Adunarea Generală a ONU, imagine simbol

Rezoluția Rusiei privind anularea sancțiunilor, blocată la Adunarea Generală a ONU

167
(reînnoit 12:24 03.04.2020)
SUA, UE, Marea Britanie, Ucraina și Georgia au blocat declarația propusă de Federația Rusă privind anularea sancțiunilor, care împiedică țările să combată eficient pandemia de coronavirus.

CHIȘINĂU, 3 mart - Sputnik. SUA, UE, Marea Britanie, Ucraina și Georgia nu au permis Adunării Generale a ONU să adopte proiectul de rezoluție propus de Rusia care solicită ridicarea sancțiunilor unilaterale care împiedică țările să combată coronavirusul, informează RIA Novosti.

”Regretăm că un grup restrâns de apologeți ai politicii sancțiunilor nu au fost gata să răspundă apelului secretarului general al ONU și nu au putut renunța la abordările și interesele politizate ale acestora”, a comentat misiunea rusă.

Declarația propusă de Moscova privind solidarizarea în lupta împotriva coronavirusului recunoștea rolul de lider al OMS în lupta împotriva pandemiei. Potrivit textului, statele își exprimă acordul să colaboreze între ele și cu OMS, inclusiv pentru a dezvolta modalități de combatere a răspândirii și tratamentului COVID-19.

În plus, documentul solicita asistență pentru țările care au avut de suferit cel mai mult, în special țările în curs de dezvoltare, să renunțe la războaiele comerciale și la aplicarea sancțiunilor unilaterale fiind adoptate ocolindu-se Consiliul de Securitate al ONU. În afară de Rusia, alte 28 de state au devenit autori ai Declarației.

"Ca urmare, va fi mult mai dificil să se riposteze la nivel global și temeinic amenințării pe care o reprezintă noua pandemie. Un număr imens de oameni, în special în țările în curs de dezvoltare, ar putea suferi", a subliniat partea rusă.

Acesta mai spune că Moscova ar dori să audă și să vadă în scris logica și argumentele care au stat la baza blocării proiectului său.

”În același timp, ne-am dori și am fi fericiți să eliminăm și să eliberam Ucraina și Georgia de aceste eforturi, întrucât argumentele lor, ca de obicei arogante și politizate, nu vor oferi nimic pentru înțelegerea majorității statelor membre", a spus reprezentantul rus.

În ciuda blocării documentului, Rusia va continua coordonarea cu oamenii care se ocupă de acest aspect în soluționarea acestei probleme, precizează reprezentanții părții ruse. Moscova se așteaptă ca toate țările interesate să se alăture acestei inițiative.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul стопкоронавирус.рф.

167
Tagurile:
sancțiuni, rezoluție, ONU, Rusia
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1144)
Tematic
Lavrov și Pompeo au discutat problema epidemiei de coronavirus
Declarația care dă peste cap teoria Coronavirus și contestă măsurile radicale
Președintele Iranului a comparat sancțiunile americane cu coronavirusul - detalii

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

35
(reînnoit 16:48 24.11.2020)
SUA s-au retras oficial din Acordul Cer Deschis. Documentul semnat în anul 1992 și intrat în vigoare în 2002, își propunea consolidarea securității în Europa după Războiul Rece.

Acordul le permite statelor semnatare să efectueze zboruri reciproce de recunoaștere de către aeronave de observație neînarmate, să adune deschis informații cu privire la forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Moscova a declarat că regretă retragerea SUA din acord și a subliniat că această decizie dăunează securității regionale și internaționale.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis>>>

Americanii și-au anunțat intenția de a se retrage din Acordul Cer Deschis în luna mai a acestui an, sub pretextul unor încălcări din partea Rusiei. Moscova respinge aceste acuzații, menționând că SUA au încălcat în mai multe rânduri documentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
acord, retras, SUA
Tematic
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii


Загрузка...

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden

114
(reînnoit 19:29 23.11.2020)
Putin a fost întrebat dacă nu se vor deteriora și mai mult relațiile cu SUA din cauza că nu i-a adresat încă felicitări lui Biden cu ocazia victoriei în alegeri: iată ce a răspuns președintele rus.

Vladimir Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA. În cadrul emisiunii “Moscova. Kremlin. Putin”, de la postul de televiziune Rossiya 1, liderul rus a declarat că „nu există niciun subtext” în absența acestui mesaj de felicitare - Rusia este în așteptarea încheierii disputelor interne în SUA și anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
Rusia, SUA, alegeri prezidențiale, Joe Biden, felicitare, Putin
Tematic
Se va confrunta oare Rusia cu „sancțiuni infernale” sub Biden?
La ce ar trebui să ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...