Schengen Visa

Polonia, Lituania și România solicită UE acorde Belarusului regim fără viză

77
(reînnoit 16:17 21.09.2020)
Președinții Poloniei, Lituaniei și României au semnat o declarație comună prin care solicită UE acordarea regimului fără viză pentru Belarus, dar și pregătirea unei ”agende pozitive pentru Belarus”.

CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Polonia, Lituania și România propun ca UE să ofere Belarusului regim fără vize, acces la instituțiile financiare și asistență pentru aderarea la OMC, au declarat președinții celor trei țări într-un comunicat publicat luni.

”Credem că sprijinind poporul din Belarus, Uniunea Europeană - ca mare putere economică mondială - ar trebui să ofere un pachet de ajutor pentru o transformare economică democratică în Belarus", este menționat în declarație.

Potrivit autorilor declarației, pachetul ar trebui să includă printre altele: „asistență în comerțul cu UE și asistență în negocierile de aderare la OMC; regim fără viză, cu îndeplinirea condițiilor necesare; asistență pentru diversificarea sectorului energetic și securitatea energetică a Belarusului”.

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus
© AP Photo / State TV and Radio Company of Belarus

De asemenea, se propune includerea în pachetul de ajutor „acces la resurse financiare pentru restructurarea și lansarea economiei liberalizate în Belarus, creșterea prezenței și activității instituțiilor financiare internaționale în reformarea economiei și creșterea investițiilor”.

"Facem apel la comunitatea internațională să participe alături de Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia la elaborarea unei agende pozitive pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru transformările politice, economice și sociale din țară", este menționat în comunicat.

În același timp, președinții Poloniei, Lituaniei și României declară că vor respecta orice decizie a poporului din Belarus luată în mod legal și că „nimeni în afară de poporul din Belarus nu are dreptul de a decide până șa urmă soarta țării lor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
UE, România, Belarus
Tematic
„Un joc”. De ce au fost blocate sancțiunile UE împotriva Belarusului
Перспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года

Deputat rus: De ce soarta limbii ruse este decisă în Moldova de cetățeni români

44
(reînnoit 19:11 22.01.2021)
Decizia Curții Constituționale în privința limbilor constituie la polarizarea societății moldovenești, este părere un deputat rus care este membru al Comisiei pentru relațiile cu CSI al Dumei de Stat.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Decizia dată de Curtea Constituțională în chestiunea privind funcționarea limbilor nu corespunde Constituției Republicii Moldova, este discutată intens în Rusia, inclusiv în Duma de Stat. Mulți dintre deputații Dumei de Stat au convingerea că decizia CC în privința limbii ar putea, pe viitor, să aibă consecințe negative asupra relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

"Din păcate, suntem nevoiți să constatăm că astfel de acțiuni ale Curții Constituționale a Republicii Moldova conduc la o și mai mare polarizare a societății moldovenești, a declarat, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, deputat rus Artiom Turov, care este membru al Comisiei pentru relațiile cu CSI al Dumei de Stat. Noi doar știm foarte bine că o mare parte dintre oamenii din Moldova consideră că limba rusă este limba lor maternă, care, nu pe hârtie, ci în realitate îi unește pe oamenii de diferite naționalități".

Deputatul rus s-a arătat nedumerit în special de faptul că membrii CC ce au dat respectivul verdict sunt cetățeni români.

"Atunci când într-o țară suverană deciziile important sunt luate de Curtea Constituțională în care cel puțin jumătate dintre magistrați dețin cetățeni statului vecin, acest fapt provoacă multe nedumeriri. Oamenii are au decis soarta limbii ruse în Moldova se orientează la politica și la viziunile României, dar nu la interesele statului și ale cetățenilor moldoveni", consideră Turov.   

Potrivit lui, partidele care au inițiat la timpul respectiv adoptarea de către Parlamentul moldovean a legii privind funcționarea limbilor. În special, acordarea unui statut special pentru limba rusă, întotdeauna s-au bucurat de mare susținere în societate. Adică a acelor moldoveni care doresc dezvoltarea, în continuare, a unor relații bilaterale sănătoase între Rusia și Moldova.

"Oricare ar fi situația, la nivel parlamentar, noi vom continua lucru în comun cu colegii noștri moldoveni, care va fi îndreptat spre consolidarea relațiilor reciproc avantajoase între țările noastre. Și bineînțeles eu sper că rațiunea va triumfa în cazul elitelor politice ale Moldovei și legea privind funcționarea limbilor va intra în vigoare pe viitor", a declarat deputatul Dumei de Stat.

În perspectiva posibilei vizite a noului președinte al Republicii Moldova în Rusia, Turov nu exclude că chestiunea privind statutul limbii ruse ar putea să fie inclusă în agenda întâlnirilor pe care o va avea președintele Republicii Moldova cu reprezentanții autorităților ruse.

"Dacă noi vom privi rezultatele celor mai recente alegeri prezidențiale din Moldova, vom vedea că o bună parte a alegătorilor moldoveni, peste 700 de mii, au votat pentru alt candidat (decât Maia Sandu - n.n.). Pentru un candidat care are alte viziuni decât Maia Sandu privind dezvoltarea relațiilor reciproce dintre Moldova și Rusia, privind rolul limbii ruse în țară, privind participarea în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice", a declarat Turov.            

El consideră că actualul președinte al Republicii Moldova ar trebuie să înțeleagă că această poziție reflectă aspirațiile a jumătate din societatea moldovenească. Și președintele, vrea sau nu vrea ea asta, va fi nevoită să se aplece asupra acestei opinii. Inclusiv în ceea ce ține de formularea agendei relațiilor bilaterale cu Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
statut, limba rusă


Загрузка...

Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?

80
(reînnoit 14:53 22.01.2021)
Statele Unite caută din nou o "urmă rusească". De data aceasta, în asaltul Capitoliului. Ex-secretarul de stat americană Hillary Clinton a declarat că Rusia ar fi fost implicată în acest sens.

Potrivit legendei, Donald Trump i-ar fi telefonat lui Vladimir Putin în acea zi. Are oare Clinton dovezi? De ce Statele Unite caută din nou justificări externe pentru propriile lor probleme? Și de ce fosta adversară politică a miliardarului american a fost numită "doamnă răzbunătoare"?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80


Загрузка...