Ministerul rus al Afacerilor Externe

Moscova îndeamnă Israelul și Palestina nu escaladeze situația

64
(reînnoit 13:32 22.05.2020)
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei îndeamnă Israelul și Palestina să se abțină de la orice acțiuni care ar putea duce la escaladarea situației în Orientul Mijlociu.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat toate părțile conflictului palestino-israelian să se abțină de la pașii care ar putea provoca o nouă escaladare periculoasă în regiune.

“Reiterăm poziția principială a Rusiei în susținerea unei reglementări complexe și durabile a conflictului palestiniano-israelian în baza principiului a două state în cadrul normelor juridice existente. Îndemnăm toate părțile să se abțină de la orice pași care ar putea provoca o nouă escaladare periculoasă în regiune și să împiedice crearea unor condiții pentru reluarea unor negocieri palestiniano-israeliene directe”, se arată într-o declarați a MAE de la Moscova.

„Rusia, în calitatea ei de participant la “cvartetul” mediatorilor internaționali, continuă să mențină contactele cu reprezentanții ONU, UE și SUA în scopul pregătirii desfășurării în perioada următoare a întrevederii în acest format, cu o posibilă implicare a statelor arabe interesate și a Ligii Statelor Arabe”, mai precizează diplomația rusă.

Partea rusă menționează că a avertizat în mai multe rânduri partenerii săi israelieni în privința realizării unor planuri unilaterale care contravin fundamentelor normelor internaționale pentru reglementarea conflictului din Orientul Mijlociu, inclusiv rezoluțiile respective ale Consiliului de Securitate și al Adunării Generale a ONU, precum și inițiativa de pace arabă.

„Provoacă îngrijorări faptul că astfel de acțiuni expansioniste ale Israelului ar putea provoca un nou val al violențelor pe teritorii palestiniene, precum și o situație instabilă în Orientul Mijlociu în ansamblu”, menționează MAE de la Moscova.

Mai devreme, președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas, a declarat că Palestina a decis să se retragă din toate acordurile cu Israelul și SUA, în contextul intenției guvernului israelian de a anexa teritorii palestiniene.

În cadrul procesului de reglementare cu Israelul, care este acum suspendat, palestinienii cer ca viitoarele frontiere între cele două state suverane să treacă pe linii care au existat până la Războiul de Șase Zile din 1967, cu un posibil schimb de teritorii. Ei speră că vor putea să-și creeze propriul stat pe malul de Vest al râului Iordan și în Fâșia Gaza, iar Ierusalimul de Est ar urma să devină capitala lor. Israelul refuză să revină la frontierele din 1967, cu atât mai mult să împartă Ierusalimul cu arabii, pe care l-au declarat capitală a țării, eternă și indivizibilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
MAE rus, Israel, Palestina
Tematic
Gestul surprinzător al lui Putin: Ce a făcut cu cascheta unui ofițer palestinian - Video
Флаги стран СНГ

Premierul Ion Chicu a participat la reuniunea ordinară a CSI

30
(reînnoit 15:32 29.05.2020)
Prim-ministrul Ion Chicu a participat la reuniunea ordinară a Consiliului Șefilor de Guverne ai statelor membre ale Comunității Statelor Independente, care s-a desfășurat online.

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Direcția Comunicare și Protocol al Guvernul Republicii Moldova anunță că participanții la reuniunea au făcut un schimb de informații și opinii referitoare la evoluția situației epidemiologice și efectelor restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii infecției asupra proceselor economice.

CSI
© Photo : Исполнительный комитет СНГ

„Pe fundalul crizei fără precedent generată de epidemia de Coronavirus, efectele căreia vor afecta toate dimensiunile de viață ale societății, confruntăm provocări comune și procesul de identificare a soluțiilor de răspuns va fi mai eficient când va exista comunicare directă și înțelegere reciprocă”, a declarat premierul moldovean.

Ion Chicu a susținut că există oportunități de a intensifica și diversifica cooperarea comercial-economică între statele CSI prin aplicarea în măsură mai largă a Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI. Au fost menționate intențiile Guvernului de la Chișinău de a investi în reabilitarea infrastructurii naționale a drumurilor și modernizarea obiectelor de infrastructură energetică cu scopul de a crea condiții cât mai atractive pentru investitori și a industrializa economia țării.

