China

COVID-19: China îndeamnă la anularea sancțiunilor impuse Iranului

132
(reînnoit 12:17 16.03.2020)
China face apel la statele care au impus sancțiuni Iranului să renunțe la acestea pentru ca Iranul să poată face față pandemiei de coronavirus.

CHIȘINĂU, 16 mart - Sputnik. China îndeamnă țările care au impus sancțiuni Iranului să le ridice imediat în condițiile în care țara luptă pentru a face față pandemiei de coronavirus, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, citat de RIA Novosti.

Anterior, președintele iranian, Hassan Rouhani, a scris mai multe scrisori adresate liderilor din mai multe țări că sancțiunile americane au provocat Iranului pagube în valoare de 200 de miliarde de dolari, iar impactul lor împiedică lumea să facă față pandemiei.

De asemenea, Rouhani a subliniat că Iranul se confruntă cu restricții grave legate de sancțiunile americane și o politică de presiune maximă asupra Teheranului.

"În prezent, Guvernul și oamenii din Iran luptă împotriva unei pandemii, iar această luptă a intrat într-o etapă decisivă. Menținerea sancțiunilor unilaterale împotriva Iranului în această perioadă nu va face decât să agraveze situația", a declarat diplomatul, menționând că acest lucru este contrar spiritului umanismului.

Potrivit acestuia, conservarea sancțiunilor va avea un impact grav asupra capacităților și eforturilor Iranului în lupta împotriva pandemiei de coronavirus și va deveni, de asemenea, un obstacol în a ajuta Teheranul de către ONU și alte organizații.

"China îndeamnă părțile implicate să ridice imediat sancțiunile impuse Iranului, pentru a evita pagubele suplimentare asupra economiei iraniene și de vieți omenești", a spus Geng Shuang.

El a subliniat că, Republica Populară Chineză urmărește cu atenție evoluția situației în Iran și păstrează o strânsă legătură cu autoritățile iraniene. China și-a anunțat disponibilitatea de a ajuta Iranul prin livrare de medicamente, dar și a trimis mai mulți experți de ai săi.

132
Tagurile:
sancțiuni, Iran, China
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1238)
Tematic
Opinia unui militar rus: Cine vrea să alunge SUA din Orientul Mijlociu?

MAE al Federației Ruse: Îngrădirea drepturilor jurnaliștilor - un fenomen tot mai des

69
(reînnoit 14:16 13.01.2021)
Ministerul Afacerile Externe al Federației Ruse i-a felicitat pe jurnaliști cu ocazia Zilei Presei din Rusia și și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu restrângerea libertăților jurnaliștilor ruși și de limba rusă.

CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse califică acțiunile agresive ale Țărilor Baltice în raport cu jurnaliștii care colaborează cu Sputnik și Baltnews ca lezarea libertății mass-media și a libertății de exprimare. Rusia, în mod consecvent și hotărât, apără principiile de bază ale în domeniul libertății de exprimare, inclusiv a libertății informării în masă și a accesului la informație.

Declarația a fost făcută de MAI al Federației Ruse pe site-ul oficial al instituției de Ziua Presei din Rusia.

Situația din țările Baltice

Diplomația rusă a atras atenția la multiplele încălcări ale drepturilor jurnaliștilor din Țările Baltice.

Astfel, în 2019, în Lituania, deputații au cerut să fie oprit accesul la site-ul Sputnik Lituania, iar redactorul-șef al agenției de presă, Marat Kasem a fost reținut și expulzat din țară pe un termen de cinci ani.

De asemenea, din 1 ianuarie 2020, sub amenințarea cu urmărirea penală, și-au încetat activitatea angajații Sputnik Estonia.

Nu mai puțin complicată este situația în Letonia: a fost blocată retransmiterea a șapte posturi de televiziune din grupul RT, a fost închis "Primul Post Baltic", iar în data de 3 decembrie Serviciul de Securitate al Letoniei i-a reținut pe șapte angajați ai portalurilor informative Sputnik Letonia și Baltnews.

Adresarea către țările europene

Potrivit MAI al Federației Ruse, în data de 24 decembrie 2020, deputații Dumei de Stat s-au adresat parlamentelor statelor europene cu apelul de a condamna încălcările brutale ale angajamentelor internaționale pe care le-a luat Letonia privind libertatea cuvântului și, de asemenea, să susțină libertatea mass-media, să nu admită folosirea forței și a cenzurii ca instrumente de luptă politică și de confruntare informațională.

