, dând ca exemplu situația cu construcția gazoductului Nord Stream 2 și negocierile privind o soluționare pașnică în Afganistan.

Potrivit acestuia, prima întâlnire personală a secretarului de stat american, Anthony Blinken, cu omologul său german, Heiko Maas, la Conferința Miniștrilor de Externe a NATO de la Bruxelles, „nu a avut un bun augur”, întrucât înainte de eveniment, administrația americană și-a surprins aliații cu o inițiativă necoordonată despre viitorul Afganistanului, care anulează toate planurile anterioare.

Cu toate acesta, înainte de întâlnirea bilaterală cu ministrul german de externe, Blinken a cerut Berlinului să oprească în cele din urmă construcția Nord Stream 2, fără a exclude introducerea de noi sancțiuni.

Accentul „activ” și dur al secretarului de stat al Statelor Unite pe tema gazoductului a împiedicat planurile guvernului german de a discuta „cu tact” problema, subliniază Der Tagesspiegel. „Chiar și adversarii conductei din Germania sunt categoric împotriva sancțiunilor extrateritoriale ale SUA”, conchide autorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
Joe Biden, Germania, SUA

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

108
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden în timpul întrevederii din 2011

Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden

88
Vladimir Putin a declarat înainte de întâlnirea cu Biden că trebuie restabilite contactele personale.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Înainte de întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, președintele rus Vladimir Putin a declarat că ei ar trebui să restabilească contactele personale, să stabilească un dialog direct și să creeze mecanisme de interacțiune între cele două țări, există probleme în care Rusia și Statele Unite pot activa cu adevărat în mod eficient.

”Restabilirea contactelor noastre personale, relațiilor, stabilirea unui dialog direct, crearea mecanismelor de interacțiune cu adevărat funcționale în acele domenii care prezintă interese reciproce – și acestea există, am vorbit deja despre acest lucru, mi se pare că nu mai este nevoie de repetat asta", a spus Putin într-un interviu pe platforma media ”Watch”, vorbind despre așteptările pe care le are de la întâlnirea cu Biden.

Președintele a menționat că despre acest lucru vorbește și partea americană: există o serie de probleme care prezintă interes reciproc. Acestea sunt stabilitatea strategică, conflictele regionale, măsurile de protecție a mediului, „preocuparea pentru ecologie în general, în sens global”, a spus Putin.

"Adică, există probleme în care putem lucra cu adevărat eficient", a adăugat el.

Vorbind despre reducerea retoricii negative împotriva Rusiei din partea Statelor Unite, Putin a menționat că nu ar trebui să nu ar trebui să existe iluzii în această privință deoarece înaintea unor reuniuni la nivel înalt ei se străduiesc întotdeauna să reducă gradul de negativitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
summit, Biden, Putin
Tematic
Putin a explicat care este deosebirea dintre Biden și Trump
Cum au apreciat britanicii reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden


Загрузка...
Spiridon Vangheli împreună cu copii din Capitală

La mulţi ani, Spiridon Vangheli! Tatăl lui Guguţă își sărbătorelte ziua de naștere

0
Scriitorul, prozatorul, poetul, traducătorul și editorul, Spiridon Vangheli, își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Scriitorul Spiridon Vangheli își sărbătorește ziua de naștere. Tatăl lui Guguţă împlinește astăzi 89 de ani.

Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani.

Creațiile sale au fost traduse în zeci de limbi, printre care cehă, japoneză, finlandeză sau hindi.

Spiridon Vangheli se remarcă printr-un mod original de interpretare, copilăria fiind văzută printr-o prismă universală. Eroul său, Guguţă, este îndrăgit atât de micul cititor, cât şi de cel matur.

Printre operele sale renumite se regăsește și: „Copii în cătușele Siberiei”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Băiețelul din coliba albastră” și altele.

Spiridon Vangheli a fost distins, în 1974, cu Premiul Internațional Diploma de Onoare „Hans Cristian Andersen” pentru cartea „Ministrul bunelului”.

De-a lungul carierii sale, scriitorul a fot distins cu Premiul de Stat al RSSM în 1980, Premiul Ministerului învăţământului în 1982, Maestru Emerit al Artei din RSSM - 1982, Premiul de Stat al URSS - 1988, Scriitor al Poporului în 1992 și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române în 1996.

Tot în 1996 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2002 cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
zi de naştere, Spiridon Vangheli


Загрузка...