Bruxelles

„Un joc”. De ce au fost blocate sancțiunile UE împotriva Belarusului

109
(reînnoit 18:40 10.09.2020)
Bloomberg anunță că sancțiunile Uniunii Europene împotriva Belarusului au fost blocate. Directorul general al Institutului pentru problemele Uniunii Economice Eurasiatice, Vladimir Lepiohin, a oferit explicații pentru radio Sputnik în legătură cu această situație.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Cipru a blocat adoptarea de către Uniunea Europeană a sancțiunilor împotriva Belarusului, anunță Bloomberg, cu trimitere la propriile surse.

Svetlana Tihanovskaia
© Sputnik / Илья Питалев

Potrivit publicației, statul mediteranean a cerut includerea în listele UE a șapte companii turcești care participă la lucrările de forare pentru extracția gazelor în zona economică a Ciprului.

Pentru adoptarea sancțiunilor împotriva Belarusului este necesar acordul tuturor celor 27 de state membre ale UE.

La radio Sputnik, directorul general al Institutului Uniunii Economice Eurasiatice, Vladimir Lepiohin, a exprimat opinia că în interiorul UE nu există de mai mult timp o unitate de poziții.

“Observăm că două mari state europene – Franța și Germania, și-au schimbat poziția. Ele nu sunt interesate de sancțiuni economice. Adică, e vorba de o scindare în interiorul Europei. Toate evenimentele din Belarus sunt organizate de state precum Polonia, Lituania, cu susținerea Marii Britanii și a diverselor fundații americane – nu a Washingtonului, nici a Casei Albe, ci a democraților americani, susținătorii lui Soros și alții. Cei care se manifestă în Belarus fac lobby în favoarea sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului, însă ei nu se mai bucură de o susținere totală. E un joc. Nici există o unitate și dorință de a anunța sancțiuni suplimentare. De ce “revoluția” belarusă nu are nicio șansă? Pentru că adepții furibunzi ai ideii răsturnării lui Lukașenko, adică politicienii polonezi, lituanieni, nu se mai bucură de sprijin în multe state europene. Revoluția se îneacă la mal, tentativele de a trece într-o fază violentă eșuează, Rusia a promis Belarusului sprijin. Cei din Occident înțeleg toate aceste lucruri”, a spus Vladimir Lepiohin.

Aleksandr Lukașenko
Пресс-служба президента Республики Беларусь

Anterior, UE a declarat că alegerile din Belarus nu sunt corecte și oneste și a refuzat să recunoască rezultatele scrutinului. Totodată, liderii Uniunii Europene au convenit asupra aplicării unor sancțiuni individuale împotriva demnitarilor belaruși care s-ar face vinovați de utilizarea violenței împotriva demonstranților și de falsificarea alegerilor. Astfel, 30 de oficiali belaruși vor avea interdicție de călătorie în spațiul european, măsură aplicată deja de Estonia, Letonia și Lituania.

Potrivit reprezentantului serviciului de presă al Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă, Peter Stano, Uniunea Europeană continuă să lucreze asupra listei persoanelor împotriva cărora ar urma să fie adoptate măsuri restrictive în legătură cu situația din Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
sancțiuni, Belarus, UE
Tematic
UE nu va pune Belarusul pe lista neagră: Polonia și statele baltice, puse la punct

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden

44
(reînnoit 15:16 18.06.2021)
Experții sunt de părere că după întâlnirea dintre Putin și Biden Europei îi va fi mai ușor să prietenească cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Nikita Cikunov. Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc ieri, la Geneva. Ambii lideri au rămas mulțumiți de rezultate. Dar au devenit oare negocierile un pas spre apropierea statelor și relaxarea sancțiunilor? Cum va afecta conversația dintre cei doi lideri relațiile Federației Ruse cu Europa? Despre asta – în materialul Sputnik.

Rezultate pentru viitor

Conversația dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, nu a dus la schimbări revoluționare în relațiile dintre cele două țări, dar poate fi începutul unui dialog cu drepturi depline. Acest punct de vedere este împărtășit de experții care au participat la discuția cu privire la rezultatele summitului pe site-ul centrului internațional de presă multimedia ʺRossiya Segodnyaʺ.

Un rezultat important al întâlnirii dintre cei doi președinți a devenit semnarea unei declarații comune care confirmă angajamentul Rusiei și a Statelor Unite de a controla armele strategice, consideră Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale.

ʺDeși tratatul New START a fost prelungit pentru cinci ani, nu a rămas prea mult timp. Mi-aș dori foarte mult ca părțile să cadă de acord asupra unui nou model de control al armelorʺ, spune el.

Acordul Statelor Unite de a include problema securității cibernetice în cadrul consultațiilor reciproce este, de asemenea, important. Anterior, partea americană a reacționat negativ la o astfel de idee, preferând să acuze nefondat Moscova de atacurile cibernetice, adaugă expertul.

Decizia privind întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la Moscova și la Washington inspiră un anumit optimism, continuă Andrei Kortunov. În același timp, el observă că acest lucru nu este suficient pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice.

ʺAmbasadorii sunt ʺgeneraliʺ, dar fiecare general are nevoie de o ʺarmatăʺ. Asta înseamnă că este, totuși, necesar să se restabilească activitatea ambasadelor în întregime, să revină diplomații și serviciile consulare", subliniază specialistul.

În relațiile ruso-americane s-au acumulat multe probleme, care nu vor dispărea după prima întâlnire, constată Valerii Garbuzov, directorul Institutului SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

ʺSummitul ar trebui să dea startul consultațiilor, negocierilor. Dacă se vor forma grupuri de lucru, dacă se vor începe întâlnirile, iar toate acestea vor fi completate de negocierile telefonice sau întâlnirile în prezență ale șefilor de stat, atunci dialogul va fi reluat. Vom vedea rezultatul în următoarele săptămâniʺ, prezice el.

Să nu să repete calea lui Trump

Summitul de la Geneva este comparat involuntar cu întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018 – în urmă cu aproape trei ani, notează Valerii Garbuzov.

ʺȘi de la negocierile cu Trump toată lumea a avut multe așteptări. Unii chiar numeau această întâlnire una istorică. Conversația a fost plăcută, toată lumea zâmbea. În cele din urmă, totul ʺs-a dus de râpăʺ. Nu aș vrea să vorbim despre summitul de la Geneva în același mod în viitorʺ, spune expertul.

Dar întâlnirea destul de rapid organizată cu Vladimir Putin vorbește în favoarea lui Biden, atrage atenția Andrei Kortunov. Ex-președintele american – Trump – ar fi avut nevoie de un an și jumătate pentru a desfășura primele și ultimele negocieri separate cu liderul rus.

O altă diferență semnificativă constă în percepția relațiilor ruso-americane de către administrațiile Biden și Trump, adaugă Valerii Garbuzov.

ʺActuala conducere a Casei Albe vorbește despre așa-numita ʺnouaʺ atitudine față de Rusia – cooperarea electorală. Acesta este un indiciu foarte bun. Controlul armelor și problemele de securitate strategică pot deveni nucleul cooperării viitoare. Pe viitor, agenda trebuie extinsă. Declarația celor două părți în urma întâlnirii este un început promițătorʺ, consideră el.

Europa, sancțiunile și Ucraina

Chiar și o mică ʺîncălzireʺ în relațiile dintre SUA și Rusia va slăbi în mod inevitabil retorica antirusească a aliaților europeni ai Washingtonului. Prin urmare, rezultatul pozitiv al summitului este benefic pentru Moscova în ceea ce privește aspectul geopolitic, este sigur Valerii Garbuzov.

ʺAcum, susținătorilor cooperării cu Rusia de la Bruxelles le va fi mult mai ușor, fiindcă UE se uită mereu, într-un fel sau altul, la Washington. Ei iau în considerare poziția americană față de Rusia. Eu cred că colegilor noștri din Germania, Italia și Franța le va fi mai ușor să înainteze noi inițiative, să propună noi formate de interacțiune cu Moscova decât înainte de întâlnirea de la Genevaʺ, cade de acord Andrei Kortunov.

Expertul nu exclude faptul că negocierile dintre Biden și Putin vor contribui la restabilirea activității Consiliului Rusia – NATO, care a fost suspendată în aprilie 2014. Reînnoirea contactelor ar crea oportunități suplimentare pentru consolidarea securității europene.

În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, nu vor exista modificări, presupune Ivan Timofeev, director de program al RIAC, profesor asociat la MGIMO.

