Президент РФ Владимир Путин, президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган и президент Ирана Хасан Рухани

Putin, Erdogan și Rouhani - conferință video în formatul Astana - detalii

46
Summitul în formatul Astana privind reglementarea problemei siriene se va desfășura în regim online, anunță Kremlinul.

CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. Miercuri urmează să se desfășoare o videoconferință cu participarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, al Turciei - Recep Tayyip Erdogan și a liderului iranian, Hasan Rouhani.

”Kremlinul confirmă această informație”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, răspunzând la întrebările jurnaliștilor dacă Kremlinul poate confirma informația despre conferința video de miercuri cu participarea lui Putin, Erdogan și Rouhani.

Summitul în formatul Astana privind reglementarea problemei siriene se va desfășura în regim online.

Conferința este planificată pentru orele 14:00. Discursurile celor trei președinți vor fi deschise pentru jurnaliști.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
Erdogan, Hassan Rouhani, Putin
Tematic
Mesajul lui Putin către cetățenii ruși în ajunul votării privind amendarea Constituției
Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.

Neguța le-a vobit jurnaliștilor ruși despre creditul rusesc și alegerile prezidențiale

80
(reînnoit 09:17 08.08.2020)
Ambasadorul Moldovei la Moscova s-a întâlnit cu reprezentanții mass-media din Rusia și a răspuns la întrebările adresate de aceștia.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik, Alexei Stefanov. Ambasada Moldovei în Federația Rusă este prima misiune diplomatică acreditată la Moscova, care a adunat jurnaliștii ruși pe viu și nu în format online.

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguță, a promis că va organiza cu regularitate întâlniri cu diplomați, care au fost date uitării pe timp de pandemie a coronavirusului, arătând astfel deschiderea țării față de Rusia.

Mai mult, cel mai mult timpul, diplomatul l-a acordat răspunsurilor la întrebările adresate de agenției Sputnik.

 • Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
  Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
  © Sputnik / Алексей Стефанов
 • Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
  Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
  © Sputnik / Алексей Стефанов
 • Встреча посла Молдовы с журналистами из российских СМИ.
  Встреча посла Молдовы с журналистами из российских СМИ.
  © Photo : Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.
1 / 3
© Sputnik / Алексей Стефанов
Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.

 

În pofida deciziei Curții Constituționale a Moldovei privind interdicția de a lua împrumutul de 200 de milioane de euro de la Federația Rusia, Andrei Neguță speră că acești bani for fi obținuți dintr-o a doua încercare.

Creditul din Rusia va acoperi deficitul bugetar

”Bugetul Moldovei are un minus, dar nu o gaură financiară - 4 miliarde 160 de milioane de lei. Acești 200 de milioane de euro sunt exact acea sumă. Este deja inclus în buget, bugetul nostru nici nu trebuie ajustat. Și atunci va fi mult mai ușor pentru Cabinetul de Miniștri să facă față situației actuale”, a declarat ambasadorul.

Anume Andrei Neguta, a fost cel care, în această primăvară, și-a pus semnătura în numele Moldovei pe documentul privind obtinerea împrumutului. Din partea Rusiei, documentul a fost semnat de ministrul adjunct al Finanțelor din Rusia, Iuri Zubarev. Însă opoziția a blocat posibilitatea de a obține acești bani din Rusia în condiții favorabile - cu 2% anual.

Pentru prima dată după aceea, după cum a spus diplomatul, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reușit să discute personal cu președintele rus Vladimir Putin pe 24 iunie pe tema obținerii împrumutului, când „a venit cu soldații noștri la parada Victoriei și au fost de acord că începem [negocierile]“.

”Pe 4 august, Igor Dodon a fost la Moscova unde a avut o întâlnire productivă cu Dmitri Kozak (șef adjunct al administrației prezidențiale - ed.). Aceștia au discutat această problemă și au dat undă verde pentru ca delegațiile Ministerului Finanțelor din Moldova și Rusia să se poată întâlni. Acum îl aștept pe ministrul Finanțelor, domnul Pușcuța din Moldova, să vină aici pentru o discuție. Cel mai probabil, acordul va fi semnat și va fi un sprijin pentru bugetul Republicii Moldova”, a spus Andrei Neguța.

Alegerile prezidențiale: vor fi de trei ori mai multe secții de vot  

Ambasada se pregătește activ pentru alegerile prezidențiale din Moldova, care vor avea loc în acest an, pe data de 1 noiembrie. Până în 2016, opt secții de votare erau deschise în Rusia, iar alte trei au fost adăugate în urmă cu patru ani. În 2016, trei secții de votare suplimentare din Rusia au fost deschise în Kaliningrad, Soci și Novosibirsk, dar mai puțin de o sută de persoane au venit în fiecare dintre acestea. "Autorităților de atunci le convenea să arate că a crescut și numărul de secții de vot în Rusia”.

