Bruxelles

„Un joc”. De ce au fost blocate sancțiunile UE împotriva Belarusului

103
(reînnoit 18:40 10.09.2020)
Bloomberg anunță că sancțiunile Uniunii Europene împotriva Belarusului au fost blocate. Directorul general al Institutului pentru problemele Uniunii Economice Eurasiatice, Vladimir Lepiohin, a oferit explicații pentru radio Sputnik în legătură cu această situație.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Cipru a blocat adoptarea de către Uniunea Europeană a sancțiunilor împotriva Belarusului, anunță Bloomberg, cu trimitere la propriile surse.

Svetlana Tihanovskaia
© Sputnik / Илья Питалев

Potrivit publicației, statul mediteranean a cerut includerea în listele UE a șapte companii turcești care participă la lucrările de forare pentru extracția gazelor în zona economică a Ciprului.

Pentru adoptarea sancțiunilor împotriva Belarusului este necesar acordul tuturor celor 27 de state membre ale UE.

La radio Sputnik, directorul general al Institutului Uniunii Economice Eurasiatice, Vladimir Lepiohin, a exprimat opinia că în interiorul UE nu există de mai mult timp o unitate de poziții.

“Observăm că două mari state europene – Franța și Germania, și-au schimbat poziția. Ele nu sunt interesate de sancțiuni economice. Adică, e vorba de o scindare în interiorul Europei. Toate evenimentele din Belarus sunt organizate de state precum Polonia, Lituania, cu susținerea Marii Britanii și a diverselor fundații americane – nu a Washingtonului, nici a Casei Albe, ci a democraților americani, susținătorii lui Soros și alții. Cei care se manifestă în Belarus fac lobby în favoarea sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului, însă ei nu se mai bucură de o susținere totală. E un joc. Nici există o unitate și dorință de a anunța sancțiuni suplimentare. De ce “revoluția” belarusă nu are nicio șansă? Pentru că adepții furibunzi ai ideii răsturnării lui Lukașenko, adică politicienii polonezi, lituanieni, nu se mai bucură de sprijin în multe state europene. Revoluția se îneacă la mal, tentativele de a trece într-o fază violentă eșuează, Rusia a promis Belarusului sprijin. Cei din Occident înțeleg toate aceste lucruri”, a spus Vladimir Lepiohin.

Aleksandr Lukașenko
Пресс-служба президента Республики Беларусь

Anterior, UE a declarat că alegerile din Belarus nu sunt corecte și oneste și a refuzat să recunoască rezultatele scrutinului. Totodată, liderii Uniunii Europene au convenit asupra aplicării unor sancțiuni individuale împotriva demnitarilor belaruși care s-ar face vinovați de utilizarea violenței împotriva demonstranților și de falsificarea alegerilor. Astfel, 30 de oficiali belaruși vor avea interdicție de călătorie în spațiul european, măsură aplicată deja de Estonia, Letonia și Lituania.

Potrivit reprezentantului serviciului de presă al Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă, Peter Stano, Uniunea Europeană continuă să lucreze asupra listei persoanelor împotriva cărora ar urma să fie adoptate măsuri restrictive în legătură cu situația din Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
sancțiuni, Belarus, UE
Tematic
UE nu va pune Belarusul pe lista neagră: Polonia și statele baltice, puse la punct
Alexandr Lukașenko

UE refuză să-l recunoască pe Lukașenko președinte al Belarus

76
După Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană anunță că nu recunoaște legitimitatea scrutinului prezidențial din Belarus și alegerea lui Alexandr Lukașenko în funcția de președinte ale acestei țări.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Inaugurarea lui Alexandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarus este lipsită de legitimitate și va duce la aprofundarea crizei din această țară, afirmă șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell într-o declarație.

"UE reconfirm că alegerile prezidențiale din 9 august din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte. UE nu recunoaște rezultatele acestor care au fost falsificate. Drept rezultat, așa zisa inaugurare din 23 septembrie 2020 și noul mandat de președinte la care pretinde Lukașenko sunt lipsite de oricare legitimitate democratică", afirmă Josep Borrell în declarația sa.

Miercuri și Statele Unite ale Americii au anunțat că nu-l recunosc pe Lukașenko președinte al Republicii Belarus.

"Alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte. Rezultatele anunțate au fost falsificate și nu sunt legitime. Statele Unite nu-l pot considera pe Alexandr Lukașenko președinte ales legitim", a declarant un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA pentru RIA Novosti, comentând inaugurarea de miercuri a lui Lukașenko în funcția de președinte.  

Și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat că învestirea lui Lukașenko în funcția de șef de stat nu înseamnă că acesta este recunoscut președinte legitim al Belarus.

