Gara Kiev, Moscova

Acord important negociat la Moscova: Îi vizează pe moldovenii care muncesc în Rusia

232
(reînnoit 19:27 25.02.2020)
Au demarat negocierile pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială a cetățenilor din cele două state.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Astăzi, la Moscova au fost demarate negocierile pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială, anunță într-un comunicat de presă Serviciul de Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutor de deces.

Delegația oficială de negociatori din Republica Moldova este condusă de Nelea Rusu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și este compusă din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Negocierile au fost deschise de către viceministrul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse, Alexei Cerkasov, care a subliniat importanța negocierii unui nou acord pentru sporirea protecției sociale ale cetățenilor ambelor state, îndreptățindu-i la o pensie din aceste state pe baza contribuțiilor achitate.

© Sputnik / Евгений Епанчинцев
La rândul său, Nelea Rusu a menționat  că scopul negocierilor este definitivarea Acordului, menit să instituie un nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migrați din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Federația Rusă.

Acordul negociat este bazat pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale în baza căruia drepturile la pensie se vor stabili de fiecare stat proporțional stagiului de cotizare realizat pe teritoriul propriu. Acesta va substitui actualul Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10 februarie 1995.

Republica Moldova a încheiat, până în prezent, acorduri de securitate socială bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale cu 14 state.

232
Tagurile:
Acord, Moscova, negocieri
A US Army's Patriot Surface-to Air missile system is displayed during the Air Power Day at the US airbase in Osan, south of Seoul on October 12, 2008

Spoliere ”strategică”: România alte sute de milioane SUA!

98
(reînnoit 18:50 19.10.2020)
În cele mai grele momente pentru economie și populație, România dă alte sute de milioane pe noi rachete, pentru ”a face faţă ameninţărilor prezente şi viitoare”

BUCUREȘTI, 19 oct – Sputnik. În plină criză pandemică și economică, România mai dă 300 de milioane de euro către SUA! Evident, pe rachete – de data asta unele ”antinavă”!

Informația este transmisă de corespondentul Radio România Actualități. ”Agenţia Statelor Unite de cooperare în domeniile securităţii şi apărării a notificat Congresul SUA în legătură cu hotărârea Departamentului de Stat de a aproba "o posibilă vânzare de instalații mobile de lansare rachete antinavă Guvernului României cu un cost estimat de 300 de milioane de dolari".

Ca de obicei în acest ”parteneriat”, România trebuie să primească și aprobare ca să plătească! 

Din aceeași sursă aflăm că Guvernul României a solicitat cumpărarea a două asemenea sisteme şi că ”vânzarea lor de către SUA României ar sprijini politica externă şi de securitate naţională a SUA prin consolidarea securităţii unui aliat NATO în ceea ce priveşte dezvoltarea şi menţinerea unei capacităţi puternice, gata de autoapărare”.

Agenţia Statelor Unite de cooperare în domeniile securităţii şi apărării mai arată că vânzarea acestor sisteme ”ar creşte capacitatea României de a face faţă ameninţărilor prezente şi viitoare prin consolidarea capacităţilor sale de apărare maritimă la Marea Neagră şi prin creşterea interoperabilităţii cu SUA”.

Și, desigur, principalul contractor american, adică beneficiar al banilor românești va fi același mega grup - Raytheon Missiles&Defense.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский
Totul devine logic – o țară lovită de crize economice și, mai nou, pandemice trebuie să se pregătească de ceva ce nu a lovit-o niciodată de la fondarea statului: atacul maritim.

Ar fi interesant de știut de părere au de aceste cheltuieli IMM-urile din România – sau industria militară sau cea conexă. Sau cei din agricultură. Sau cei din Sănătate. Sau pensionarii și părinții, pentru care nu există bani de pensii majorate, respectiv pentru alocații. Și așa mai departe. 

Părerea noastră am expus-o și cu alte ocazii – spoliere perversă și bătaie de joc nemaivăzută în istoria noastră. În schimb, alte state din lume au cunoscut binefacerile ”parteneriatelor” cu grupările americane de putere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
dolari, SUA, România, Romania


Загрузка...
Președintele rus Vladimir Putin

Putin a propus prelungirea cu un an a START-III fără anumite condiții

43
(reînnoit 15:24 16.10.2020)
Președintele Federației Ruse a propus prelungirea cu un an a Tratatului Start III pentru a nu periclita stabilitatea strategică în lume.

CHIȘINĂU, 16 oct - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a propus prelungirea actualului Tratat de reducere a armelor strategice cu un an, fără a înainta vreo condiție.

”Am o propunere, și anume, să fie prelungit actualul acord fără nicio condiție pentru cel puțin un an, pentru a putea desfășura negocieri consistente cu privire la toți parametrii problemelor care sunt reglementate prin acorduri de acest fel", a spus Putin.

El a menționat că acest lucru va permite „să nu lăsăm țările noastre și toate statele lumii care sunt interesate să mențină stabilitatea strategică, fără un document atât de important precum este Tratatul privind armele strategice ofensive”.

Statele Unite negociază cu Federația Rusă stabilitatea strategică, având în vedere că expiră termenul pentru prelungirea tratatului strategic START-3.

Tratatul START III dintre Rusia și Statele Unite a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede că fiecare dintre părți își reduce arsenalele nucleare în așa fel încât, după șapte ani și ulterior, numărul total al armelor să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1150 de focoase și 800 de sisteme de lansare desfășurate și nedesfășurate.