ʺÎn viitorul apropiat, sancțiunile americane nu vor fi anulate. Nu există condiții prealabile pentru acest lucru. O serie de sancțiuni sunt înregistrate în legislația SUA. Biden le poate doar suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului ʺNord Stream – 2ʺ, dar nu le poate anula. Nu cred că va exista nici măcar o relaxare a sancțiunilor. Dar nici nu trebuie să ne așteptăm la noi măsuri draconiceʺ, notează el.

Cu toate acestea, liderii celor două țări nu au reușit totuși să ajungă la o înțelegere reciprocă cu privire la unele probleme importante, constată Andrei Kortunov. El atribuie Ucraina la astfel de subiecte problematice. Opiniile părților diferă foarte mult aici – nu este deocamdată posibil să mizăm pe unitatea pozițiilor.

ʺAmbii președinți au atins acest subiect, dar nu au căzut de acord în nicio privință. Există o înțelegere comună că acordurile de la Minsk trebuie respectate. Problema este că respectarea lor este interpretată în moduri complet diferite de Rusia și de Statele Unite. Formula s-a repetat, dar fiecare a rămas pe poziția lui. S-a ridicat subiectul Ucrainei, dar nu s-au făcut progrese în această privințăʺ, conchide Ivan Timofeev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Vladimir Putin, Putin, Joseph Biden, Joe Biden, Biden, Sua, Rusia


Загрузка...
Întâlnirea președinților Rusiei și SUA la Geneva

În câteva săptămâni, Rusia va începe discuțiile cu SUA privind controlul armelor

38
La summitul de pe 16 iunie, Biden și Putin au semnat o declarație comună prin care au promis să lanseze un Dialog bilateral privind Stabilitatea Strategică, pentru a iniţia discuțiile cu privire la controlul armelor și pentru a evita un război nuclear.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Prima întâlnire în cadrul Dialogului bilateral pentru Stabilitate Strategică privind controlul armelor se va desfășura în câteva săptămâni, nu luni, a declarat Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Sergei Riabkov, într-un interviu acordat ziarului Kommersant pe 16 iunie.

Deși nu se știe încă ce grupuri tematice vor fi create în cadrul acestui dialog, președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden au fost de acord în principiu cu privire la această chestiune, a adăugat Riabkov.

Va fi destul de dificil să fie aliniate abordările, dar Rusia este pregătită să facă față acestei provocări de „matematică diplomatică superioară”, a dat asigurări diplomatul rus de rang înalt.

„Este important să avem nu numai voință politică, dar și o abordare creativă. Acest lucru va fi pe deplin asigurat din partea noastră. Avem suficientă expertiză. Interacțiunea interdepartamentală este eficientă. Sperăm că partea americană va arăta un nivel la fel de ridicat de profesionalism”, a precizat Riabkov, potrivit Sputnik News.

Pe 16 iunie, la summitul de la Geneva, președinții Vladimir Putin și Joe Biden au convenit să pună bazele unui viitor control al armelor prin consultări în materie de stabilitate strategică. În plus, cei doi lideri au reafirmat principiul potrivit căruia „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie declanşat niciodată”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
arme, control, Rusia, Sua
Tematic
Putin, despre singurul angajament al Rusiei față de Ucraina
Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA este în criză prezidențială


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Numărul cazurilor de infectare, din nou în creștere

0
(reînnoit 17:47 18.06.2021)
Numărul cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 este din nou în creștere. Asta arată datele Ministerului Sănătății, publicate astăzi pe site-ul instituției.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 60 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova, cu trei mai multe în comparație cu ziua de joi. Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus în țara noastră a ajuns la 256 054.

Din numărul total de infectări, două sunt de import. Numărul de teste efectuate – 6 023, dintre care 1 163  de au fost teste Rapid – Antigen. 

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 154 de pacienți, dintre care 43 se află în stare extrem de gravă, iar 9 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

De asemenea, 82 de persoane au fost vindecate. În total, 249 066 de cetățeni au fost tratați de COVID-19.

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit trei persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Cei care au pierdut lupta cu boala au între 77 și 85 de ani. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 6 165 de oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Încă trei moldoveni au fost răpuși de COVID: Câte cazuri noi s-au confirmat
Avertizările epidemiologilor se adeveresc: Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere


Загрузка...