"Niciodată Ucraina nu s-a implicat în afacerile Republicii Belarus și întotdeauna va susține poporul belarus. Având în vedere felul în care s-a desfășurat campania electorală în Belarus și evenimentele ulterioare, "inaugurarea" de astăzi a președintelui A. Lukașenko nu înseamnă și recunoașterea lui ca președinte legitim al statului belarus", a scris Dmitri Kuleba pe Twiter.

În data de 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale, la care, potrivit Comisiei Electorale Centrale din această țară, a învins Lukașenko, care a acumulat 80,1 la sută din voturi. Potrivit legislației belaruse, inaugurarea președintelui ales trebuie să se desfășoare în două luni din ziua alegerilor, au declarat pentru RIA Novosti reprezentații CEC din Belarus.

Miercuri, în mod cu totul neașteptat, șeful Comisiei Electorale Centrale din Belarus, Lidia Ermoșina, a anunțat pentru agenția de știri Belta că președintele ales, Alexandr  Lukașenko, a intrat în exercițiu funcțiunii și că ea i-a înmânat legitimația de șef al statului.  Ceremonia de învestire a avut loc în Palatul Independenței.

Opoziția contestă rezultatele alegerilor și desfășoară acțiuni de protest care au loc până în ziua de astăzi. În primele zile de protest, pe străzi au fost scoase forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care nu sunt de acord cu rezultatul scrutinului. 

Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 130 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Autoritățile au confirmat că trei protestatari au decedat.

Paralel cu acțiunile desfășurate împotriva lui Lukașenko, în Minsk au loc și manifestații în susținerea acestuia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, uniunea europena, Alexandr Lukașenko, Lukașenko


Загрузка...
Președintele iranian Hassan Rouhani

Președintele Iranului: ”Măreția Americii s-a năruit”

104
(reînnoit 08:24 24.09.2020)
Președintele Iranului Hassan Rouhani a remarcat victoria Iranului împotriva SUA prin respingerea de către ONU a sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului.

BRUXELLES, 24 sept - Sputnik, Marius Holdean. Hassan Rouhani a afirmat că Iranul a câștigat împotriva SUA prin respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei tentative de reimpunere a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului. Acestea erau dorite de preşedintele american Donald Trump, dar ONU a respins inițiativa SUA.

”Naţiunea iraniană a obţinut un mare succes politic, juridic şi diplomatic la Naţiunile Unite. Această victorie îşi are temeiul doar în adeziunea şi rezistenţa poporului nostru”, a declarat miercuri preşedintele iranian Hassan Rouhani într-o şedinţă de guvern.

Într-un discurs ținut la televizunea iraniană, Rouhani a arătat că „măreţia Americii s-a năruit, la fel ca hegemonia mondială pe care credea că o are”.

În mai 2018, Donald Trump a retras în mod unilateral SUA din acordul internaţional nuclear încheiat la Viena între Iran şi şase mari actori internaţionali.

Prin retragerea din acest pact, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice aspre împotriva Teheranului, ba mai mult, a încercat să impună Teheranului prin Consiliul de Securitate toate sancţiunile ONU ridicate prin acordul de la Viena.

Preşedintele Franței Emmanuel Macron a declarat ieri în faţa Adunării Generale al ONU că Franţa, Germania şi Regatul Unit, care sunt părţi în acordul cu Iranul, nu au nicio intenţie de a face vreo concesie Washingtonului în problema restabilirii sancţiunilor ONU împotriva Iranului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
ONU, sancțiuni, SUA, Iran
Tematic
Sancțiuni împotriva Iranului: opinia SUA, greșită


Загрузка...
Schimb valutar

Cât costă valutele în weekend la cursul BNM și la bănci 

0
(reînnoit 22:31 25.09.2020)
Cursul valutar oficial anunțat de BNM pentru vineri, 25 septembrie, ultima zi lucrătoare a săptămânii, este valabil și în weekend, pe 26 și 27 septembrie. Vă spunem și cât costă euro și dolarul la bănci.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 25-27 septembrie, un dolar american echivalează cu 16,77 lei, un euro – cu 19,53 lei, o hrivnă ucraineană – cu 59 de bani, un leu românesc – cu 4,00 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Cursul valutar BNM pentru 25 septembrie
Cursul valutar BNM pentru 25 septembrie

Prețul dolarului american a urcat cu 8 bani în cotațiile oficiale ale BNM de la sfârșitul săptămânii. Prețul euro a coborât cu un ban.

Hrivna ucraineană, leul românesc și rubla rusească au înregistrat fluctuații nesemnificative și au rămas la prețul anterior.

Cele mai importante bănci din Chișinău cumpără zilele acestea dolarul cu 16,77 lei - 16,78 lei și îl vând în medie cu 16,98 lei - 16,99 lei.

Băncile cumpără euro cu 19,62 lei – 19,66 lei și îl vând cu 19,85 lei – 19,88 lei.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani  la sfârșitul lunii august curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
preț, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul
De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert


Загрузка...