Paolo Gentiloni

Comisarul UE italian - revoltă contra profitorilor SUA din pandemie

76
(reînnoit 07:37 07.09.2020)
Gentiloni: “Este o problemă majoră și nu mai este posibil să acceptăm ideea că acei uriaşi, câştigătorii crizei, nu plătesc o sumă echitabilă de impozite în Europa”.

BUCUREȘTI, 7 sept - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Comisarul UE pentru economie şi taxe, italianul Paolo Gentiloni, se revoltă din cauza practicilor companiilor de tehnologie care își exportă profitul.

Evident, este vorba de firme americane, mari companii de tehnologie, cum ar fi Apple, Alphabet Inc. sau Amazon, care ar trebui să plătească taxe corecte în Europa, spune Gentiloni, care le indică drept ”adevăratele câştigătoare ale crizei coronavirusului”.

Într-o declarație la  European House Ambrosetti Forum, consemnată de CNBC, fostul premier italian subliniază dificultatea de a depăși diferențele cu Statele Unite.

Gentiloni arată că ”Este o problemă majoră” și nu mai este posibil ”să acceptăm ideea că acei uriaşi, câştigătorii crizei, nu plătesc o sumă echitabilă de impozite în Europa”.

În expunerea sa, Gentiloni s-a bazat pe propunere din 2018 a Comisiei Europene -  o taxă digitală de 3%, argumentul fiind actualizarea sistemului fiscal pentru era digitală.

Casa Albă a reacționat – ”o taxă digitală este nedreaptă, deoarece are un impact disproporționat asupra firmelor americane”.

Comisia Europeană sublinia: companiile digitale, în medie, plătesc o rată de impozitare efectivă de 9,5% - comparativ cu 23,2% pentru companiile tradiţionale.

Dar, arată ex-premierul italian, în urma pandemiei de Covid-19, ”companiile Big Tech au fost în avantaj, mulţi consumatori bazându-se pe aceste companii pentru munca de acasă, cumpărături şi rămânerea conectată”, consemnează CNBC.

”Giganţii platformelor digitale sunt câştigătorii reali ai acestei crize, din punct de vedere economic”, a declarat Paolo Gentiloni, subliniind că ”toţi trăim acest lucru”.

Ori, între timp, guvernele ”au nevoie disperată de finanţare suplimentară şi impunerea de noi impozite este o modalitate cheie de realizare a acestui lucru”, spune Comisarul UE, care arată că, în acest context, ”UE încearcă să propună o nouă taxă digitală în 2021, dacă negocierile la nivelul OECD se prăbuşesc până la sfârşitul anului”.

”Dacă nu vom avea rezultate decente la nivel global, Comisia Europeană va ieşi anul viitor cu propria noastră propunere”, a avertizat Gentiloni.

Avertizarea vine în condițiile în care SUA a părăsit în iunie aceste discuții – deci sunt șanse mici de a finaliza un progres în acest an.

Paolo Gentiloni a spus că s-au înregistrat progrese la nivel tehnic, dar a subliniat că alegerile  prezidenţiale din SUA  au un impact – ”Suntem într-un an electoral în SUA şi cred că şi asta are o influenţă”, a spus Gentiloni.

Dar, concluzia comisarului european este că UE avea nevoie ”să insiste asupra necesităţii unei soluţii globale”.

Reamintim că România se situează la polul opus acestei poziții a fostului premier italian. În afară de satisfacerea oricăror pretenții venite din SUA, România oferă cele mai mari scutiri firmelor din zona IT - iar peste 30% din acestea sunt din SUA, mai mult de 30% din investițiile americane în România fiind în acest domeniu.

Practic, România face această facilitate SUA, pierzând sume importante la Buget. Dar, desigur, nu se pune problema remedierii acestei situații – decât, poate, dacă UE va impune ”soluția globală” de care vorbește Gentiloni. Într-un viitor incert, desigur – iar până atunci SUA va câștiga, iar România va pierde în acest caz și va plăti în multe altele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
SUA, pandemie, profit, comisar european
Tematic
Merkel: UE să „reflecteze” la posibila retragere a SUA din „rolul de lider mondial”
Ракетный комплекс Patriot

Rachetele Patriot ale SUA în România: Pot prezenta pericol?

99
(reînnoit 18:26 19.09.2020)
De ce România a cumpărat sistemul de rachete din Statele Unite și ce pericol reprezintă acesta pentru regiune.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik, Iulia Lipovaia. Primul sistem de rachete Patriot din cele 4 cumpărate de România din SUA a ajuns în țara vecină. Prezintă sau nu acesta o amenințare pentru regiune a explicat corespondentului Sputnik expertul militar și redactorul-șef al publicației „Apărarea Națională” Igor Korotcenko. 

„Este un sistem de apărare antiaerană destinat soluționării sarcinilor de profil. În acest caz, această armă defensivă va fi folosită pentru a apăra spațiul aerian românesc și a consolida întreg potențialul antiaerian al NATO pe flancurile sudice", a spus Korotcenko.

Interlocutorul a menționat că prin achiziționarea acestor complexe din Statele Unite, România a demonstrat că se află pe orbita influenței SUA. Potrivit expertului, există aceleași sisteme de rachete de producție europeană, dar partea românească le-a preferat pe cele americane.

Potrivit lui Korotcenko, sub influența americanilor se află atât România, cât și multe alte țări din Europa de Est.

De asemenea, expertul a remarcat că suma tranzacției este destul de mare, se ridică la miliarde de dolari. Acum, această sumă pune presiune pe bugetul românesc, ceea ce va determina reducerea cheltuielilor pentru nevoile sociale ale țării.

Sistemul de rachete „Patriot”

Joi, după cinci ani de la semnarea contractului, a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Un sistem de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori balistici antirachetă. 

Conform Ministerului Apărării de la București, România a primit cea mai nouă configurație Patriot. Achiziția primului sistem Patriot a fost de 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video

99
Tagurile:
România, SUA, patriot, rachete


Загрузка...
Donald Trump la tribuna Asambleei Generale a ONU, imagine de arhivă

Trump uimește din nou: Surpriză la Adunarea Generală a ONU

95
(reînnoit 11:58 18.09.2020)
Donald Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU, acest lucru a fost anunțat șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

CHIȘINĂU, 18 sep - Sputnik. Liderul american Donald Trump nu va participa personal la Adunarea Generală a ONU. Despre acest lucru informează RIA Novosti cu referire la șeful de cabinet de la Casa Albă, Mark Meadows.

Meadows a menționat că Donald Trump se va adresa Adunării Generale a ONU de la distanță... de la Casa Albă.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat în cadrul unui briefing că președintele rus Vladimir Putin intenționează să transmită un mesaj video la Adunarea Generală a ONU din 22 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
ONU, Donald Trump
Tematic
Trump a spus că la cuvântul „Rusia” deconectează televizorul


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...