Protest în susținerea Sputnik Estonia la Moscova
© Sputnik / Виталий Белоусов
"Împărtășim îngrijorarea față de samavolnicia platformelor informaționale mondiale și, în primul rând, americane în raport cu mass-media autohtonă. Blocarea în masă și ștergerea postărilor mass-media rusești din ultimele luni a căpătat un caracter sistematic și constituie o adevărată cenzură mascată", constată Departamentul Diplomației Ruse.

Totodată, acesta mai constată că MAI al Federației Ruse "vede în acțiunile discriminatorii ale monopoliștilor de pe piața rețelelor sociale un context politic clar, îndreptat spre realizarea directivelor politicii externe a guvernului american, care urmărește scopul eliminării din emisia globală a acelor surse de informare care reprezintă un punct de vedere de alternativă la ceea ce se întâmplă în lume și care fac concurență mainstreme-ului media occidental".

MAI al Rusiei și-a exprimat intenția de a aborda și pe viitor aceste chestiuni pe platforme internaționale, dar și speră că principiile adevăratei democrații vor învinge.

Tendințe îngrijorătoare

Potrivit MAI al Federației Ruse, în Occident tendința de bază devine consolidarea reglementării și distrugerii de fapt a surselor de informație care prezintă un punct de vedere alternativ.

"Suntem nevoiți să constatăm că îngrădirea drepturilor jurnaliștilor devine un fenomen tot mai răspândit, iar unele state și-au creat adevărate mecanisme de stat care fac presiune asupra reprezentaților mass-media "incomozi", se anunță în comunicatul de presă.

După cum mai menționează MAI al Rusiei, Rusia protestează în mod categoric împotriva astfel de practici și insistă ca principiile universale privind libertatea presei să fie respectate întocmai.

Pe lângă asta, diplomația rusă a mai exprimat o mare îngrijorare privind securitatea jurnaliștilor din Ucraina.

"Rusia a atras atenția în repetate rânduri comunității internaționale privind tendințele periculoase care se manifestă atât prin cenzură nedisimulată, cât și prin încălcarea brutală a drepturilor jurnaliștilor, care ajunge până la lichidarea lor fizică", menționează Departamentul rus de Politică Externă.

În acest context, MAI al Federației Ruse amintește că "până în prezent nu s-a înregistrat nici un progres în investigarea asasinării jurnaliștilor Anatolii Klean, Anton Voloșin, Igor Korneliuk, Andrei Stenin, Andrei Rokkelli, Olesea Buzin, Serghei Dolgov, Veaceslav Veremia, Pavel Șeremet și alții".

Ziua Presei Ruse

Sărbătoarea este arondată la data ieșirii de sub tipar a primului ziar rusesc "Ведомости" (Vedomosti). Primul număr al aceste gazete a fost publica în datade 13 ianuarie 1703.

La începutul secolului XX, în Rusia erau editate deja 916 ziare și 1351 de reviste. În 1904, în Rusia este constituită Agenția Telegrafică din Sankt Petersburg (precursorul ITAR-TASS). În fiecare deceniu numărul edițiilor periodice era în creștere, așa că în 1989 erau editate 5 295 de reviste și 8 532 de ziare, iar în 2020 - 42 de mii de ediții periodice.

În Rusia, profesia de jurnalist a ocupat un loc important în toate timpurile. Operativitatea difuzării informațiilor și analiza profundă sunt calități care îi caracterizează și pe actualii angajați din presa Federației Ruse, care continuă cele mai bune tradiții ale istoriei de trei secole ale jurnalismului rusesc.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
libertatea de exprimare, libertatea de expresie, libertatea mass-mediei, libertatea cuvântului, Libertatea presei, Rusia, Libertate presei, Legea presei, ziua


Загрузка...
Proteste la Capitoliu

Vor deveni oare SUA dezbinate mai periculoase pentru lumea exterioară

108
(reînnoit 21:22 12.01.2021)
Statele Unite sunt într-adevăr cea mai mare putere din lume, care pretinde la hegemonie, dar din păcate această putere este profund bolnavă, fiind sfâșiată în interior cu mult înainte de evenimentele actuale.

Acutizarea crizei politice interne va face Statele Unite și mai periculoase pentru lumea exterioară – instituția globalistă, care s-a răzbunat pe naționalistul Trump, va recupera pierderile suportate pe scena mondială, va încerca să transfere atenția americanilor de la problemele interne la problemele externe și, în general, fiara rănită va fi imprevizibilă.

Astfel de prognoze pot fi auzite în ultima perioadă din ce în ce mai des în Rusia. Toate pornesc de la faptul că Statele Unite nu sunt doar o supraputere, ci o hegemonie mondială care nu are deocamdată concurenți și orice problemă din Statele Unite se răsfrânge asupra întregii lumi. Prin urmare, deși criza din Statele Unite poate constitui un avantaj pentru noi, nu prea avem de ce ne bucura aici, dat fiind faptul că trebuie să ne pregătim pentru noi provocări – chiar până la punctul când acestea se pot transforma într-o ofensivă pe toate fronturile.