”Acum avem 18 secții de votare, unde la fiecare dintre acestea vor vota câteva mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Dar în proiectul nostru avem ca scop deschiderea a 38 de secții. Cel puțin trei la Moscova, trei în regiunea Moscovei, trei la Sankt Petersburg și una la Kursk, Lipetsk, Tver, Voronej, Tula, Rostov, Surgut ... ", a explicat diplomatul.

El a menționat că acest lucru va fi posibil datorită noilor regulilor. Anterior, decizia privind deschiderea secțiilor de votare era luată prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, care aproba lista în cadrul unei ședințe de guvern, iar apoi, fără nicio contestație, decizia era trimisă Comisiei Electorale Centrale.

În prezent, propunerea ambasadei ajunge direct la CEC, iar acolo este coordonată. Și diaspora furnizează ambasadei liste și numărul cetățenilor moldoveni care locuiesc într-un anumit oraș, a explicat Andrei Neguță. Ei sunt cei care apelează la ambasade, justificând necesitatea deschiderii secțiilor de votare. De asemenea, reprezentanților diasporei li se dă dreptul de a negocia cu autoritățile locale propriu-zise pentru asigurarea spațiilor pentru deschiderea secției de votare, tot ei vor activa și în cadrul comisiilor electorale locale.

"Important este ca să nu avem impedimente din cauza coronavirusului, a subliniat diplomatul.

Exportul merelor în Rusia, mai mare decât în perioada sovietică

Eliminarea taxelor vamale de către Rusia în privința a șase grupuri de mărfuri - legume, fructe, produse vinicole și de la 1 iulie la semințele de floarea soarelui - a avut un efect favorabil asupra relațiilor comerciale dintre cele două țări, consideră Andrei Neguța.

Anul trecut am exportat în Rusia 220 de mii de tone de mere. Chiar și în perioada sovietică nu existau astfel de cifre. Datorită faptului că taxa vamală a fost ridicată, câștigăm un leu la fiecare kilogram de mere. Pentru a înțelege, 20 de lei este un dolar. Un kilogram pare puțin, dar pentru 220 de mii de tone se obține un câștig mare. Și la fel este în și în privința tuturor celorlalte mărfuri”, spune diplomatul.

O situație similară este și în privința vinurilor - în 2018, Moldova a exportat în Rusia 1,5 milioane de decalitri, în 2019 - deja 2,9 milioane. ”Exportul de materiale viticole în Rusia aproape s-a dublat. Ponderea vinului îmbuteliat este în creștere, dar există încă și în vrac - când îl aducem în rezervoare".

Potrivit lui Andrei Neguța, un număr limitat de companii moldovenești sunt implicate în exportul în Rusia. Dar, în fiecare zi, ambasada primește scrisori de la Chișinău cu solicitări de a oferi o astfel de oportunitate pentru un număr mult mai mare de întreprinderi. Uneori propunem o soluție, sub responsabilitatea laboratoarelor din Moldova, pentru a permite începerea exportului și apoi trimiterea structurilor de inspecție rusească la Chișinău pentru a confirma calitatea produselor. Dar ni se spune că Rusia lucrează cu toate țările în conformitate cu o singură schemă - mai întâi controlul, apoi dreptul de a livra”, spune diplomatul.

În general, în 2019, volumul exporturilor din Republica Moldova către Federația Rusă a constituit 249,8 milioane dolari. Față de 2018, exportul de mărfuri a crescut cu 14,3% sau ci 31,2 milioane de dolari. Rusia a ocupat locul trei în rândul țărilor în care Moldova a exportat, cu o pondere de 8,9% din volumul total al exporturilor țării.

Rusia îi ajută pe moldoveni să revină acasă

În urmă cu un an, Direcția principală pentru migrație a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia ne-a informat că 436 de mii de cetățeni ai Moldovei trăiesc în Rusia. Calculele noastre indirecte ne permit să spunem că există aproximativ un milion de cetățeni aici, atunci când primesc un permis de ședere temporară, un cetățean al Moldovei se consideră în continuare al nostru, iar dacă primește un permis de ședere (permis de ședere) - atunci nu. Dar diaspora moldovenească din Rusia este foarte puternică, am stabilit un contact bun cu ea și, datorită acestui fapt, controlăm situația reală”, spune Andrei Neguța.

