Drapelul Serbiei

Serbia refuză discute cu Kosovo problemele teritoriale fără Rusia

57
Serbia nu va negocia cu Kosovo la întrevederile cu SUA fără participarea Rusiei și fără poziția lui Vladimir Putin, a declarat ministrul sârb al Muncii.

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Belgradul nu va discuta problemele teritoriale cu Kosovo la întrevederile din SUA, pentru că are nevoie de prezența Rusiei, ONU și UE, i-a declarat agenției RIA Novosti ministrul Muncii, Protecției Sociale și Problemelor Veteranilor din Serbia, Zoran Đorđević.

Contingentul KFOR-13 în Kosovo
© Photo : Ministerul Apărării al Republicii Moldova / Vitalie Iovu

“O prioritate va fi acordată problemelor economice, adică economiei și aplicarea ei practică în actualele relații. Nu cred că pe agenda discuțiilor se află ceva mai general, cum ar fi problemele teritoriale și de statut, însă nu exclud astfel de posibilitate dacă vor fi respectate condițiile politice și altele în comunicarea internațională, inclusiv opiniile membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, precum și a statelor UE. Desigur, în toate acestea este nevoie de opinia Federației Ruse și a președintelui Putin, precum și poziția prietenilor noștri chinezi”, a declarat ministrul.

“De această dată proiectele concrete vor fi subiectul discuțiilor, având prioritate proiectele de infrastructură, precum și comerțul și circulația liberă a capitalului, mărfurilor și persoanelor”, a menționat el.

Anterior, consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Robert O'Brien, a anunțat că președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și premierul autoproclamatei republici Kosovo, Avdullah Hoti, au sosit la Casa Albă pentru negocieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Rusia, teritorii, Kosovo, Serbia
Tematic
Medicii militari ruși continuă să ofere ajutor în lupta cu COVID-19 în Italia și Serbia
Steagurile statelor CSI, imagine de arhivă

A fost stabilită data ședinței șefilor de stat din CSI - detalii

33
(reînnoit 18:44 23.09.2020)
În legătură cu măsurile de securitate aplicate în contextul pandemiei de COVID-19, reuniunea va avea loc în format online.

CHIȘINĂU, 22 sept — Sputnik. Ședința liderilor și miniștrilor de Externe din statele membre ale Comunității Statelor Independente este programată pentru 15 și 16 octombrie, a informat serviciul de presă al Comitetului Executiv al CSI.

În legătură cu măsurile de securitate aplicate în contextul pandemiei COVID-19, ședința se va desfășura în format online.

Subiectul principal al discuțiilor va fi chestiunea privind procedura de semnare a tratatelor internaționale la aceste ședințe.

S-a ajuns la un acord în acest sens la o ședință a Consiliului Reprezentanților Permanenți și Plenipotențiari ai statelor CSI, care a avut loc pe 22 septembrie la Minsk. Au participat președintele Comitetului executiv al CSI, Serghei Lebedev, adjuncții săi și angajații Comitetului Executiv.

În cadrul ședinței au fost confirmați candidații șefilor misiunilor de observatori din CSI pentru alegerile prezidențiale din Republica Tadjikistan, din 11 octombrie, și pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, din 1 noiembrie 2020.

Misiunea în Tadjikistan va fi condusă de președintele Comitetului executiv Serghei Lebedev, iar în Moldova - de prim-adjunctul Victor Guminski.

În cadrul ședinței a fost discutată de asemenea punerea în aplicare a dispozițiilor Acordului privind zona de liber schimb, din 18 octombrie 2011. A fost remarcată necesitatea unor lucrări suplimentare pentru eliminarea barierelor comerciale dintre părțile la tratat, care ar trebui să servească drept una dintre cele mai importante condiții pentru creșterea economică și dezvoltarea comerțului reciproc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

33
Tagurile:
Moldova, CSI
Tematic
Este capabil sistemul unificat de apărare antiaeriană al CSI să se opună provocărilor NATO


Загрузка...
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Noi numiri la Externe: Iată cine este noul secretar de stat

63
(reînnoit 18:00 23.09.2020)
Diplomatul are o experiență de șaptesprezece ani de activitate în cadrul Ministerului și în cadrul misiunilor din străinătate ale Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 23 sept — Sputnik. Șefa Departamentului Integrare Europeană a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniela Cujba, fost numită în funcția de secretar de stat.

