Pentagonul

Pentagonul a calificat Rusia drept adversar strategic

50
Șeful Pentagonului a declarat că Rusia este principalul adversarul strategic al SUA în contextul în care aceasta își modernizează forțele armate și își extinde capacitățile în sfera spațială.

CHUȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Rusia și China sunt principalii adversari strategici ai SUA, acest lucru l-a declarat șeful Pentagonului Mark Esper în cadrul unei luări de cuvânt la centrul Rand Corporation, textul cuvântării fiind publicat pe site-ul instituției, informează RIA Novosti.

”Astăzi, în epoca concurenței marilor puteri, Ministerul Apărării determină China, iar apoi și Rusia drept principalii noștri adversari strategici”, a afirmat el.

Potrivit lui Esper, ambele țări își modernizează forțele armate, de asemenea, își extind capacitățile în sfera cosmică și în spațiul cibernetic.

”Statele Unite și partenerii lor trebuie să-și apere în continuare principiile lor fundamentale și modul lor de viață. Și noi suntem hotărâți să facem acest lucru”, a adăugat șeful Pentagonului.

Anterior, Ambasada Rusiei la Washington a declarat, comentând afirmațiile generalului Forțelor Aeriene ale SUA Timothy Ray despre pericolul care vine dinspre Moscova și Beijing, că militarii americani exagerează intenționat ”pericolul rusesc” în locul unui dialog constructiv.

Diplomații au îndemnat autoritățile americane ”să nu propage în mod exagerat dispozițiile antirusești în societate” șu ”să se concentreze pe o interacțiune constructivă în interesul consolidării stabilității globale și securității”.

De ce Pentagonul îi sperie pe americani cu un nou război>>>

Declarațiile cu privire la ”pericolul rusesc” se fac auzite periodic din gura unor politicieni occidentali, în deosebi din Țările Baltice și Polonia. Moscova a subliniat în repetate rânduri că nu va ataca niciodată vreo țară NATO. Potrivit șefului MAE rus, Serghei Lavrov, Alianța Nord-Atlantică știe foarte bine acest lucru, dar se folosește de acest prilej pentru a disloca mai multe trupe armate în apropierea granițelor Rusiei. Moscova și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea în legătură cu sporirea forțelor armate în Europa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
adversar, Rusia, Pentagon
Tematic
"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Lavrov, la ONU: Lumea s-a săturat de linii de demarcație

42
(reînnoit 14:00 22.09.2020)
Șeful Ministerului rus de Externe a declarat că, de la an la an, devine din ce în ce mai dificil de a face față problemelor globale, în condițiile unei lipse de unitate a comunității mondiale.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Lumea de astăzi are nevoie de întrajutorare și cooperare reciprocă, a declarat ministrul rus de Externe Sergei Lavrov într-un mesaj video adresat în numele țărilor CTSC, în cadrul Adunării Generale a ONU.

”Din păcate, astăzi conflictele armate continuă să se dezlănțuie în diverse regiuni ale lumii. La acestea se adaugă amenințările acute ale vremurilor noastre: terorismul internațional, drogurile și criminalitate cibernetică, schimbările climatice. fenomenele de criză în sferele socio-economice și în alte domenii”, a menționat Lavrov, citat de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, de la an la an, devine din ce în ce mai dificil să se facă față problemelor globale, în special în contextul lipsei de unitate a comunității mondiale. El a adăugat că această situație este cauzată în mare măsură de refuzul unor țări de a lua în calcul interesele legitime ale altor state.

Ministrul a menționat că are loc impunerea unor concepte și standarde precum „ordinea mondială bazată pe reguli” în paralel cu încercările de a interveni în treburile interne ale statelor, utilizarea sancțiunilor unilaterale care încalcă prerogativele Consiliului de Securitate al ONU, manifestările de intoleranță și ură.

”Dar cursul natural al istoriei nu poate fi schimbat. Astăzi, pe arena internațională are loc consolidarea unor noi centre de creștere economică, se consolidează nevoia de a soluționa conflictele armate exclusiv prin mijloace pașnice, interdependența crește. Lumea s-a săturat de linii de demarcații, de împărțirea statelor în ”prieteni” și ”dușmani”, lumea are nevoie de dezvoltarea asistenței și cooperării reciproce. Cu alte cuvinte, obiectivele formulate în urmă cu 75 de ani, în timpul creării ONU, devin din ce în ce mai relevante", a subliniat ministrul.

Lavrov a numit absurde încercările de a revizui istoria, de a minimaliza rolul popoarelor care au avut o contribuție decisivă la victoria asupra fascismului. El a îndemnat să nu fie date uitării lecțiile din trecut, să fie onorat efortul soldaților-eliberatori, să die asigurată păstrarea monumentelor ridicate în cinstea lor.

