UE nu va pune Belarusul pe lista neagră: Polonia și statele baltice, puse la punct

121
(reînnoit 19:49 04.09.2020)
Uniunea Europeană nu va pune Belarusul pe lista neagră, Germania, Franța și Italia punând la punct țările care au cerut acest lucru, adică Polonia și statele baltice.

BRUXELLES, 4 sept - Sputnik, Daniela Porovăț. Europa este faimoasă pentru liniile sale politice divergente, una nouă făcându-și apariția acum: diferența dintre nucleul dur al UE și țările periferice care servesc SUA în politica externă, așa cum sunt Marea Britanie, Polonia și cele trei țări baltice, arată RT. 

Potrivit publicației germane Die Welt, care citează propriile surse, cei mai puternici membri ai UE s-au unit pentru a respinge propunerile dure împotriva Belarusului, care erau susținute de Varșovia și de capitalele baltice. Berlinul, Parisul și Roma au refuzat sancționarea președintelui ales al Belarusului, Alexander Lukașenko, din cauza alegerilor.

Germania, Franța și Italia au precizat că ”în ciuda circumstanțelor, canalele de comunicare cu Lukașenko ar trebui păstrate deschise”, pentru că, în opinia lor, punerea lui pe lista neagră ar duce la o suspendare totală a dialogului cu Minskul, mai arată publicația germană.

Cotidianul conservator, care, ironic, a fost fondat ca o publicație de propagandă pentru forțele de ocupație britanice în anii 40, a spus că europenii din Est au făcut presiuni pentru introducerea de măsuri restrictive împotriva liderului din Belarus. Probabil nu întâmplător, Washingtonul a făcut presiuni publice pentru ca Lukașenko să fie îndepărtat.

Într-un interviu publicat joi pe platforma Foreign Policy, Reprezentantul Permanent al SUA din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James S Gilmore III, a insistat că lui Lukașenko ar trebui să i se spună să părăsească biroul. ”Ceea ce avem de făcut acum este să încercăm să îl convingem pe Lukașenko că nu poate fi președintele țării în aceste circumstanțe. El consideră că alegerile frauduloase urmate de o suprimare brutală a oamenilor este bună”, a spus Gilmore.

La jumătatea lunii august, a devenit cunoscut că imediat după protestele din Belarus, UE a luat în considerare o listă de 15 până la 20 de oficiali din Belarus cărora să le fie interzisă intrarea pe teritoriul Uniunii și accesul la sistemul său bancar.

Sancțiunile europene împotriva Belarusului pentru violarea drepturilor omului au fost active din 2004 până în 2016, iar lista neagră a fluctuat, cu momente în care includea chiar și 130 de persoane.

La o întâlnire informală din Berlin, pe 27-28 august, miniștrii de externe ai țărilor UE au luat decizia să alcătuiască o listă de sancțiuni care să fie adoptate împotriva Belarusului cât de repede posibil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tematic
Situația din Belarus va fi discutată informal la ONU
Tihanovskaia consideră că Federația Rusă poate fi mediator în negocierile din Belarus
Rusia și Moldova

Ion Chicu a discutat la telefon cu Mihail Mișustin

25
(reînnoit 22:04 01.10.2020)
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție telefonică cu omologul său rus Mihail Mișustin. Cei doi oficiali au vorbit despre Forumul economic moldo-rus, care s-a desfășurat astăzi, precum și despre împrumutul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Ion Chicu și Mihail Mișustin au vorbit despre relațiile dintre Rusia și Moldova și au apreciat faptul că acestea s-au îmbunătățit.

În context, cei doi premieri s-au referit la Forumul economic moldo-rus, care s-a desfășurat astăzi. Acesta constituie „o oportunitate pentru impulsionarea relațiilor comercial-economice și de parteneriat strategic dintre ambele state”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cei doi oficiali au discutat și descpre situația epidemiologică și posibilitatea livrării vaccinului rusesc Republicii Moldova. 