Nisa
© Sputnik / Владимир Песня

O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern în cadrul ședinței din 23 septembrie.

Daniela Cujba lucrează cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din 2003. În 2015, ea a deținut deja funcția de viceministru de Externe al Moldovei.

În 2007-2011, Cujbă a condus misiunea diplomatică a Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, al cărei birou se află la Bruxelles.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

63
Tagurile:
numiri, MAEIE
Tematic
Guvernul anunță schimbări radicale pentru șoferii moldoveni - iată de când


Загрузка...
Rezultatele alegerilor prezidențiale în Moldova 2020 - cec.md

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova 2020

0
(reînnoit 22:41 23.09.2020)
Rămâneți alături de Sputnik Moldova pentru a afla printre primii rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova 2020, care urmează să aibă loc în data de 1 noiembrie 2020.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova 2020 urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Acesta este al doilea scrutin la care președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către populația țării după ce, prin decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, s-a revenit la alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

La primul scrutin, care s-a desfășurat pe 30 octombrie 2016, rata de participare a fost de de 50.95%. Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost validate, fiind depăşit baremul de validare al alegerilor de 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Moldova: Rezultatele alegerilor prezidențiale de acum 4 ani

Conform rezultatelor publicate de CEC, deoarece niciunul dintre cei 9 candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit în primul tur 50% din voturile valabil exprimate, un al doilea tur de scrutin a fost organizat pe 13 noiembrie 2016.

Lupta pentru cel mai bun rezultat s-a dat între primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 30 octombrie — Igor Dodon, respectiv Maia Sandu.

Prezenţa la votul în turul 2 al alegerilor prezidențiale a fost de 53.45%, iar, în rezultatul acestuia, Igor Dodon a fost ales în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova cu 52,11% din voturile alegătorilor.

Potrivit Legii, pentru validarea primului tur de scrutin inclusiv la alegerile prezidențiale este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care în rezultatul votării niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% de voturi se organizează un al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Candidați desemnați sau care au anunțat intenția lor de a candida la alegerile prezidențiale din Moldova 2020

Tudor Deliu - PLDM

Renato Usatîi - PPPN

Andrei Năstase - PPPDA

Maia Sandu - PAS

Andrian Candu - PPPM

Octavian Țîcu - PUN

Dorin Chirtoacă - Unirea

Violeta Ivanov - PPȘ

Ion Costaș - CI

Constantin Oboroc - CI

Igor Dodon - CI

Serghei Toma - POM

Alexandr Kalinin - CI.

Candidații înregistrați în cursa alegerilor prezidențiale în Moldova 2020, în rezultatul deciziilor CEC, după analizarea documentelor depuse

Renato Usatîi - desemnat de Partidul Nostru (PN)

Andrei Năstase - desemnat de Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA)

Tudor Deliu - desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Cronica alegerilor prezidențiale în Moldova 2020

La data de 21 septembrie 2020, președintele grupului de inițiativă al candidatului Partidului “Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu, a depus o contestație la Curtea de Apel privind anularea Hotărârii CEC prin care a fost respinsă cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din Moldova 2020.

Curtea de Apel Chișinău declară inadmisibile contestațiile depuse de Mișcarea politică Unirea, Partidul Liberal Democrat din Moldova cu privire la Circulara emisă de către Comisia Electorală Centrală, care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală a candidaților desemnați.

