Светлана Георгиевна Тихановская

Tihanovskaia consideră Federația Rusă poate fi mediator în negocierile din Belarus

71
Dacă va fi nevoie de o mediere internațională în cadrul negocierilor, atunci Rusia poate deveni unul dintre participanții la acest proces.

CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. Fostul candidat la postul de președinte al Belarus, Svetlana Tihanovskaia a declarat că Rusia poate deveni mediator în procesul de negocieri din țara sa.

Президент РФ В. Путин
© Sputnik / Алексей Никольский
"Așa cum este vorba de o criză din interiorul țării, aceasta nu este îndreptată împotriva unei țări și noi ne asumăm răspunderea pentru soluționarea ei pe cale negocierilor în interiorul țării. Dar dacă vom avea nevoie de o mediere internațională în cadrul negocierilor, atunci noi, desigur, vedem Rusia ca unul dintre participanții la acest proces. Rusia este țara cu care noi suntem prieteni și cu care avem relații strânse", a declarat Svetlana Tihanovskaia în cadrul unui interviu pentru Euronews.

Anterior președintele belarus a acuzat țările occidentale de imixtiune directă în afacerile interne ale țării. El a mai spus că se încearcă să fie împinse autoritățile țării la negocieri cu OSCE. În același timp, UE a susținut plenar propunerea ca OSCE să negocieze cu Belarus și a anunțat că este gata să acorde sprijin în desfășurarea lor.

Acțiunile de protest în masă ale opoziției au demarat în Belarus în data de 9 august, după alegerile prezidențiale, în care, după rezultatele Comisiei Electorale Centrale ale acestei țări, a șasea oară a învins Alexandr Lukașenko, car a acumulat 80,01 la sută din voturi. Opoziția consideră că la alegeri a învins Svetlana Tihanovskaia, dar nu Lukașenko.

În primele zile, acțiunile de protest erau reprimate de către reprezentanții forțelor de ordine. Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și grenade flashbang. După care, forțele de ordine au încetat să-i mai disperseze pe protestatari și să mai folosească forța. Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 120 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Potrivit acelorași informații oficiale, trei protestatari au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
Mediatori, Belarus, negocieri, Rusia, Svetlana Tihanovskaia
Nikol Pașinean

Premierul Armeniei acuză Turcia de implicare în conflictul cu Azerbaidjan

52
(reînnoit 06:26 30.09.2020)
Premierul Armeniei declară că este amenințată existența poporului armean, iar Turcia este implicată în conflict. Președintele Azerbaidjanului neagă orice participare a militarilor turci.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Agravarea conflictului din Karabahul de Munte pune în pericol însăți existența poporului armean, a declarat prim-ministrul țării, Nikol Pașinean, la postul de televiziune Rossiya 1.

Acesta a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Azerbaidjanului și Turciei și a solicitat Ankarei “să plece din regiune”.

“Prezența militară a Turciei în Caucazul de Sud nu promite nimic bun”, a spus premierul armean.

Totodată, șeful guvernului Armeniei susțiune că Turcia este implicată, de facto, în conflict.

“E o nuanță foarte importantă – Turcia este implicate în acest proces”, a declarat Pașinean.

“Potrivit unor informații certe, instructorii militari și militari de rang înalt se află acum în punctele de comandă din Azerbaidjan și pe alocuri chiar conduc acțiunile militare”, a adăugat premierul Armeniei.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a infirmat declarațiile părții armene, negând orice participare a Turciei în conflict.

“Suntem recunoscători statului și poporului turc pentru solidaritatea și susținerea acordată nouă. Turcia nu participă în nicio altă calitate în acest conflict. Toate zvonurile potrivit cărora Turcia este parte a conflictului, răspândite de partea armeană, au un caracter provocator sau, cum s-ar spune acum, sunt niște fake news”, a declarat liderul azer la postul de televiziune Rossiya 1.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Nagorno-Karabah: Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă?
© Sputnik / RUPTLY / TV/Государственные учреждения Азербайджана и Армении

Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, a spus că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert, și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Armenia, premier


Загрузка...
Politologul Serghei Markedonov.

Markedonov: Baku și Erevan se întrec în cursa înarmării

55
(reînnoit 08:28 30.09.2020)
Escaladarea conflictului armeano-azer din regiunea Nagorno-Karabah a ajuns în atenția liderilor puterilor mondiale, care au cerut părților să pună capăt confruntării armate.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Erevan și Baku anunță despre sute de soldați morți și distrugerea echipamentul militar inamic, precum și despre victime în rândul civililor. Starea de război a fost instituită în ambele țări.

Cercetătorul principal al Institutului de Studii Internaționale al Institutului pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) Serghei Markedonov a comentat situația din Nagorno-Karabah pentru Radio Sputnik.

"Dacă vorbim despre o confruntare militară, vedem acolo o cursă locală a înarmărilor. Recent, am văzut încercări de a adăuga la formatul diplomatic de soluționare a acestui conflict pe cel al forței. Să vedem cum va fi folosit acest scenariu armat în viitor", a spus expertul.

Potrivit lui Markedonov, până în 2020 conflictul ar putea fi caracterizat ca un „pendul al Karabahului”, când o escaladare de scurtă durată se încheia cu depunerea armelor și negocierile ulterioare. Acum totul a decurs diferit, spune interlocutorul, în luna iulie a acestui an, în preajma graniței armeano-azere situația era tensionată, dar nu a fost urmată de negocieri pentru soluționarea conflictului. După aceea, a început o nouă escaladare a tensiunilor în regiunea Nagorno-Karabah.

"Mai departe putem observa un tablou diferit, constând din încercări de a acapara teritorii nesemnificative unele de la altele. Astfel de tactici se încadrează în conceptul războiului Yom Kippur (conflictul dintre Egipt și Siria în 1973 - ed.). La un moment dat, președintele egiptean Anwar Sadat a spus că are nevoie doar de un kilometru pătrat din Peninsula Sinai ca simbol al prezenței sale în regiune”, a declarat analistul politic și expertul în relații internaționale.

Esența principală a escaladării conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, potrivit lui Markedonov, constă într-o demonstrare reciprocă a forței. În această situație este important să nu fie ratat formatul diplomatic pentru rezolvarea conflictului, altfel va fi extrem de grav, a rezumat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

55
Tagurile:
Erevan, Baku
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Turcia sprijină Azerbaidjanul în conflictul din Karabah
Azerii au preluat controlul asupra a 6 localități din Karabah


Загрузка...
Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat

Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat

0
(reînnoit 19:04 30.09.2020)
Ploile s-au oprit, dar nivelul apei din lacul de acumulare din Comrat continuă să crească și s-a apropiat de nivelul critic. Echipamentele speciale au funcționat toată noaptea pentru a preveni ruperea barajului și a salva zeci de case din valea râului Ialpug.

COMRAT, 30 sept - Sputnik Moldova, Alexei Kartașilov. În ajun, din cauza ploilor abundente, a noroiului și a resturilor care se revărsau din râul Ialpug, nivelul apei în lacul de acumulare Comrat a crescut cu aproximativ 10 cm pe oră. Noaptea, acest indicator era de aproximativ 6 cm pe oră. În general, în timpul zilei, nivelul apei din rezervor a crescut cu 2 metri și s-a apropiat de un nivel critic.

 • Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat
  Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat
  © Photo : Алексей Карташилов
 • Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat
  Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat
  © Photo : Алексей Карташилов
 • Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat
  Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat
  © Photo : Алексей Карташилов
 • Pentru a elimina consecințele ploilor abundente a fost implică Armata Națională
  Pentru a elimina consecințele ploilor abundente a fost implică Armata Națională
  © Photo : Алексей Карташилов
1 / 4
© Photo : Алексей Карташилов
Riscul ruperii barajului de la Comrat, înlăturat

Viceprimarul orașului Comrat, Gheorghe Sarî, a declarat pentru Sputnik Moldova că echipamentele speciale au funcționat toată noaptea. Aceasta a săpat într-un canal de drenaj suplimentar și a curățat un colector de drenaj înfundat cu gunoaie.

„Înainte de această inundație, nivelul apei în lacul Comrat era de aproximativ 1 metru. Acum, în centrul lacului, adâncimea este de aproximativ 3 metri. Încetul cu încetul, scurgem apa din lac printr-o groapă nouă și o conductă de scurgere curățată. Acum, amenințarea de rupere a barajului și de inundare a caselor a fost înlăturată. Dar dacă echipamentul nu ar fi funcționat noaptea, s-ar fi putut întâmpla ceva rău”, a spus Gheorghe Sarî.

Muncitorii primăriei, salvatorii și reprezentanții comisiei speciale care au sosit de la Chișinău se află la lacul de acumulare din Comrat. Găgăuzia a suferit cel mai mult din cauza ploilor torențiale care au avut loc în dimineața zilei de 29 septembrie în sudul țării. Sute de gospodării au fost inundate aici, o conductă de gaz a fost avariată, iar drumurile au fost deteriorate. Ploile abundente au creat mari probleme în regiunile învecinate Leova și Cimislia.

Inundații în UTA Găgăuzia
© Photo : Алексей Карташилов

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Moldova, ajutorul salvatorilor a fost necesar în șase sate din raioanele învecinate Găgăuziei pentru pomparea apei. În ajun, prim-ministrul Ion Chicu a vizitat Comratul pemntru a inspecta personal proporțiile pagubelor cauzate de inundația unei părți a orașului.

Ion Chicu s-a întâlnit cu locuitorii care și-au pierdut casele și bunurile și a promis că îi va ajuta. El a anunțat, de asemenea, acordarea sprijinului financiar pentru lucrările de drenaj, curățarea, lărgirea și aprofundarea albiei râului Yalpug.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
inundații, baraj, Comrat
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
VIDEO – Inaugurarea Consulatului General al Turciei la Comrat
Vandalism la Comrat: Persoane necunoscute au profanat Memorialul Gloriei Militare


Загрузка...