„Premierul Chicu a mulțumit omologului rus pentru susținerea oferită de Guvernul Federației Ruse în timpul pandemiei, remarcând suportul logistic, dar și livrarea echipamentului medical necesar pentru combaterea COVID-19. În context, premierii au abordat aspectele practice ce țin de livrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, după ce acesta va trece toate etapele de testare și va obține autorizația instituțiilor internaționale”, menționează Guvernul. 

La rândul său, Mihail Mișustin a reiterat intenția Moscovei de a oferi sprijin financiar nerambursabil agricultorilor moldoveni care au suferit pierderi în urma secetei din acest an.

 Ministerul Finanțelor a deschis un cont trezorerial pe care vor fi acumulate mijloace financiare din partea Federației Ruse și altor parteneri externi ai Republicii Moldova.

De asemenea, premierul rus a spus că se vor face eforturi pentru a extindere lista companiilor moldovenești care au dreptul să exporte în Federația Rusă.

Mai mult, Mișustin și Chicu au discutat despre contractarea creditului rus în valoare de 200 de milioane de euro. În scurt timp vor fi definitivate ultimele aspecte ale acordului de împrumut, astfel încât să poată fi semnat în scurt timp. 

Mâine urmează să se desfășoare ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. În cadrul acestuia vor fi abordate un șir de subiecte de pe agenda bilaterală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
Mihail Mișustin, Ion Chicu
Tematic
Ion Chicu va discuta astăzi cu Mihail Mișustin despre creditul de la Federația Rusă
Mihail Mișustin, despre activitatea Guvernului, coronavirus și un vis din copilărie


Загрузка...
Refugiați

MAEIE: Moldova nu poartă vreun dialog privind plasarea refugiaților din Orientul Mijlociu

51
În presa internațională au apărut informații precum că Guvernul britanic studia posibilitatea de a plasa refugiați din zonele de conflict din Orientul Mijlociu în Moldova. Ministerul moldovean de Externe al venit cu o replică.

CHIȘINĂU, 1 oct — Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a venit cu o explicație privind publicarea în ”The Guardian” a unor informații despre presupuse proiecte de relocare în Republica Moldova a unor potențiali solicitanți de azil.

"Un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului Republicii Moldova cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Republica Moldova, de asemenea, nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu.", a declarat MAEIE.

În publicația britanică a fost publicat un articol potrivit căruia Guvernul britanic „lucrează de câteva săptămâni asupra ”planurilor detaliate”, inclusiv la estimarea costurilor pentru construirea centrelor de azil pe insule din partea de sud a Oceanului Atlantic, precum și în Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee.

Jurnaliștii de la The Guardian fac referire la documentele primite de Ministerul britanic de Externe. Potrivit publicației, Ministerul britanic a criticat aceste propuneri.

Respingând ideea de a trimite solicitanți de azil în Moldova, funcționarii Ministerului Afacerilor Externe din Marea Britanie au atenționat asupra diferendului transnistrean, precum și asupra „corupției endemice”.

”Dacă un Centrul de azil pentru refugiați ar depinde de o cooperare fiabilă, transparentă și de încredere din partea sistemului judiciar al țării gazdă, în Moldova nu ne-am putea baza pe acest lucru", a cinchis Downing Street, citat de The Guardian.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
refugiați, Moldova, MAEIE
Tematic
Drumul din Siria spre Republica Moldova: Povestea femeii care a ajuns acasă după șase ani


Загрузка...
Ursula von der Leyen

UE pedepsește Londra: infringement împotriva Marii Britanii

0
(reînnoit 21:58 01.10.2020)
Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii cu privire la noua lege britanică privind piaţa internă, semn că epoca post-Brexit este încă plină de necunoscute.

BRUXELLES, 1 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi lansarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. Penalizarea Londrei are legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă.

”În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement. Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Marea Britanie beneficiază acum de un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii Comisiei Europene.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, Londra, UE
Tematic
Crimă şocantă la Londra: Adolescent înjunghiat mortal în plină zi


Загрузка...