Acordul obligă Rusia și Statele Unite să facă schimb de informații cu privire la numărul de focoase și transportatori de două ori pe an. 5 februarie 2018 a fost termenul limită pentru ca Rusia și Statele Unite să atingă obiectivele START III.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
START-III, Putin
Tematic
Cu ce a fost servit adjunctul secretarului de stat al SUA la Moscova
”Bat în ușa deschisă”: Moscova atenționează SUA asupra unei mari greșeli


Загрузка...
Igor și  Galina Dodon

Galina Dodon: Ne întindeam pe iarbă și ne uitam la stele

0
(reînnoit 14:04 20.10.2020)
Prima Doamnă a Republicii Moldova a dezvăluit în cadrul unui interviu detalii din viața de familie. Galina Dodon a povestit despre perioada dinaintea căsătoriei cu actualul șef al statului, nunta organizată în localitatea Sadova și relația lui Igor Dodon cu copiii săi.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Prima Doamnă a povestit că l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț în anii studenției. 

„Eu eram în anul întâi, el era în anul trei. Am mers la o nuntă studențească împreună. Igor este foarte hotărât în tot ce face. Iată la această nuntă, cum m-a apucat de mână, așa și continuă să mă țină. Era o persoană foarte bună. Asta conta pentru mine. Petreceam foarte mult timp împreună și îmi povestea foarte multe lucruri interesante. Bunăoară, eu seara mergeam pe stadionul de fotbal al Universității ca să alerg. Voiam să dau jos ceva din kilograme și el mergea cu mine, alergam împreună, după care ne întindeam pe iarbă și ne uitam sus la stele. Și el îmi povestea foarte mult despre constelații. Cred că de acolo a început povestea noastră. A fost și este foarte romantic”, a dezvăluit Galina Dodon. 

Игорь и Галина Додон
Igor și Galina Dodon în anii studenției

Prima Doamnă a mai povestit cum a fost cerută în căsătorie. 

„Noi am fost pereche patru ani de zile. Stăteam la masă într-o seară în doi, eram deja la finele anului 5, trebuia să văd unde merg mai departe. Era varianta să merg înapoi în sat. Iată că în seara aceea Igor a zis „eu cred că noi trebuie să ne căsătorim”. Aveam un pahar de apă în mână și când am auzit am răsturnat paharul peste mine”, a spus ea. 

Nunta a fost organizată în localitatea de baștină a lui Igor Dodon - Sadova din raionul Călărași. 

„A fost o nuntă foarte frumoasă. A fost o nuntă cu mult tineret. A fost vesel, am cântat și am dansat până dimineața. A fost o nuntă obișnuită, tradițională, cu toate obiceiurile moldovenești”, afirmă Galina Dodon. 

Фотография со свадьбы Игоря и Галины Додон
Nunta lui Igor și Galina Dodon

Soția președintelui spune că în viața de familie predomină armonia, dar nu lipsesc nici certurile.

 

„Eu tot timpul asociez relațiile dintr-o familie cu timpul de afară. Este cald, soare, foarte multă lumină, dar sunt și zile cu ploi, sunt zile cu nori, poate să fie și trăsnet, dar, dacă este respect și înțelegere în familie, iar perechea vrea să fie împreună, atunci iarăși iese soarele. Este cald și bine. De obicei, cedează soțul. Eu pot să țin pică o zi-două. Mai mult nu. Dar îi dau posibilitatea lui să înceapă împăcarea, să mă cucerească din nou și din nou. Uneori ne înțelegem doar din priviri și din timbrul vocii. Eu nu-l sun foarte des pe soțul meu, ca să nu-l deranjez, dar el mă sună în fiecare zi de câteva ori și iubește să pornească Face Time. Dacă nu răspund sau răspund și nu pornesc camera îm zice - „unde ești, vreau să te văd”. Știe ce fac, unde mă aflu și cu cine stau”, a mai declarat Galina Dodon. 

Cuplul prezidențial are trei copii. Cel mai mare fiu are 18 ani și se numește Vlad, cel de-al doilea are 13 ani și are numele Bogdan, iar mezinul Nicolae are 5 ani. Prima Doamnă susține că președintele se implică în educația lor, deși programul încărcat nu întotdeauna îi permite acest lucru. 

„Este un tată foarte atent, deși nu poate să le acorde suficient timp. Este la curent cu tot ce se întâmplă cu copiii noștri. Dimineață ne întâlnim de obicei cu toții la micul dejun și acolo avem 15 minute ca fiecare pe rând să îi povestească lui tati ceva foarte interesant sau ceva foarte important, pentru că de obicei seara când ajunge acasă copiii deja dorm”, a spus Galina Dodon. 

Soția lui Igor Dodon a mai povestit că atât părinții săi, cât și socrii, sunt prezenți în viața lor și îi așteaptă de fiecare dată cu nerăbdare în vizită. 

„Buneii sunt prezenți la toate evenimentele din familia noastră și stau în capul mesei. Prin acest exemplu le arătăm copiilor noștri cum trebuie să fie relațiile dintre părinte și copil. Între copii și bunei”. 

Galina Dodon s-a născut în localitatea Moldovata din raionul Dubăsari. S-a căsătorit cu Igor Dodon în anul 1999 și a devenit Prima Doamnă în 2016, când soțul ei a fost învestit în funcția de președinte. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Prima Doamnă, Galina Dodon


Загрузка...