În anumite privințe, această poziție este apropiată (deși cu semnul opus) de panica pe care o parte din elitele militare atlantice au început să o exacerbeze mai întâi după victoria lui Trump, iar apoi și după ”asaltul Capitoliului”: de groază, America renunță mai întâi la povara unui lider și apărător global al democrației în întreaga lume, iar după, ea însăși se cufundă în haos! Cine va menține acum pacea mondială și va conduce omenirea pe calea globalizării? Cine va opri puterea tot mai mare a Chinei, Rusiei și a altor țări care amenință cuceririle democratice și întreaga ordine mondială construită de Occident?

Nu există nicio îndoială, Statele Unite sunt într-adevăr cea mai mare putere din lume, care pretinde la hegemonism, dar din păcate această putere este profund bolnavă, fiind sfâșiată în interior său cu mult înainte de evenimentele actuale. Și a nimicit-o tocmai ceea ce i-a dat puterea: decalajul dintre interesele statului național al SUA și avansarea proiectului atlantic de globalizare. Adică, Statele Unite, care au luat asupra lor, după cel de-al Doilea Război Mondial, rolul de constructor al ordinii mondiale, un nou tip de imperiu supranațional mondial, s-au frânt din interior. Nu așa cum s-a întâmplat cu URSS (deoarece Uniunea Sovietică, la momentul prăbușirii, abandonase de mult planurile sale pentru o ordine mondială globală), dar cu consecințe la fel de grave. Prăbușirea Statelor Unite are loc în fața ochilor noștri – dar este întotdeauna dificil pentru contemporani să evalueze viteza schimbărilor care au loc.

NATO
© Sputnik / Aleksey Vitvitskiy

Ideea că America a fost întotdeauna, dacă nu chiar un lider mondial, atunci cel puțin un stat mesianic și extrem de influent, nu rezistă la testul istoriei. Acesta este un stat foarte tânăr – peste cinci ani va împlini un sfert de mileniu. Și exact jumătate din scurta sa istorie s-a ocupat de propriile sale probleme. Ca un copil rebel al Europei, Statele Unite se ocupau de propria Lume Nouă și abia la sfârșitul secolului al XIX-lea au decis să ia de la cea mai slabă, în acea perioadă, putere colonială europeană – Spania – posesiunile ei din Caraibe și Asia (Cuba și Filipine). Odată cu începutul secolului al XX-lea, Statele Unite au intrat pe arena globală și datorită participării lor la două războaie europene și mondiale, au devenit o putere hegemonică, mai întâi în lumea occidentală, iar apoi și în dominația globală. În ultima jumătate de secol, Statele Unite s-au transformat treptat dintr-un stat național într-o bază destinată implementării proiectului de dominare globală a elitei supranaționale a atlanticului (care este mai extinsă decât cea anglo-saxonă). Deși multe au fost în favoarea globalizatorilor (inclusiv prăbușirea neașteptată, neprevăzută din punct de vedere istoric a URSS-ului), proiectul lor nu a funcționat. În același timp, pe calea construirii unui nou Babilon, Statele Unite (mai exact, ceea ce a luat forma lor) au obținut succese impresionante pe scena mondială – în puterea militară, influența financiară, ideologică și în domeniul resurselor umane – într-un timp foarte scurt conform standardelor istorice (mai puțin de un secol). Dar acum vor pierde totul în același mod și mult mai repede. Da, în zilele noastre este greu de imaginat pentru mulți: trebuie să fii rus sau chinez pentru a înțelege cât de repede se pot schimba lucrurile.

Dacă acum un secol și jumătate i s-ar fi spus cuiva că, în 2021, șeful guvernului unei Europe unite va fi o nemțoaică, iar Kievul nu se va mai afla în componența Rusiei, atunci concluzia ar fi fost clară – al Doilea Reich german nou-creat (iar el a fost proclamat la 18 ianuarie 1871) a avut un succes atât de mare, încât nu numai că a unit întreaga Europă, dar a învins și Rusia, luându-i nu numai Polonia, ci și Rusia Mică. Și dacă unui astfel de observator i s-ar fi arătat și harta politică actuală a lumii, atunci nici nu i-ar fi trecut prin cap să numească Statele Unite putere hegemonică mondială – doar teritoriul ei aproape nu s-a mărit deloc în ultimul secol și jumătate. Este clar cine conduce lumea în cele din urmă – nemții!  Și ar fi fost foarte surprins să afle că, deși Germania conduce Europa, ea a pierdut două războaie mondiale și este dependentă din punct de vedere geopolitic și militar de Statele Unite.

