Deputați ai Dumei de Stat de la Moscova, în vizită la București

Relațiile bilaterale româno-ruse: ce spune reprezentantul Dumei de Stat aflat la București

219
(reînnoit 22:40 12.12.2019)
Potrivit oficialului rus, dialogul dintre România și Rusia există și are mai multe dimensiuni, cum ar fi cea culturală sau economică, precizând că există un potențial enorm de dezvoltare.

BUCUREȘTI, 12 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. În perioada 9-11 decembrie 2019, o delegație a Dumei de Stat, reprezentând Grupul de deputați pentru legăturile cu Parlamentul României, a fost invitată de către președintele Grupului Parlamentar de prietenie cu Federația Rusă din Parlamentul României, Adrian Ampleev.

Delegația rusă a fost condusă de Dmitri Islamov – Partidul ”Rusia Unită”, Olga Alimova – Partidul Comunist al Federației Ruse, Serghei Kriucek – ”Rusia Justă” și Anton Morozov – Partidul Liberal Democrat al Rusiei.

Aceștia susțin că au fost niște zile productive și că au fost impresionați de felul călduros în care au fost primiți.

Sputnik a dorit să afle însă câteva detalii importante referitoare o serie de aspecte privind relațiile bilaterale.

Dmitri Islamov a explicat care este starea dialogului româno-rus la momentul de față.

Oficialul rus a precizat că dialogul nu doar că există, dar și că se realizează pe mai multe dimensiuni – culturală, economică, și, mai mult decât atât, că există un potențial enorm la care cele două părți trebuie să contribuie și să îl dezvolte.

”Acesta și este scopul vizitei noastre din ziua de azi”, a punctat Dmitri Islamov

Mobila românească – cea mai bună

Cu toate acestea, în ciuda semnării Tratatului privind relațiile de cooperare dintre Moscova și București cu un an înainte de aderarea României la NATO, numeroase domenii reciproc avantajoase pentru astfel de cooperare au fost înghețate și, în majoritatea cazurilor, nu din vina Federației Ruse.

Deputatul Anton Morozov a subliniat că NATO este o structură depășită.

”Noi suntem de părere că NATO este o organizație rudimentară, care reprezintă rămășițele Războiului Rece. Rusia nu are de gând să atace pe nimeni, iar existența NATO este posibilă datorită faptului că există un anumit buget care trebuie să fie luat și efectuat”, a punctat Morozov.

La rândul său, șeful delegației a explicat că schimburile comerciale dintre România și Rusia sunt de aproape 5 miliarde de dolari și că, în ceea ce privește schimburile comerciale, acestea nu se rezumă doar la carburanți. Este vorba și despre faptul că România vinde Rusiei piese de Dacia sau de Renault.

”Avem foarte multe perspective pentru dezvoltarea relațiilor economice. Părerea mea personală – eu zic că lipsește mobila românească. Sunt convins că mobila românească este cea mai bună și mai naturală de pe pământ”, a declarat Dmitri Islamov.

Centru Cultural Român la Moscova, o dorință

România și Rusia pot coopera și pe planul educației, Islamov fiind convins că trebuie încheiat un acord guvernamental între țările noastre, care să facă posibilă aprobarea unui program privind relațiile culturale, umanitare, în domeniul învățământului.

”Eu aș vrea să pun accent pe studierea limbii ruse în România și pe studierea limbii române în Rusia. În Rusia, limba română se învață la instituțiile de învățământ superior. Vorbim de Moscova și de Sankt Petersburg”, a spus șeful delegației ruse la București.

Un rol important îl joacă în acest domeniu centrele culturale, în România existând, de altfel Centrul Rus de Știință și Cultură.

”Noi am vrea să apară un astfel de centru – Centrul Cultural Român – la Moscova. Suntem dispuși să acordăm tot sprijinul necesar și am aprecia foarte mult și efortul din partea României pentru deschiderea acestui centru cultural în Rusia”, a adăugat Islamov.
219
Tagurile:
Relații româno-ruse, Relațiile ruso-române, bilaterale, relații
Drapele ale țărilor membre și observatoare ale UEE

Moldova va participa la forumul Uniunii Economice Eurasiatice

117
(reînnoit 18:33 25.01.2021)
O delegație a Republicii Moldova va participa, în Kazahstan, de rând cu alte state observatoare, la reuniunea Consiliului interguvernamental eurasiatic.  

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. La reuniunea Consiliului interguvernamental eurasiatic, care va avea loc la Alma-Ata pe 5 februarie, prim-miniștrii țărilor participante vor discuta aspecte privind consolidarea potențialului de integrare al uniunii.

RIA Novosti relatează despre aceasta citând serviciul de presă al ministerului kazah de externe.

La eveniment vor participa șefii de guvern din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice. De asemenea, potrivit serviciului de presă, este planificată participarea statelor observatoare ale organizației – Republica Moldova, Uzbekistan și Cuba.

Ultimele două țări au primit statutul de observator al Uniunii Eurasiatice în cadrul ședinței Consiliului economic eurasiatic suprem din 11 decembrie 2020.

„Reuniunea va avea loc în formatele îngust și extins. Agenda include aspecte legate de extinderea cooperării comerciale și economice, eliminarea barierelor care împiedică funcționarea pieței interne, precum și dezvoltarea potențialului de integrare în anumite sectoare ale economiei”, a anunțat ministerul citat.

În aceeași zi, participanții la reuniune vor vizita forumul internațional „Viitorul digital al economiei globale”, dedicat interacțiunii ecosistemelor digitale în scopul sprijinirii și stimulăriii inovației și antreprenoriatul tehnologic.