Republica Moldova  a semnat acorduri de comerț liber cu 43 de state: cu Uniunea Europeană, Acordul Central European despre comerț liber (CEFTA), GUAM, CSI și Turcia, care oferă acces la o piață cu cca 880 milioane de consumatori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
CSI, REUNIUNE, Ion Chicu, guvern


Загрузка...
Phenian, imagine de arhivă

Angajații ambasadei britanice au părăsit Coreea de Nord - detalii

105
(reînnoit 13:04 28.05.2020)
Angajații ambasadei Marii Britanii au părăsit Coreea de Nord, potrivit informațiilor oferite de ambasada rusă din această țară.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Angajații ambasadei britanice la Phenian au părăsit miercuri Republica Populară Democratică Coreea (RPDC), informează RIA Novosti, citând surse din cadrul ambasadei Rusiei din această țară.

”Potrivit informațiilor noastre, ieri, ambasada Marii Britanii a părăsit RPDC pe cont propriu, nu au apelat la noi pentru ajutor", a precizat ambasada.

La începutul lunii martie, 80 de străini, inclusiv 13 ruși, au zburat la Vladivostok cu zborul Air Koryo din Phenian. Apoi, componența completă a misiunilor diplomatice din Germania, Franța și Elveția și-a suspendat temporar activitatea în Phenian, precum și diplomații polonezi, români, mongoli, egipteni și familiile lor care au decis să aștepte carantina în patrie. RPDC a sistat transportarea pasagerilor pe cale aeriană cu alte state la începutul lunii februarie pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
Ambasada Marii Britanii, Coreea de Nord
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ambasada Republicii Moldova în Israel își reia activitatea: Vezi de când și în ce condiții


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Cât de pregătiți suntem dezvoltăm comerțul electronic: Iată ce spun experții economici

0
(reînnoit 00:36 31.05.2020)
Pandemia COVID-19 a avut un efect catalizator asupra pieței comerțului online. Chiar dacă în ultima perioadă, tendința de a procura produse pe Internet a crescut semnificativ în rândul moldovenilor, piața online în Moldova se află la început de cale.
Impactul pandemiei asupra comerțului electronic: Iată ce spun experții economici

O măsură importantă din partea autorităților pentru susținerea businessului în condițiile unei prelungiri a crizei pandemice ar trebui să fie trecerea la comerțul electronic al tuturor tipurilor de afaceri. Potrivit Băncii Mondiale, astăzi în Moldova doar jumătate dintre companii au propriul lor site sau pagină pe rețelele de socializare.

Experții vorbesc despre posibilitatea statului de a oferi programe de subvenționare a companiilor pentru a crea magazine online, precum și pentru reducerea cheltuielilor privind comisioanele mari legate de plățile online care ajung la 3 la sută.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat faptul că pandemia de coronavirus își lasă amprenta în sensul pozitiv asupra comerțului online, demonstrând că acesta este foarte important și accesibil, în special în această perioadă.

Cu toate acestea, expertul a menționat că în țara noastră nu este practicat comerțul online în adevăratul sens al cuvântului, iar vânzările de acest tip se află la început de cale. Potrivit lui Ioniță, în realitate, comerțul online presupune și achitarea online, iar la noi acest segment este puțin dezvoltat.

"În Moldova plățile online sunt efectuate pentru achitarea serviciilor comunale. În mare parte, dacă achiziționăm un produs de pe Internet, achitarea se face la venirea curierului. Acesta nu este comerțul online adevărat", a explicat expertul economic.

În același timp, Veaceslav Ioniță a subliniat că în ultima perioadă moldovenii au început să plaseze la greu comenzi online. Expertul economic consideră că această tendință se va menține și după încheierea pandemiei.

De menționat este că în ultimele luni mai mulți antreprenori s-au conformat noilor cerințe și au început să-și vândă marfa online. Cei care deja au experiență în domeniul respectiv au remarcat o creștere spectaculoasă a vânzărilor online pe timp de pandemie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, expert economic, Comerț online


Загрузка...