Relații moldo-ruse.  Imagine simbol

Foto: Pavel Filip s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vesnețov

719
(reînnoit 18:21 17.07.2020)
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Pavel Filip a anunțat pe pagina sa de Facebook că a avut o întrevedere cu ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, la care a discutat despre relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

"Am discutat relațiile moldo-ruse și am reiterat că am pledat permanent pentru o relație onestă, pragmatică și bazată pe respect reciproc, indiferent de complexitatea subiectelor problematice. Am menționat clar că Republica Moldova nu trebuie să fie un câmp de confruntare geopolitică. Opțiunea suverană a țării noastre este vectorul european de dezvoltare și modernizare și ea trebuie să fie respectată de către toți actorii internaționali", a scris Filip de Facebook.

Pavel Filip, care este liderul uneia dintre cele două formațiuni politice de guvernământ din Republica Moldova, a relatat că în cadrul discuției cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău a abordat și problema transnistreană.

"Pe subiectul dosarului transnistrean, am precizat că pentru noi este important ca toți partenerii internaționali din formatul 5+2 implicați în acest proces să acționeze împreună și coordonat, în baza unei agende comune", a menționat Filip.

Și ambasada Federației Ruse la Chișinău a dat un comunicat de presă cu privire la această întrevedere.

Potrivit acestuia, discuția a fost purtată într-o atmosferă consistentă și constructivă, la care au fost discutate un spectru lard de chestiuni de pe agenda relațiile moldo-ruse. Părțile au convenit asupra necesității dezvoltării dialogului reciproc avantajos și constructiv dintre țările noastre. Participanții la discuție s-au referit la potențialul substanțial pe care îl are colaborarea economico-comercială dintre Rusia și Moldova într-un șir de domenii, inclusiv în domeniul tehnologiilor informaționale, și a construcției huburilor logistice.

La discuții a participat și președintele Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului de la Chișinău, Igor Vremea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

719
Tagurile:
Oleg Vasnețov, rus, ambasador, Filip
Serghei Lavrov

Moscova îi solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

85
(reînnoit 22:17 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
Washington, război nuclear, Joe Biden, Lavrov, Moscova
Tematic
Zaharova: Manevrele SUA în Marea Neagră amenință pacea și stabilitatea
SUA au transferat bombardiere strategice în Norvegia


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin: Serviciile de securitate străine se folosesc de teroriști

70
(reînnoit 18:41 24.02.2021)
Vladimir Putin a cerut FSB să intensifice activitatea de deconspirare a relațiilor serviciilor străine cu grupările teroriste.

BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a solicitat FSB să acorde o atenție specială identificării contactelor teroriștilor cu serviciile de informații străine.

Vă rog să acordați o atenție specială deconspirării contactelor grupărilor teroriste și serviciilor străine. Cunoașteți destul de bine acest lucru. Din păcate se apelează la orice, sunt utilizați și teroriștii, a declarat Putin miercuri, la ședința colegiului FSB.

De asemenea, președintele a îndemnat la sporirea “gradului de protecție antiteroristă în locurile aglomerate, obiecte de o importanță critică, instituții sociale”. “În ansamblu, să coordoneze mai eficient activitatea FSB și altor structuri de forță sub egida Comitetului Național Antiterorist”, a menționat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
teroriste, grupari, străine, trupe speciale, Servicii secrete, servicii, FSB, Putin


Загрузка...
Imagine din arhivă

Criza COVID-19: A fost constituit un consiliu consultativ pe lângă prim-ministru

0
(reînnoit 20:15 27.02.2021)
Având în vedere agravarea situației epidemiologice din țară, Guvernul a decis să instituie un consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19. 

În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice. 

Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.

Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prim-ministru, consiliu, COVID-19
Tematic
Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău


Загрузка...