Înțelegerea tabloului real ne-a ajutat foarte mult odată cu apariția pandemiei coronavirusului. Mai ales în primele săptămâni, când era posibil să se zboare la Chișinău doar prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, unde ambasada a furnizat listele. În martie, trei mii de cetățeni ai Moldovei au zburat acasă de la Moscova. Câți au zburat după aceea, diplomatul nu știe, deoarece s-au efectuat zboruri suplimentare prin zboruri charter. Și aproximativ 12 mii de moldoveni care au plecat cu autobuzele și cu transport personal, prin Kiev.

”Îi suntem recunoscători Rusiei pentru faptul că aproximativ 60 de cetățeni moldoveni s-au întors în patrie datorită ei. Cetățenii noștri s-au adresat la noi din Uzbekistan, Vietnam, Thailanda și alte țări, în total aproximativ două zeci. Și au fost repatriați cu ajutorul navelor rusești după transmiterea notei noastre, în care rugăm Ministerul de Externe rus să ne ajute. Acești 60 de oameni erau în disperare, nu știau cum să se întoarcă. Au fost aduși la Moscova și de aici la Chișinău. Și acum continuăm să primim astfel de mesaje de la cetățenii noștri din diferite țări”, a spus Andrei Neguța.

Și a adăugat că ambasada lucrează și pe sens invers - gândindu-se cum să ajute cetățenii moldoveni să intre în Federația Rusă. Acest lucru este valabil mai ales pentru studenții universităților din Rusia, care încă nu înțeleg când vor putea începe studiile cu normă întreagă dacă granițele dintre țări sunt închise cel puțin până pe 31 august. Însă deocamdată Ambasada Moldovei în Federația Rusă nu are un răspuns la această întrebare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

80
Tagurile:
alegeri prezidențiale, credit, Neguța
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă
Tematic
Igor Dodon, la Moscova: Ce subiecte vor fi abordate - creditul rusesc, pe agendă
Chicu: Miercuri vom aproba hotărârea de începere a negocierilor privind creditul rusesc


Загрузка...
Poliția Militară a Rusiei în nord-estul provinciei Aleppo din Siria

Este pentru prima dată când Occidentul recunoaște succesul militar al rușilor în Siria

146
Serviciul de cercetări al Congresului publică un raport de 49 de pagini - ”Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik, Andrei Koț. Dacă nu ar fi existat ajutorul rușilor, Bashar al-Assad ar fi pierdut războiul - americanii au recunoscut că anume intervenția Moscovei, precum și a Iranului și Hezbollahului i-a permis armatei siriene să recucerească cea mai mare parte a țării, aflată sub controlul grupurilor armate ilegale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Serviciul de Cercetări al Congresului într-un raport de 49 de pagini - „Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”. Asupra căror fapte au mai atras atenția analiștii militari și care sunt prognozele lor aflați din materialul RIA Novosti.

Alinierea forțelor

Documentul este ilustrat cu o hartă a Siriei. Zonele centrale, vestice și de sud ale țării sunt controlate de guvernul Bashar al-Assad, cu excepția unei mici enclave aflate la granița cu Iordania, unde se află baza militară americană At-Tanf. Muhafaza Idlib din nord-vest se află sub controlul grupărilor extremiste și al Turciei. Teritoriile de nord și est de Eufrat - aproximativ o treime din Siria - sunt controlate de kurzi.

În acest caz analiștii sunt vicleni, deoarece, de fapt, Washingtonul controlează aceste pământuri. Nu există mulți americani acolo - potrivit raportului, sunt aproximativ 600 de soldați. Cu toate acestea, ei ocupă poziții în jurul principalelor câmpuri petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi. În plus, câteva sute de luptători din companii militare private acționează în estul Siriei. Documentul precizează că guvernul legitim consideră prezența militară a SUA în regiune drept una ilegală. Cu toate acestea, Washingtonul subliniază că câmpurile petroliere trebuie protejate de teroriști.

Autorii raportului nu ascund faptul că uneori se iscă conflicte cu armata lui Assad. Așadar, aceștia susțin că în luna februarie a acestui an, la un punct de control din satul Qamishli, militarii sirieni au deschis focul asupra unei patrule a forțelor armate americane. Nimeni nu a avut de suferit. În plus, sunt menționate cazurile mai frecvente de confruntări directe între personalul militar rus și cel american din nord-estul țării.

Aproximativ câteva zeci de videoclipuri au fost deja publicate pe rețelele de socializare, unde vehiculele blindate ale armatei americane încearcă să blocheze trecerea vehiculelor poliției militare ruse. Din fericire, nu s-a ajuns să se tragă focuri de armă.

Rusia nu va pleca

În general, americanii recunosc că atacurile aeriene israeliene asupra țintelor iraniene din țară și sancțiunile antirusești nu au forțat Moscova și Teheranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad sau, cel puțin, într-o oarecare măsură, să îi acorde sprijin.

