CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. Ministrul austriac de Externe, Alexander Schellenberg, a criticat sancțiunile impuse de americani împotriva gazoductului ”Nord Stream - 2”.
”Respingem efectul extrateritorial al sancțiunilor. Acest lucru este inacceptabil”, a spus acesta într-un interviu acordat pentru Die Presse.
Potrivit ministrului, gazoductul va contribui la diversificarea furnizării de energie în Europa și nu încalcă interesele Ucrainei.
Washingtonul nici nu ascunde că criticile sale la adresa proiectului se bazează pe considerente economice, a precizat Challenberg. Fiind întrebat despre planurile Statelor Unite privind furnizarea gazului lichefiat către UE, ministrul de Externe a menționat că „Europa are alte interese”.
În același timp, el a subliniat că Statele Unite și statele UE au aceleași valori. "Dar nu putem continua să folosim metodele de acum 30 de ani. Lumea a devenit multipolară", a concluzionat ministrul.
De asemenea, SUA le-a solicitat companiilor implicate în construcția acestora să oprească imediat lucrările. Swiss Allseas și-a suspendat imediat participarea la proiect. Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, lucrările la construcția și lansarea conductei de gaz ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2020 sau până în primul trimestru al anului viitor. El a subliniat că Moscova va putea finaliza construcția gazoductului cu puteri proprii, fără a atrage parteneri străini, singura chestiune fiind cea de termene.
Proiectul "Nord Stream 2" presupune construcția a două linii de gazoduct cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaz, care vor conecta țărmul Rusiei cu Germania prin Marea Baltică. Noua conductă va fi construită în apropiere conductei Nord Stream.
De realizarea proiectului se ocupă compania Nord Stream 2 AG. Jumătate din mijloace vor fi investite de Gazprom, restul vor fi oferite de partenerii europeni, Shall, OMV, Engie, Uniper și Wintershall.
SUA se pronunță împotriva proiectului și promovează în Europa propriul gaz lichefiat. Împotriva Nord Stream – 2 se pronunță, de asemenea, Ucraina, care are temeri că va pierde veniturile de pe urma tranzitului gazului rusesc, dar și Polonia, Letonia și Lituania.
În favoarea proiectului se pronunță Germania și Austria, interesate de livrarea sigură a gazului, precum și Norvegia, guvernul căreia deține 30 la sută din acțiunile companiei Kvaerner, unul din executorii lucrărilor de construcții.
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a amintit despre principiul reciprocității, comentând posibilul răspuns al Moscovei la noile sancțiuni ale Washingtonului, informează RIA Novosti.
"Dar <...> totul va depinde de decizia pe care o va lua șeful statului", a adăugat el.
Marți, Vladimir Putin și Joe Biden au avut o conversație telefonică. Liderul american a propus o întâlnire tete-a-tete și și-a exprimat intenția de a îmbunătăți relațiile bilaterale. A doua zi, ambasadorul Sullivan a fost invitat de consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov – acestuia i s-a comunicat că dacă Washingtonul va impune noi sancțiuni, Moscova va avea o reacție fermă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Președintele Statelor unite, Joe Bidfen, a dat o apreciere perspectivelor relațiilor dintre Washington și Moscova, în cadrul unui discurs dedicat Rusiei.
În alocuțiunea sa, liderul american a amintit de discuția telefonică, care a avut loc la început acestei săptămâni, cu președintele rus Vladimir Putin și a atras atenție asupra faptului că dialogul a fost unui deschis și a fost purtat în spiritul respectului reciproc."Noi reprezentăm două mari puteri care poartă răspundere pentru stabilitatea la nivel global. Președintele Putin și eu, noi purtăm o răspundere considerabilă ca să menținem aceste relații active", a explicat Biden.
Președintele SUA a spus că rușii și americanii sunt popoare mândre și patriotice care sunt cointeresate să aibă "un viitor pașnic și sigur".
Biden a precizat că recent a introdus sancțiuni împotriva Rusiei "din cauza implicării în alegerile din SUA". El a menționat că "a putut să meargă mai departe în riposta pe care a dat-o", dar "a ales o altă metodă de a acționa și a preferat un răspuns care să fie proporțional cu paguba cauzată".
Șeful de la Casa Albă a menționat importanța dialogului personal cu președintele rus. Potrivit lui, acesta poate fi o premisă pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane.
"În legătură cu asta, i-am propus lui (Vladimir Putin- n.n.) să ne întâlnim personal undeva în Europa. La summit putem discuta un spectru întreg de probleme care vizează țările noastre. Echipele noaste discută deja această chestiune. Și, în urma acestui summit, așa cum sper eu, SUA și Rusia vor putea începe dialogul despre stabilitatea strategică", a menționat liderul american.
Președintele SUA consideră că Washington și Moscova pot să conlucreze într-un șir de probleme globale, inclusiv controlul asupra înarmării și în cele de securitate. Drept exemplu el a dat prelungirea cu cinci ani a tratatului privind reducerea armelor strategice ofensive (New START).
Potrivit liderului american, SUA susțin aliații și partenerii lor din Europa, precum și suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
"În legătură cu asta, eu mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului trupelor rusești la hotar cu Ucraina și ocuparea Crimeii", a declarat el.
În încheiere, Biden a spus că "SUA sunt interesate de a lucru cu Rusia". El a chemat să se renunțe la "orice acțiuni militare" și "escaladări", de asemenea să se recurgă la "un dialog atent și la un procesul diplomatic".
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Populația Afganistanului este indignată de decizia lui Biden de a retrage din țara lor trupele americane. Președintele american a declarat că a venit timpul ca soldații "să se întoarcă acasă". Doar ei așa și nu au reușit, în timp de 20 de ani în care au încercat, să ajungă la o înțelegere cu talibanii și să instaureze pacea. Când trupele americane vor pleca definitiv din Afganistan? Și pentru ce SUA, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei, vor fi nevoite să dea explicații militanților?
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova