Флаги стран СНГ

Premierul Ion Chicu a participat la reuniunea ordinară a CSI

30
(reînnoit 15:32 29.05.2020)
Prim-ministrul Ion Chicu a participat la reuniunea ordinară a Consiliului Șefilor de Guverne ai statelor membre ale Comunității Statelor Independente, care s-a desfășurat online.

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Direcția Comunicare și Protocol al Guvernul Republicii Moldova anunță că participanții la reuniunea au făcut un schimb de informații și opinii referitoare la evoluția situației epidemiologice și efectelor restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii infecției asupra proceselor economice.

CSI
© Photo : Исполнительный комитет СНГ

„Pe fundalul crizei fără precedent generată de epidemia de Coronavirus, efectele căreia vor afecta toate dimensiunile de viață ale societății, confruntăm provocări comune și procesul de identificare a soluțiilor de răspuns va fi mai eficient când va exista comunicare directă și înțelegere reciprocă”, a declarat premierul moldovean.

Ion Chicu a susținut că există oportunități de a intensifica și diversifica cooperarea comercial-economică între statele CSI prin aplicarea în măsură mai largă a Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI. Au fost menționate intențiile Guvernului de la Chișinău de a investi în reabilitarea infrastructurii naționale a drumurilor și modernizarea obiectelor de infrastructură energetică cu scopul de a crea condiții cât mai atractive pentru investitori și a industrializa economia țării.

Republica Moldova  a semnat acorduri de comerț liber cu 43 de state: cu Uniunea Europeană, Acordul Central European despre comerț liber (CEFTA), GUAM, CSI și Turcia, care oferă acces la o piață cu cca 880 milioane de consumatori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
CSI, REUNIUNE, Ion Chicu, guvern
Medic, imagine de arhivă

UE și OMS au transmis Moldovei primul lot de ajutor umanitar

37
(reînnoit 21:14 14.07.2020)
Potrivit premierului moldovean, echivalentul în bani al ajutorului acordat este de aproximativ de trei milioane de euro.

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Primul lot cu echipamente personale de protecție a ajuns în Moldova, fiind oferit de UE și Organizația Mondială a Sănătății. Este vorba de 1,5 milioane de unități de echipamente.

Potrivit premierului Ion Chicu, echivalentul în bani al ajutorului acordat este de aproximativ de trei milioane de euro.

”În numele Guvernului și a cetățenilor Republicii Moldova, vreau să mulțumesc din inimă pentru gestul de solidaritate al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, cât și pentru simplul fapt că ne sunt alături!”, a menționat premierul Ion Chicu.

Ambasadorul UE în Moldova, Peter Mikhalko, a menționat că UE vrea ca prin acest gest să ajute din nou țara în lupta împotriva COVID-19.

”Furnizarea de echipamente personale de protecție și dispozitive medicale, precum ventilatoarele, kiturile pentru laborator, măștile, ochelarii și halatele de protecție vor fi atât în beneficiul lucrătorilor medicali din prima linie, cât și pentru toți cetățenii moldoveni”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a subliniat că ajutorul primit va fi repartizat și transmis în primul rând celor care se află în prima linie în lupta cu COVID-19 - adică lucrătorilor medicali.

”Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară, pentru a proteja eroii din prima linie”, a declarat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Asistență umanitară în perioada de luptă cu pandemia ajunge în Moldova din mai multe țări ale lumii.

Rusia a transmis un lot de echipamente medicale și teste pentru coronavirus și a ajutat de asemenea la organizarea curselor aeriene pentru repatrierea cetățenii moldoveni aflați în Rusia și la transportarea unei încărcături cu produse medicale din China.

Echipamente de protecție pentru personalul medical din Moldova au fost oferite și de guvernele Austriei, Germaniei, Qatarului, Poloniei, Bulgariei, României, Slovaciei, Turciei, Elveției, Coreei de Sud și din alte țări.

În perioada 17 martie - 15 mai, în Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus. Iar din 15 mai a fost declarată starea de urgență în sănătate publică, care a fost prelungită până la 31 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

37
Tagurile:
ajutor umanitar, UE, OMS, Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
O navă a Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova ajutor umanitar din China


Загрузка...
Catedrala Sfânta Sofia

UE îi cere Turciei anularea decretului privind transformarea Hagiei Sofia în moschee

68
(reînnoit 18:42 14.07.2020)
Uniunea Europeană i-a cerut Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a Catedralei ortodoxe "Sfânta Sofia" din Istanbul, care avea statut de muzeu începând cu anul 1934.

BRUXELLES, 14 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Transformarea Catedralei Sfânta Sofia, care funcționase ca muzeu, într-o moschee, a fost condamnată la unison de miniștrii de Externe ai UE.

Potrivit lui Josep Borrell, Înaltul reprezentat UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, miniştrii de Externe ai ţărilor UE "condamnă decizia Turciei de transformare a unui monument emblematic precum «Sfânta Sofia»".

Potrivit oficialului european, această decizie va alimenta în mod inevitabil neîncrederea, va accentua noile diviziuni între comunităţile religioase şi va submina eforturile pentru dialog şi cooperare.

"Există o susţinere largă pentru a le cere autorităţilor turce să reconsidere şi să anuleze decizia", a subliniat oficialul UE.

Și guvernul Greciei a condamnat vehement decizia Ankarei de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia". "UE se confruntă cu o provocare şi o ofensă" din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat ieri Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Turcia a respins însă criticile, arătând că "Sfânta Sofia a fost lăsată ca moştenire moschee şi trebuie folosită ca moschee. Respingem puternic comentarii care echivalează cu o intervenţie asupra drepturilor suverane ale Turciei". Reacția i-a aparținut lui Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
Catedrala Sfânta Sofia, Turcia, UE
Tematic
Catedrala Sfânta Sofia, transformată în moschee: Erdogan a semnat decretul - foto
Reacția unui senator rus, după transformarea catedralei Sfintei Sofia în moschee


Загрузка...
образец теста на наличие коронавирус

COVID-19 situația la zi: Trei decese și alte 265 de persoane externate

0
(reînnoit 11:02 15.07.2020)
Bilanțul infectărilor confirmate cu COVID-19 este în această dimineață de 19.708 cazuri. Din totalul menționat, 13.298 de persoane au fost tratate de coronavirus. Trei persoane au murit peste noapte din cauza virusului, numărul deceselor ajungând la 658 de cazuri.  

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău au fost internate 78 de persoane cu suspecție la COVID-19.

În același interval, alte 265 de persoane au fost tratate şi externate.

Spre regret, Ministerul Sănătății anunță în această dimineață alte trei decese provocate de COVID-19. Au decedat o femeie de 73 de ani din raionul Cahul, un bărbat de 74 de ani din raionul Taraclia și un bărbat de 70 de ani din raionul Râșcani.

Despre starea de sănătate a persoanelor infectate, ministerul raportează că 346 sunt în stare gravă (27 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 998 au o stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

Din martie și până acum, în Republica Moldova au fost confirmate 19.708 de cazuri de coronavirus, inclusiv 1.328 în Transnistria. Din total, 13.298 de persoane au fost tratate până acum, iar 658 au decedat.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...