Foto simbol

Borrell, despre sfârșitul supremației SUA și nevoia de cooperare cu Rusia și cu China

133
(reînnoit 18:55 26.05.2020)
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate și vicepreşedinte al Comisiei Europene, a vorbit despre dispariția supremației SUA și intrarea într-o epocă a Asiei, motiv pentru care UE are nevoie de cooperare cu Rusia și cu China.

BRUXELLES, 26 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, a avut un discurs uluitor cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaților germani de la Berlin.

"Analiştii vorbesc de mult timp de apusul unui sistem mondial condus de SUA şi despre apariţia unui secol asiatic. Este ceea ce e pe cale să se producă sub ochii noştri... Trăim într-o lume care nu mai are lider, în care Asia ocupă din ce în ce mai mult loc la nivelul economiei, securităţii şi tehnologiei. Dacă secolul XXU va fi "secolul asiatic" aşa cum secolul XX a fost "secolul american", putem constata că factorul de schimbare l-a constituit pandemia”, a spus Borrell la deschiderea reuniunii.

Oficialul european a atras atenția că este prima mare criză în timpul căreia SUA să nu preia comanda reacţiei pe plan internaţional și a remarcat că pentru UE se exercită presiunea de a alege o tabără, UE fiind la mijloc între SUA și China.

Cu privire la Rusia, Borrell schimbă total optica și vorbește de "nevoia de a avea un angajament selectiv cu Rusia pe problemele care sunt importante pentru noi”, dând semnalul ieșirii din sistemul de conflictualitate cu Rusia impus de americani.

După ce a dat semnalul cooperării cu Rusia, Borrell a atacat și tema Chinei despre care a spus că ”devine din ce în ce mai puternică şi asertivă, iar ascensiunea sa este impresionantă şi generează respect, dar şi multe întrebări şi temeri” și și-a exprimat speranța că  Summitul UE-China prevăzut să se desfăşoare la Leipzig în toamnă va aduce clarificări în privința acestei cooperări.

O schimbare de politică externă a UE este clar în desfășurare și ea nu mai vizează alinierea cu direcția SUA, ci căutarea unei poziții proprii în care cooperarea cu celelalte mari puteri ale lumii devine obligatorie. Iar faptul că acest semnal este dat chiar de la vârful Comisiei Europene arată fără putință de îndoială că UE nu mai intră în jocurile unilaterale și belicoase ale SUA, ci reînvață diplomația și își descoperă propriile interese de cooperare, pe primul loc fiind detensionarea relațiilor cu Rusia și China, otrăvite până nu de mult de influența Washingtonului în politica externă europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
China, Rusia, cooperare, SUA, Europa
Tematic
Ce are de câștigat UE datorită parteneriatului dintre Germania și Rusia
Medic, imagine de arhivă

UE și OMS au transmis Moldovei primul lot de ajutor umanitar

32
(reînnoit 21:14 14.07.2020)
Potrivit premierului moldovean, echivalentul în bani al ajutorului acordat este de aproximativ de trei milioane de euro.

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Primul lot cu echipamente personale de protecție a ajuns în Moldova, fiind oferit de UE și Organizația Mondială a Sănătății. Este vorba de 1,5 milioane de unități de echipamente.

Potrivit premierului Ion Chicu, echivalentul în bani al ajutorului acordat este de aproximativ de trei milioane de euro.

”În numele Guvernului și a cetățenilor Republicii Moldova, vreau să mulțumesc din inimă pentru gestul de solidaritate al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, cât și pentru simplul fapt că ne sunt alături!”, a menționat premierul Ion Chicu.

Ambasadorul UE în Moldova, Peter Mikhalko, a menționat că UE vrea ca prin acest gest să ajute din nou țara în lupta împotriva COVID-19.

”Furnizarea de echipamente personale de protecție și dispozitive medicale, precum ventilatoarele, kiturile pentru laborator, măștile, ochelarii și halatele de protecție vor fi atât în beneficiul lucrătorilor medicali din prima linie, cât și pentru toți cetățenii moldoveni”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a subliniat că ajutorul primit va fi repartizat și transmis în primul rând celor care se află în prima linie în lupta cu COVID-19 - adică lucrătorilor medicali.

”Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară, pentru a proteja eroii din prima linie”, a declarat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Asistență umanitară în perioada de luptă cu pandemia ajunge în Moldova din mai multe țări ale lumii.

