Parlamentul European

Sesiune extraordinară a Parlamentului European dedicată crizei coronavirusului

105
(reînnoit 07:47 24.03.2020)
Parlamentul European organizează peste trei zile o sesiune plenară extraordinară pentru aprobarea primelor măsuri care vor sprijini oamenii și companiile afectați de impactul epidemiei de coronavirus.

BRUXELLES, 23 martie - Sputnik, Daniela Porovăț. Parlamentul European se va întruni joi în plen pentru o susține măsurile fără precedent care au fost luate de UE pentru a ajuta statele membre să facă față pandemiei și să atenueze efectele acesteia. Parlamentul face tot ce este posibil pentru a accelera implementarea acestor inițiative, se arată într-un comunicat al Legislativului European

Potrivit informării oficiale, în cadrul sesiunii din 26 martie, deputații europeni vor dezbate și vota următoarele măsuri:

  • Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus, prin care 37 de miliarde de euro din fondurile de coeziune vor fi alocate statelor membre pentru ca acestea să poată aborda mai bine consecințele crizei.
  • O propunere legislativă pentru extinderea domeniului Fondului de Solidaritate UE, pentru a acoperi urgențele de sănătate
  • O propunere a Comisiei Europene de a stopa „zborurile fantomă” cauzate de epidemia de Covid-19

Pentru a intra în vigoare, propunerile au nevoie și de aprobarea Consiliului.

În mod normal, pentru a putea vota, deputații europeni trebuie să fie prezenți, însă, din cauza epidemiei de coronavirus, au fost adoptate măsuri speciale care le permit să voteze de la distanță.

Sesiunea din 26 martie o înlocuiește pe cea plănuită inițial pe 1 și 2 aprilie.

Prin această sesiune, Parlamentul European încearcă să repare imaginea UE care a fost acuzată că este ineficientă în lupta împotriva virusului și în a demonstra solidaritatea între țările europene. Deja, fostul europarlamentar Norica Nicolai a arătat că, în timp ce Franța primește 300 de miliarde de euro sprijin financiar de la Comisia Europeană, România primește doar un miliard de euro, iar acela este format de fapt din renunțarea la rambursarea unor fonduri europene necheltuite și din avansul pentru alte fonduri viitoare care oricum trebuiau alocate țării noastre.

105
Tagurile:
coronavirus, sesiune, parlament european


Загрузка...