Potrivit ministrului rus de Externe, în condiții moderne, ONU ar trebui să rămână o structură eficientă care să desfășoare o activitate bine coordonată în strictă conformitate cu carta sa; nu ar trebui să se permită ”diluarea” mandatelor principalelor organisme ale sistemului ONU și să se dubleze competențele, fapt care doar va tergiversa atingerea obiectivelor dorite.

Așa cum a remarcat Lavraov, una dintre principalele sarcini ale comunității mondiale ar trebui să rămână soluționarea conflictelor exclusiv prin mijloace pașnice și diplomatice în cadrul negocierilor bazate pe dreptul internațional, iar o prioritate necondiționată ar trebui să fie extinderea cooperării în lupta împotriva terorismului și fuziunea acesteia cu criminalitatea organizată.

De asemenea, ministrul a cerut să fie oprite încercările de a slăbi sistemul de control al armelor, dezarmarea și neproliferarea pentru a menține stabilitatea globală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Serghei Lavrov
Tematic
Reprezentantul Crimeii, oprit să vorbească la Forumul ONU


Загрузка...
Georgeta Voinovan

Creația de limbă rusă a Georgetei Voinovan

112
(reînnoit 12:23 22.09.2020)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldov,a cantautoarea Georgeta Voinovan a vorbit despre creațiile muzicale compuse de ea în limba rusă. Iată ce ne-a dezvăluit interpreta.
Creația Georgetei Voinovan în Rusia: Colaborarea cu Jasmin

Creațiile în limba rusă prezintă un capitol aparte în activitatea Georgetei Voinovan. Interpreta a mărturisit că versurile scrise în limba rusă au o semnificație aparte în cariera ei profesională, acestea fiind alcătuite cu ocazii speciale.

"Eu cunosc bine limba rusă și în adolescență scriam multe versuri în această limbă. Cumva toate versurile scrise în limba rusă sunt mai deosebite, sunt profunde și ascund un mesaj filosofic. Recunosc că noi artiștii avem undeva acel sentiment de neîncredere sau rușine de a promova piesele în limba rusă. Însă nu este corect să fim privați pe nemeritate de amintirile noastre, de lucrurile care ne-au format, care ne sunt dragi și fac parte din viața noastră", a afirmat interlocutoarea.

Mai mult, Georgeta Voinovan spune că este nespus de bucuroasă de faptul că tinerii interpreți din Republica Moldova, precum Ionel Istrati, Natalia Gordienco, Olia Tira și alții au în repertoriul lor piese deosebite în limba rusă, astfel promovând și contribuind la dezvoltarea culturii.

Interpreta a împărtășit că multe dintre piesele pe care le-a scris în limba rusă au fost create cu gândul de a le oferi interpreților din Rusia. Georgeta Voinovan recunoaște că este destul de complicat să fii remarcat de artiștii din străinătate, însă creația ei a reușit să fie observată chiar de către cunoscuta interpretă Jasmin.

Cum a ajuns Georgeta Voinovan să colaboreze cu interpreta din Rusia și când ar putea fi lansată piesa semnată de îndrăgita moldoveancă - aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
Rusia, Jasmin, limba rusă, piese


Загрузка...
Vaccinul anti-COVID-19 ”EpiVakKorona”

Vaccinului „Vector” anti-COVID-19: Când va fi înregistrat

0
(reînnoit 13:35 22.09.2020)
Ministerul rus al Sănătății a anunțat că înregistrarea preparatului, numit EpiVacCorona, urmează a fi încheiată până pe 15 octombrie.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Ministerul rus al Sănătății a început procedura de înregistrare a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Centrul Științific ”Vector”, informează serviciul de presă al Rospotrebnadzor, citat de RIA Novosti.

Înregistrarea preparatului, numit EpiVacCorona, urmează a fi încheiată până pe 15 octombrie.

După aceea, studiile clinice ale acestuia vor continua: în special, vaccinul va fi testat pe voluntari care au o vârstă de peste 60 de ani și care suferă de anumite boli cronice. Studiile post-înregistrare controlate cu placebo vor fi, de asemenea, efectuate pe un eșantion de 5000 de persoane de diferită vârstă.

EpiVacKorona va fi produs pe platforma ”Vector”.

Prima fază a studiilor clinice ale acestui vaccin a fost finalizată la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit șefului Departamentului infecții zoonotice și gripă al Centrului ”Vector”, Alexandr Rîjikov, testele au arătat siguranța totală a preparatului creat pe baza agenților peptidici: deși nu conferă imunitate pe tot parcursul vieții împotriva infecției cu coronavirus, el protejează împotriva infecției timp de cel puțin șase luni.

Potrivit omului de știință, nu mai puțin de trei mii de voluntari vor participa la studiul „EpiVacCorona” în cea de-a treia etapă, atunci când este cercetată eficacitatea acestuia. Materialele cu rezultatele testelor vor apărea în publicațiile naționale și de peste hotare în următoarele luni, a asigurat Rîjikov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, EpiVakKorona
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pentru a călători vom avea nevoie de pașaport, viză și ... vaccin - detalii


Загрузка...