”SUA au subestimat capacitățile Moscovei și dorința de a folosi Siria ca pe un cap de pod pentru extinderea influenței sale în Orientul Mijlociu”, notează analiștii. - ”Nu poate fi exclusă o confruntare militară directă cu Rusia, Iran sau cu cei din ”proximitatea” lor. În plus, este necesar să înțelegem cât de departe este gata să meargă Moscova pentru a-și sprijini aliatul său sirian”.

Autorii raportului constată cu regret că este din ce în ce mai dificil să faci presiuni asupra Damascului. A fost posibilă îndepărtarea de Capitală Siriei a liniei frontului datorită ajutorului aviației rusești și al forțelor speciale, majoritatea teritoriului țării se află sub controlul „regimului”. Adversarii politici ai lui Bashar al-Assad au rămas practic fără niciun as în mâneci. În același timp, kurzii se apropie treptat de Damasc. Aceasta înseamnă că guvernul central ar putea recăpăta controlul asupra estului și nordului.


ISIS* continuă să reprezinte pericol

În decembrie 2018, Donald Trump a anunțat victoria asupra ISIS*. Cu toate acestea, analiștii consideră că gruparea nu a fost încă învinsă. Aliații americani au capturat ultimele fortărețe ISIS* din Siria în martie 2019. Dar islamiștii au păstrat structura de comandă și control a rebelilor atât în ​​Siria, cât și în Irak. Acest lucru înseamnă că pot continua să aplice lovituri importante.

”Pe termen lung, soarta ISIS* în Siria depinde de capacitatea noastră de a crea structuri de securitate în țară, care vor împiedica grupul să capete din nou forță”, subliniază autorii raportului. - ”Însă amenințarea ISIS - se va menține încă mult timp. Trebuie să sprijinim în continuare kurzii pentru a lupta împotriva teroriștilor”.

O altă amenințare reprezintă taberele de prizonieri de război, în care se află aproximativ 10 mii de luptători ai ISIS*. Acestea sunt situate mai ales în nordul țării și sunt păzite de unitățile kurde. În plus, există și tabere ale membrilor familiilor extremiștilor. În cea mai mare dintre acestea - Al-Khol - sunt aproximativ 66 de mii de soții și copii ai teroriștilor. Potrivit analiștilor, militanții își continuă propaganda acolo, păstrând moralul prizonierilor, iar ISIS* pune la cale noi atacuri pentru a-i elibera pe adepții lor.

Conducerea kurdă a vorbit în mod repetat despre lipsa forțelor pentru a-i proteja pe prizonieri. Americanii nu se grăbesc să-i ajute - Washingtonul insistă ca țările de origine ale luptătorilor să-i repatrieze acasă pentru a-și ispăși sentința. Dar nimeni nu este dornic să-și întoarcă „teroriștii” lor și toată lumea vine cu diverse pretexte pentru evita acest lucru.

Provincia problematică

Grupul aerian de luptă rusesc de pe aeroportul Khmeimim din Siria
© Sputnik / Дмитрий Виноградов
Cel mai fierbinte loc este provincia Idlib. Acum, acolo operează Siria, Rusia, Iranul și Turcia. Nu există trupe americane, dar americanii au atacat în mod repetat unități legate cu al-Qaeda*. Formațiunile nestatale sunt reprezentate de Hayat Tahrir al-Sham*, Khuras al-Din*, Armata Națională Siriană, Hezbollah și alții. Există, de asemenea, luptători ai ISIS*.

”Raioanele din nordul Idlibului sunt singura regiune aflată sub controlul forțelor de opoziție, subliniază analiștii. Grupurile locale sunt ceea ce a mai rămas din cei care au contestat Damascul în 2011. Începând cu 5 martie, a fost încheiat un armistițiu în Idlib, care a fost convenit de președinții Turciei și Rusiei. Trupele lor patrulează în comun autostrada strategică M4".

Autorii raportului precizează faptul că până în prezent se reușește să fie respectat armistițiul, în pofida atacurilor venite din partea militanților. Cu toate acestea, Turcia nu a încetat mutarea trupelor către Idlib și și-a exprimat recent disponibilitatea de a relua ostilitățile, în caz de necesitate. Aceasta înseamnă că războiul din Siria este departe de a se termina.

* Statul Islamic (ISIS) - este o organizație teroristă interzisă în multe țări ale lumii, inclusiv în Rusia și Statele Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
succes, Occident, Siria
Tematic
Siria și Turcia respectă regimul de încetare a focului în Idlib
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria


Загрузка...
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

0
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

 • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
 • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
 • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
 • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
 • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
 • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
 • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
 • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...