Rusia a transmis un lot de echipamente medicale și teste pentru coronavirus și a ajutat de asemenea la organizarea curselor aeriene pentru repatrierea cetățenii moldoveni aflați în Rusia și la transportarea unei încărcături cu produse medicale din China.

Echipamente de protecție pentru personalul medical din Moldova au fost oferite și de guvernele Austriei, Germaniei, Qatarului, Poloniei, Bulgariei, României, Slovaciei, Turciei, Elveției, Coreei de Sud și din alte țări.

În perioada 17 martie - 15 mai, în Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus. Iar din 15 mai a fost declarată starea de urgență în sănătate publică, care a fost prelungită până la 31 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

32
Tagurile:
ajutor umanitar, UE, OMS, Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
O navă a Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova ajutor umanitar din China


Загрузка...
Catedrala Sfânta Sofia

UE îi cere Turciei anularea decretului privind transformarea Hagiei Sofia în moschee

65
(reînnoit 18:42 14.07.2020)
Uniunea Europeană i-a cerut Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a Catedralei ortodoxe "Sfânta Sofia" din Istanbul, care avea statut de muzeu începând cu anul 1934.

BRUXELLES, 14 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Transformarea Catedralei Sfânta Sofia, care funcționase ca muzeu, într-o moschee, a fost condamnată la unison de miniștrii de Externe ai UE.

Potrivit lui Josep Borrell, Înaltul reprezentat UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, miniştrii de Externe ai ţărilor UE "condamnă decizia Turciei de transformare a unui monument emblematic precum «Sfânta Sofia»".

Potrivit oficialului european, această decizie va alimenta în mod inevitabil neîncrederea, va accentua noile diviziuni între comunităţile religioase şi va submina eforturile pentru dialog şi cooperare.

"Există o susţinere largă pentru a le cere autorităţilor turce să reconsidere şi să anuleze decizia", a subliniat oficialul UE.

Și guvernul Greciei a condamnat vehement decizia Ankarei de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia". "UE se confruntă cu o provocare şi o ofensă" din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat ieri Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Turcia a respins însă criticile, arătând că "Sfânta Sofia a fost lăsată ca moştenire moschee şi trebuie folosită ca moschee. Respingem puternic comentarii care echivalează cu o intervenţie asupra drepturilor suverane ale Turciei". Reacția i-a aparținut lui Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Catedrala Sfânta Sofia, Turcia, UE
Tematic
Catedrala Sfânta Sofia, transformată în moschee: Erdogan a semnat decretul - foto
Reacția unui senator rus, după transformarea catedralei Sfintei Sofia în moschee


Загрузка...
Ion Chicu

Proiect esențial pentru Moldova: 16 platforme industriale în 16 raioane

0
(reînnoit 09:21 15.07.2020)
Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru crearea a 16 platforme industriale în tot atâtea raioane. Premierul Ion Chicu le-a cerut responsabililor guvernamentali să urgenteze conectarea zonelor industriale la rețelele de infrastructură și să atragă investitori. 

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Crearea a 16 platforme industriale multifuncționale în 16 raioane a fost subiectul unei ședințe în care prim-ministrul Ion Chicu i-a convocat pe responsabili din Guvern. 

La discuții au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, conducerea ministerelor Agriculturii (MADRM), Afacerilor Externe (MAEIE), Agenției Proprietăți Publice (APP), administratorul Zonei Economice Libere Bălți, reprezentantul Agenției de Investiții.

Ion Chicu le-a solicitat participanților la ședință să urgenteze activitățile legate de conectarea zonelor industriale la rețelele de infrastructură și să atragă investitori pentru aceste proiecte.

„Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru crearea platformelor industriale. La etapa actuală, avem terenurile identificate. Stabiliți planuri de acțiuni pentru pregătirea tehnică a fiecărei platforme industriale, astfel încât să avansăm în lansarea acestor zone”, a îndemnat prim-ministrul Ion Chicu, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

S-a decis crearea unui grup de lucru mixt, constituit din specialişti ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției de Investiții, MAEIE, APP şi ai altor instituții care să convină planul de acțiuni şi să monitorizeze transpunerea în fapt a acestuia.

În ședință s-a vorbit despre importanța implicării active a Agenției de Investiții, a birourilor comerciale, a ambasadorilor Republicii Moldova peste hotare, dar și a diplomaților străini acreditați la Chișinău în scopul promovării oportunităților platformelor industriale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ion Chicu, Platforme industriale, Moldova
Tematic
Restricții în domeniul HoReCa ar putea fi impuse din nou: Ion Chicu explică - Video


Загрузка...