Игорь Додон

Foto - Președintele Igor Dodon a scris astăzi pe englezește: Iată cui

485
(reînnoit 22:07 04.07.2020)
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adresat astăzi un mesaj de felicitare poporului american și președintelui SUA, Donald Trump, cu ocazie Zilei Independenței Statelor Unite ale Americi.

CHIȘINĂU, 4 iul - Sputnik. Dacă în mod tradițional președintele Igor Dodon își postează mesajele pe pagina de Facebook în două versiuni, română și rusă, iată că astăzi textul său are și a treia versiune – în engleză. Și asta pentru că mesajul său este adresat președintelui american Donald Trump.

"Adresez cele mai sincere felicitări Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, precum și tuturor cetățenilor americani cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii", scrie Igor Dodon.

El afirmă că între Republica Moldova și SUA s-au stabilit relații speciale de prietenie și încredere reciprocă.

"Mă bucur de faptul că între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii s-au stabilit relații speciale de prietenie și colaborare, bazate pe idealuri comune și încredere reciprocă", afirmă Dodon.

Igor Dodon le-a mulțumit americanilor pentru asistența acordată țării noastre.

"Folosind deosebitul prilej, țin să reiterez recunoștința pentru asistența tehnico-financiară substanțială, oferită în ultimele decenii Republicii Moldova de către Statele Unite ale Americii", a menționat șeful statului.

Președintele țării și-a exprimat speranța că pe viitor schimburile comerciale între Republica Moldova și SUA vor crește.

"Totodată, caracterul multidimensional al cooperării bilaterale îmi inspiră încredere că, în anii ce urmează, vom reuși să sporim schimburile economice și investițiile, să întărim parteneriatul privilegiat și să fructificăm această frumoasă prietenie", a conchis Dodon.

Vom menționa că pagina oficială a Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii și Statele Unite Mexicane oferă informații privind relațiile economice ale Moldovei cu SUA, doar că acestea nu au mai fost actualizate din 2018.  

Conform datelor Ministerului Economiei şi Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova funcționează 382 de întreprinderi cu capital american, capitalul social învestit fiind de 31,4 milioane de dolari (2018). Statele Unite ale Americii deţin locul 6 în topul investitorilor străini.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii în anul 2018 a înregistrat suma de circa 98,025 milioane de dolari, în creştere cu 10,07% în comparație cu anul 2017.

După valoarea volumului schimburilor comerciale, SUA se află pe locul 18 la nivel mondial între țările partenere cu care Republica Moldova deține relaţii comerciale, cu o pondere de 1,15% în comerțul total al Republicii Moldova.

Exporturile din Republica Moldova au însumat 21,77 milioane de dolari (+15,62% în comparație cu anul 2017), în timp ce mărfurile importate din Statele Unite ale Americii au însumat 76,25 milioane de dolari (+8,59% în comparație cu anul 2017).

485
Tagurile:
Moldova, SUA, Ziua Independenței, independent, Trump, Dodon

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

40
(reînnoit 16:48 24.11.2020)
SUA s-au retras oficial din Acordul Cer Deschis. Documentul semnat în anul 1992 și intrat în vigoare în 2002, își propunea consolidarea securității în Europa după Războiul Rece.

Acordul le permite statelor semnatare să efectueze zboruri reciproce de recunoaștere de către aeronave de observație neînarmate, să adune deschis informații cu privire la forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Moscova a declarat că regretă retragerea SUA din acord și a subliniat că această decizie dăunează securității regionale și internaționale.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis>>>

Americanii și-au anunțat intenția de a se retrage din Acordul Cer Deschis în luna mai a acestui an, sub pretextul unor încălcări din partea Rusiei. Moscova respinge aceste acuzații, menționând că SUA au încălcat în mai multe rânduri documentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
acord, retras, SUA
Tematic
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii


Загрузка...

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden

124
(reînnoit 19:29 23.11.2020)
Putin a fost întrebat dacă nu se vor deteriora și mai mult relațiile cu SUA din cauza că nu i-a adresat încă felicitări lui Biden cu ocazia victoriei în alegeri: iată ce a răspuns președintele rus.

Vladimir Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA. În cadrul emisiunii “Moscova. Kremlin. Putin”, de la postul de televiziune Rossiya 1, liderul rus a declarat că „nu există niciun subtext” în absența acestui mesaj de felicitare - Rusia este în așteptarea încheierii disputelor interne în SUA și anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

124
Tagurile:
Rusia, SUA, alegeri prezidențiale, Joe Biden, felicitare, Putin
Tematic
Se va confrunta oare Rusia cu „sancțiuni infernale” sub Biden?
La ce ar trebui să ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert


Загрузка...
Sala de ședințe a Parlamentului

Bolea: În Parlament există deja o coaliție de guvernare informală

0
(reînnoit 09:12 26.11.2020)
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre forțele politice care ar putea forma o nouă coaliție de guvernare.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Atmosfera din cadrul Parlamentului este una de lucru - în pofida absenței unei majorități la guvernare, deputații din forțe politice complet diferite reușesc să găsească un consens asupra mai multor probleme și să adopte unele proiecte de lege. Acest aspect a fost menționat, în studioul Sputnik Moldova, de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea.

Parlamentarul a subliniat, de asemenea, că de fapt există deja o coaliție informală de guvernare, dar nimeni nu se grăbește să informeze publicul despre aceasta.

„În absența unei majorități formale și cu un guvern minoritar, care este susținut în mod deschis de doar 37 de deputați (socialiști – n.red.), în principiu, spunem că există o situație ca în anul trecut. După ce socialiștii au convenit cu democrații demisia guvernului condus de Maia Sandu. Atunci a fost o majoritate neformală”, a spus interlocutorul.

Vladimir Bolea
© Sputnik / Mihai Caraus
Vladimir Bolea

Potrivit lui Vladimir Bolea, la ora actuală, la fel de informal, în interiorul forului legislativ al țării se conturează o coaliție formată din 37 de deputați socialiști și din deputați independenți, precum și din parlamentarii care sunt membri ai grupului parlamentar „Pentru Moldova”.

Pe 19 noiembrie, după mai mult de două luni de pauză, Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară. Astfel, perioada de neadoptare a legilor, care putea conduce la dizolvarea parlamentului la începutul lunii decembrie a fost întreruptă. La ședința plenară din 19 noiembrie au participat 92 de deputați.  

Dacă analizăm munca activă a deputaților din toate fracțiunile și grupurile, fără excepție, putem remarca faptul că niciunul dintre actorii politici nici nu a încercat măcar să saboteze lucrările Parlamentului și prin aceasta să provoace dizolvarea corpului legislativ. Multe proiecte de lege aprobate au fost adoptate cu voturile a 75-80 de deputați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
guvernare, coaliţie, Parlament
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară


Загрузка...