La data de 22 septembrie, liderul Partidul Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, renunță la participarea în alegeri. Tot în această zi, candidatul desemnat de Partidul “Șor”, Violeta Ivanov, depune actele pentru înregistrare în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

La data de 23 septembrie, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, depune semnăturile pentru înregistrarea în cursa electorală. Totodată, mai mulți susținători ai PAS au organizat un protest în fața Comisiei Electorale Centrale, cerând alegeri libere și corecte.

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate pentru alegerile prezidențiale în Moldova 2020

Comisia Electorală Centrală a anunțat că 60.030 de cetățeni moldoveni cu drept de vot, aflați în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), s-au înregistrat prealabil, în vederea participării la alegerile prezidențiale 2020 din Moldova.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe secții de votare urmează a fi deschise în Italia – 45 de secții, Federația Rusă – 38 de secții, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 10 secții, România – 15 secții, Spania – 7 secții, SUA – 18 secții. În Turcia – 3, Ucraina – 2.

Prevederi legale pentru alegerile prezidențiale în Moldova 2020

Potrivit articolul 107 din Codul Electoral, preşedintele Republicii Moldova se alege prin vot universal, egal, direct, secret, liber exprimat pentru un mandat de patru ani. Alegerile se efectuează într-o singură circumscripţie electorală naţională.

Conform prevederilor legale, orice scrutin începe cu perioada electorală, durata căreia este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională. Pentru alegerile prezidențiale 2020, Comisia Electorală Centrală a stabilit începerea perioadei electorale ziua de 25 august.

Până la 26 septembrie inclusiv, cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, are loc constituirea secțiilor de votare în baza propunerilor primarilor, constituirea și organizarea secțiilor de votare în străinătate, organizarea și formarea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului (Transnistria). 

Cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale, adică până la 6 octombrie inclusiv, vor fi constituite birourile electorale ale secțiilor de votare. Același program calendaristic precizează că, în perioada 1 septembrie - 1 octombrie inclusiv, are loc desemnarea candidaților la alegerile prezidențiale, colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. 

Până la 8 octombrie inclusiv, după înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, va fi publicată lista integrală a candidaților înregistrați. În rezultat, după aceasta, lista va fi transmisă către fiecare secție de votare după constituirea ei.

Pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 1 noiembrie 2020, agitația electorală este permisă în perioada 2 octombrie - 30 octombrie 2020 inclusiv. Iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la data de 13 noiembrie inclusiv, după înregistrarea în calitate de concurent electoral.

După încheierea înregistrării concurenților electorali la alegerile prezidențiale din Moldova 2020, până la 13 octombrie inclusiv, CEC urmează să aprobe modelul și textul buletinului de vot. Înscrierea concurenților electorali în buletinele de vot se va face în ordinea rezultată în urma tragerii la sorți efectuată în ziua depunerii documentelor pentru doi sau mai mulți candidați.

Ulterior, până la 28 octombrie inclusiv, buletinele de vot vor fi tipărite. Iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la 11 noiembrie inclusiv.

Rezultatele votării la alegerile prezidențiale în Moldova 2020

După încheierea votării la alegerile prezidențiale 2020 și numărarea voturilor, se completează formularul special pentru numărarea voturilor, sunt verificate datele de acolo și se întocmește  procesul-verbal privind rezultatele votării. Nu mai târziu de 18 ore după închiderea secțiilor de votare, rezultatele alegerilor prezidențiale sunt afișate la intrarea în secția de votare. Până la 3 noiembrie inclusiv, iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la 17 noiembrie inclusiv, în termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale pe circumscripție, documentele și materialele electorale vor fi prezentate la CEC.

Confirmarea sau infirmarea legalității alegerilor prezidențiale din Moldova 2020 și a rezultatului acestora are loc până la 21 noiembrie inclusiv. În cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Moldova 2020 - până la 5 decembrie inclusiv, în termen de 10 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală. Ulterior, are loc validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Moldova, 2020, Alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?


Загрузка...