Ion Chicu

Chicu: Federația Rusă este un partener important al Moldovei

51
(reînnoit 12:47 01.10.2020)
Pentru Moldova este foarte importantă activizarea colaborării economice și comerciale atât cu Rusia, cât și în cadrul CSI, a declarat premierul Ion Chicu. 

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Moldova și Rusia au premisele necesare pentru dezvoltarea și extinderea cooperării reciproc avantajoase, precum și pentru restabilirea completă a legăturilor comerciale și economice. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu în discursul său rostit în cadrul Forumului economic moldo-rus, care se desfășoară astăzi. 

„Pentru Moldova astfel de evenimente reprezintă o platformă importantă pentru promovarea dialogului în vederea dezvoltării cooperării bilaterale comerciale și economice reciproc avantajoase, a intensificării activităților de investiții, precum și a cooperării în domenii de interes reciproc. Sunt foarte bucuros că eforturile noastre comune vizează susținerea potențialului existent, inclusiv exportul, precum și dezvoltarea avantajelor interacțiunii comerciale și economice" a spus Chicu.

Premierul a subliniat că „eforturile guvernului moldovean vizează acum asigurarea unei creșteri și dezvoltări economice durabile, consolidarea atractivității economice prin dezvoltarea și susținerea mediului de afaceri, îmbunătățirea calității mărfurilor”.

„Comunitatea globală se confruntă acum cu amenințarea reprezentată de pandemia de coronavirus, care afectează toate domeniile vieții noastre. În realitățile actuale, când amploarea consecințelor pandemiei este încă dificil de evaluat pe deplin, inclusiv a impactului asupra economiilor țărilor noastre, sprijinul pentru o cooperare stabilă în sfera comercială și economică devine actual", a adăugat premierul.

Potrivit oficialului, "este extrem de importantă intensificarea și diversificarea economică și comercială și diversificarea structurii comerțului, atât la nivel bilateral cu Rusia, cât și în cadrul CSI".

În soluționarea acestei sarcini, potrivit prim-ministrului, „comunitatea de afaceri din cele două țări ar trebui să fie implicată activ”.

„Considerăm că sarcina noastră comună este să menținem echilibrul în situația actuală, menținând în același timp stabilitatea economică și socială, să acționăm astfel încât efectele pozitive ale cooperării să fie resimțite de cetățenii țărilor noastre. Promovarea proiectelor inovatoare, consolidarea activității comune pentru dezvoltarea proiectelor reciproc avantajoase, a căror implementare are drept scop asigurarea succesului cauzei comune, sunt extrem de importante", a mai spus Chicu.

Premierul a atras atenția asupra faptului că „Moldova este deschisă și sprijină astfel de cauze”.

„Federația Rusă este un partener important pentru țara noastră. Prin eforturi comune, având în vedere potențialul existent al cooperării bilaterale în sectoare precum agricultura, industria, construcțiile, turismul, cred că astăzi ambele țări au condițiile prealabile necesare pentru dezvoltarea ulterioară și consolidarea cooperării reciproc avantajoase, precum și pentru restabilirea deplină a legăturilor comerciale și economice", a declarat Ion Chicu. 

Premierul a menționat că Moldova are anumite avantaje în regiune, își îmbunătățește constant climatul de afaceri, ocupând poziții bune în ratingurile internaționale.

"Astfel de modele de afaceri precum zonele economice libere, parcurile industriale sunt atractive pentru desfășurarea activităților de producție destinate exportului", a adăugat șeful Cabinetului de miniștri. 

Guvernul, după cum a subliniat Chicu, se angajează să construiască parteneriate pe termen lung și reciproc avantajoase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
partener, Rusia, Ion Chicu
Tematic
Macron: cooperarea cu Rusia, necesară pentru pacea în Europa
Când ar putea reveni la studii în Rusia studenții străini
Директор Службы внешней разведки РФ Сергей Нарышкин выступает на IX Московской конференции по международной безопасности.

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

40
(reînnoit 19:09 24.06.2021)
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Narîșkin


Загрузка...
Drapelele Federației Ruse și UE

UE vrea iasă din „spirala negativă” în relațiile cu Moscova

36
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene vor dedica o parte a summitului care va avea loc joi și vineri la Bruxelles stabilirii unei noi strategii în raport cu Rusia pentru a încerca să iasă din „spirala negativă” în relațiile UE - Moscova.

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. La opt zile după ce președinții Vladimir Putin și Joe Biden au avut o întrevedere la Geneva, Franța și Germania au sugerat miercuri organizarea unui summit UE-Rusia ca modalitate de îmbunătățire a relaţiilor afectate de crizele din Ucraina și Belarus, de chestiunea presupusei încălcări a drepturilor omului și de închiderea lui Alexeï Navalnîi.

UE a suspendat reuniunile la nivel înalt cu Moscova de la revenirea peninsulei Crimeea la Rusia în primăvara anului 2014.

În fața Bundestagului, cancelarul german a insistat asupra necesității ca cele 27 de state membre să încerce un contact direct cu Moscova și să creeze un spaţiu pentru dialog.

La reuniunea Consiliului European, care va avea şi o agendă dedicată relațiilor cu Turcia, politicii migraționiste și planului de redresare post-COVID, liderii UE vor lua în considerare un raport al Înaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, cu privire la orientările strategice în viitoarea relaţie cu Moscova.

În acest document, serviciul diplomatic european avertizează cu privire la o „spirală negativă” în care se afundă legăturile dintre Bruxelles și Moscova, cu sancțiuni din partea ambelor părți. El propune ca noua stratege să se bazeze pe trei axe: „a riposta, a constrânge, a se angaja”.

„Din confruntarea ideilor apare înțelegerea”, a comentat un înalt diplomat european, îndoindu-se în acelaşi timp că o relație bazată pe încredere s-ar putea forma brusc între cele două părți.

Emmanuel Macron încercase fără succes, în septembrie 2019, să promoveze o îmbunătăţire a legăturilor cu Moscova prin primirea lui Vladimir Putin la Fort Brégançon, potrivit Sputnik France. 

Pentru unii diplomați europeni, îmbunătățirea relațiilor cu Moscova este o condiție prealabilă pentru organizarea unui summit cu președintele rus.

Dar chestiunile sensibile rămân. UE urmează să facă publică joi sau vineri o listă detaliată a sancțiunilor economice împotriva Belarusului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Moscova, relații, Rusia, UE
Tematic
Putin, despre contraproductivitatea sancțiunilor UE împotriva Belarusului
Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia


Загрузка...
Lei

Euro și dolarul cresc din nou: Ce curs anunță BNM

0
(reînnoit 20:00 24.06.2021)
Euro și dolarul continuă să prindă putere în fața leului. Astfel, valutele străine s-au mai scumpit cu câțiva bani. Banca Națională a Moldovei a emis ratele de referință pentru vineri, 25 iunie.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul oficial de schimb pentru vineri, 25 iunie. Astfel, un dolar american este cotat cu 17,99 lei, un euro – cu 21,48 lei, o hrivnă ucraineană – cu 65 de bani, un leu românesc – cu 4,36 de lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 25 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 25 Iunie 2021

Conform cursului valutar BNM, dolarul a crescut cu doi bani, euro și leul românesc s-au scumpit cu câte un ban, iar hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
dolar, euro, BNM, curs valutar


Загрузка...