Și aceeași China nu s-a schimbat din punct de vedere teritorial – ci dintr-o țară divizată și semi-vasală s-a transformat în cea mai puternică economie din lume. Adică și-a recâștigat poziția în care s-a aflat mii de ani. Cu toate acestea, în condițiile unei lumi globalizate (datorită acelorași atlantiști), China nu va mai fi închisă în sine și autosuficientă – ea a ajuns la un nivel global și nu mai poate fi oprită.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров
© Photo : Пресс-служба МИД РФ

Teoretic, Statele Unite puteau să supraviețuiască crizei actuale. Pur și simplu a fost necesar să admită imposibilitatea unei globalizării gestionate unilateral, să abandoneze rolul de hegemon și să treacă la un concert al puterilor mondiale, în același timp restaurând și propria infrastructură și economie, adică consolidând statului național. Exact spre acest lucru conducea Trump – în mare măsură intuitiv, dar corect. Însă elitelor americane cu orientare globalistă nu le pasă de Statele Unite ca stat – mai exact, ele sunt gata să schimbe ”umplutura” interioară formată de un nucleu protestant alb pe o masă multinațională și fără formă, prototipul unei singure umanități fără rase și genuri.

Dar construirea unei astfel de societăți este o idee și mai utopică decât subordonarea întregii diversități a civilizațiilor lumii unui singur centru de control și unui singur model de dezvoltare. Prin urmare, din punct de vedere istoric, Statele Unite, chiar și ca stat, sunt condamnate – cu excepția cazului în care, desigur, naționaliștii nu vor avea suficientă putere pentru a se răzbuna. Spre deosebire de China, Rusia, Germania și alte state, Statele Unite nu numai că nu au rădăcini, ci și popor formator de stat care să le cimenteze - iar acum este distrusă chiar și imitația acestuia din urmă. Iar fără un pivot, nu poate exista niciun stat stabil, darămite un hegemon mondial.

Hegemonul, de fapt, a dispărut deja, la fel ca și forțele de a menține a unei iluzii de dominație mondială. Iar globaliștii care s-au întors la putere la Washington înțeleg bine acest lucru. Încă de pe timpul lui Obama, ei au început încercările de a distribui responsabilitatea globalizării – împărțind ”conducerea” cu aliați și parteneri. Însă nu au existat dintre cei dispuși să plătească banchetul. Care ar fi rațiunile să suporți costurile, nu doar fără a fi beneficiar, ci și neavând influența asupra procesului decizional strategic?Acum, administrația Biden va fi foarte atentă pe arena externă – fără exacerbări, fără conflicte, nu numai pentru că acest lucru nu va face decât să înrăutățească poziția Statelor Unite, ci și pentru că noul guvern va trebui, într-adevăr, să dedice multă atenție și energie problemelor interne care se agravează. În plus, va fi necesar să se demonstreze că noua putere este fundamental diferită față de ”puterea dementă a lui Trump” – deși anume ”dementul” nu a declanșat niciun război nou și chiar s-a angajat să retragă complet trupele din Afganistan până la sfârșitul acestei primăveri.

Totuși, formal, administrația Biden va demonstra, evident, optimism și mesianism – va organiza un ”summit al democrațiilor”, va întări ”solidaritatea atlantică”, va aduna un front unit împotriva Chinei și va exercita presiune asupra Rusiei (concomitent flirtând). Dar eficacitatea tuturor acestor măsuri va fi foarte redusă, iar atitudinea față de Statele Unite în lume va fi din ce în ce mai calmă. Lumea s-a convins în cele din urmă că ”secolul american” se apropie de sfârșit, nu numai pe arena mondială, ci și în America însăși.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
Hegemonie, putere mondială, SUA
Tematic
Congresul îl confirmă pe Joe Biden ca președinte ales al SUA
SUA: Pentru prima dată în 200 de ani, protestatarii au luat cu asalt Capitolul - Foto


Загрузка...
Armă - foto simbol

A împușcat-o pentru voia carne: Poliția a dezvăluit fapta unui minor

0
(reînnoit 21:53 16.01.2021)
Un băiat de 17 ani a împușcat o căprioară dintr-o armă deținută ilegal. Polițiștii au găsit bucăți din carnea animalului la domiciliul minorului. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.

Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.

Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.

Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său. 

„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.

Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ilegal, arma, împușcat, carne
Tematic
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Cele mai ciudate și neobișnuite animale de pe planeta noastră - Foto
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19


Загрузка...