Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak

Kozak, despre relațiile moldo-ruse: Rusia este gata continue această colaborare

95
Șeful-adjunct al administrației prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, a transmis un mesaj în cadrul Forumului moldo-rus pentru cooperare economică.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Astăzi își desfășoară lucrările Forumul moldo-rus pentru cooperare economică, în format de teleconferință. În cadrul forumului, șeful-adjunct al administrației prezidențiale, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, a declarat că Rusia este gata să continue colaborarea cu Republica Moldova.

”Astăzi lucrăm în regim special, ținând cont de situația din țară și ritmul de dezvoltare economic în diverse țări, care și între țările noastre este în scădere. Noi avem o tradiție destul de frumoasă în dezvoltarea relațiilor economice pe parcursul multor ani de zile, în care am găsit foarte multe căi eficiente de colaborare pentru a asigura stabilitatea economică. Federația Rusă este gata să continue această colaborare. Îi dorim prosperitate poporului frățesc din Republica Moldova”, a declarat Kozak.

Totodată, reprezentantul special al președintelui rus a precizat că, la inițiativa președintelui Igor Dodon, Rusia va oferi sprijin fermierilol moldoveni, chiar în această săptămână.

”Vom susține zeci de mii de oameni care activează în sectorul agricol din Republica Moldova. Totodată, vom diversifica aceste relații și nu vom admite o înrăutățire a situației”, a precizat Kozak.

Reamintim că, recent, Președintele Rusiei Vladimir Putin a purtat discuții privind restabilirea relațiilor moldo-ruse cu omologul său moldovean Igor Dodon în cadrul unei conferințe video.

Totodată, reamintim că în cel mai apropiat timp urmează să aibă loc ședința Comisiei interguvernamental moldo-ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice, cu participarea șefului-adjunct al administrației prezidențiale, Dmitri Kozak. Din cauza epidemiei de coronavirus, aceasta va avea loc în regim on-line. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unui nou episod ”Președintele răspunde”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
relații, moldo-ruse, Moldova, Dmirti Kozak
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (66)
Tematic
Negocieri Dodon-Kozak: Agenda discuțiilor și când vor avea loc
Maria Zaharova

Zaharova a reacționat la planurile de noi sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei

47
(reînnoit 12:16 21.06.2021)
Înainte de a pronunța cuvântul lege, americanii ar trebui să se pedepsească pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Înainte de a pronunța cuvântul „lege”, SUA ar trebuie mai întâi să se pedepsească pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak, precum și pentru cei uciși și mutilați în întreaga lume, consideră reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat anterior că întâlnirea de la Geneva dintre Joe Biden și Vladimir Putin nu a adus „nicio modificare” în politica de sancțiuni anti-rusești a Washingtonului. Potrivit acesteia, „legea impune” Casei Albe să ia în considerare în continuare restricțiile legate de utilizarea armelor chimice.

"Da de cât timp au început Statele Unite să respecte legile? Modul în care își desfășoară activitatea în cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice nu intră sub incidența niciunei legi – lipsî completă de legalitate. Să se pedepsească mai întâi pe sine cu sancțiuni pentru Iugoslavia și Irak, pentru milioanele uciși și mutilați. Iar atunci va fi posibilă pronunțarea cuvântului „lege”, - a scris Zakharova pe canalul său Telegram.

Planurile de introducere a noi sancțiuni au fost anunțate de consilierul președintelui Statelor Unite pentru securitate națională Jake Sullivan. El a declarat că Casa Albă pregătește un alt pachet de măsuri din cauza situației cu Alexei Navalnîi. În afară de aceasta, Washingtonul va continua să impună sancțiuni companiilor rusești care construiesc conducta ”Nord Stream – 2”.

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoly Antonov, a criticat respectivele intenții. Potrivit lui, nu acesta este semnalul pe care președinții l-au transmis după summit.

Prima întâlnire dintre Putin și Biden în statutul de șefi de stat a avut loc miercuri la Geneva. În urma discuțiilor, Putin a declarat că a ajuns la un acord cu omologul său american să înceapă consultări privind stabilitatea strategică.

Totodată, cei doi șefi de stat au adoptat o declarație comună în care se afirmă că Rusia și Statele Unite își reafirmă devotamentul pentru principiul că în războiul nuclear nu pot exista câștigători și acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Rusia, SUA, sancțiuni, Maria Zaharova
Tematic
Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

138
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Indicator rutier

Indicatoarele rutiere din Moldova: Cine le fură și care este motivul