Steaguri ale Rusiei, Kîrgîzstanului, Kazahstanului, Belarusului, Armeniei, precum și simbolurile Uniunii Economice Eurasiatice
© Sputnik / Владислав Воднев

La forum au fost invitați reprezentanți de frunte ai oamenilor de știință și experți în domeniu.

Moldova a primit statutul de observator în UEEA la summitul de la Soci din 14 mai 2018, decizia liderilor statelor membre a fost unanimă. Un grup de lucru a fost înființat în cadrul Memorandumului de cooperare între CEE și Moldova din data de 3 aprilie 2017.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică.

Acordul de creare a UEEA a fost semnat pe președinții Rusiei, Belarusului și Kazahstanului, pe 29 mai 2014, la Nur-Sultan.

Acordul a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2015, tot atunci fiind lansată activitatea Uniunii.

Armenia a aderat la UEEA pe 2 ianuarie 2015, iar pe 12 august 2015 s-a alăturat și Kirghizia. În luna mai 2018, Moldova a obținut statutul de observator în cadrul UEEA.

UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 de milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
MOLDOVA, Kazahstan, Uniunea Eurasiatică
Tematic
Uniunea Economică Eurasiatică își extinde zona de comerț liber
Moldova și Banca de Dezvoltare Eurasiatică: Perspective de cooperare


Загрузка...

Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaze

175
(reînnoit 09:27 24.01.2021)
Rusia va începe livrarea primei tranșe de vaccin către Ungaria și a fost încheiat un acord politic cu Budapesta pentru continuarea livrării de gaze.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat că Rusia va începe în cel mult 30 de zile livrarea primei tranşe a vaccinului anti-Covid-19. Totodată, el a arătat că a fost încheiat un acord politic pentru continuarea livrării gazelor în Ungaria şi după expirarea în octombrie a contractului pe termen lung. Anunțul a fost făcut după încheierea convorbirilor pe care ministrul de Externe al Ungariei le-a avut ieri la Moscova.

© Sputnik / Александр Астафьев

“Am venit azi la Moscova pentru a cădea de acord cu ruşii cu privire la două lucruri. Am plăcerea să vă anunţa că am reuşit în ambele cazuri”, a declarat ministrul ungar.

El a arătat că Ungaria va cumpăra o cantitate de vaccin suficientă pentru 1 milion de oameni, aceasta înseamnă practic 2 milioane de doze, pentru că fiecare persoană trebuie vaccinată de două ori pentru a obţine imunitatea. Cantitatea contractată va fi livrată de partea rusă în trei tranşe.

“Am convenit despre achiziţionarea în trei tranşe a unei cantităţi mari de vaccin rusesc, despre care autoritatea naţională ungară a constatat că este sigur şi poate fi administrat în Ungaria. Am convenit, de asemenea, că, după ce contractul de achiziţie pe termen lung va expira în octombrie, ruşii vor continua să livreze gaz către Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó.

El a detaliat arătând că în decurs de 30 de zile, Ungaria va primi o cantitate suficientă pentru a vaccina 300 000 de oameni, apoi, într-o perioadă de 30 de zile, o a doua cantitate, necesară pentru vaccinarea a 500 000, iar în ultima etapă de 30 de zile, doze suficiente pentru 200 000 de oameni, altfel spus partea rusă s-a angajat la trei livrări la termen de 30 de zile fiecare.

“Interesul Ungariei este să accelereze vaccinarea, pentru că astfel putem salva vieţi, locuri de muncă, şi ne apropiem tot mai mult de începerea ridicării măsurilor restrictive”, a explicat ministrul motivele acestui demers. De asemenea, Péter Szijjártó a arătat că procesul de vaccinare nu este o problemă politică, ci una profesională, Ungaria având interesul să accelereze desfăşurarea acestuia.

Și pe tema provizionării cu energie, Péter Szijjártó a reamintit că în octombrie va expira contractul bilateral de achiziţionare a gazului rusesc, încheiat cu 26 de ani în urmă. Astfel, oficialul maghiar a anunţat că a încheiat un acord politic cu vicepremierul rus responsabil pentru industria energetică, Aleksandr Novak, cu privire la continuarea livrării gazelor din Rusia.

Detaliile tehnice, cantitative şi financiare ale livrării vor trebui precizate de Gazprom în acord cu firmele ungare partenere, a mai explicat oficialul maghiar. Tot în acest domeniu, ministrul a amintit că Ungaria continuă construcţia gazoductului de 15 km lungime care va lega graniţa ungaro-sârbă de reţeaua naţională de gaz din Ungaria și care va permite, începând din octombrie, transportul unei cantităţi de 6 milioane de metri cubi de gaz în Ungaria, din direcţie sudică.

Potrivit lui Péter Szijjártó, Ungaria va avea astfel şi o posibilitate de diversificare a căilor de aprovizionare şi a surselor, deoarece conducta va face accesibilă Ungariei gazoductul transadriatic prin care gazul va fi transportat în Europa, printre altele, din Azerbaidjan.

“Pentru noi este important să avem o colaborare previzibilă cu ruşii în materie de aprovizionare cu gaze, deoarece, cu toate că am rezervat o anumită capacitate şi la terminalul GNL de pe insula Krk, trebuie să recunoaştem că, din considerente de ordin infrastructural, Rusia va juca în continuare un rol semnificativ pe piaţa energiei din această zonă, dată fiind situaţia din regiune. De aceea este o veste bună că am încheiat acordul politic cu ruşii privind livrarea gazului către Ungaria şi după octombrie”, a adăugat Péter Szijjártó.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

175
Tagurile:
Ungaria, Rusia, vaccin
Tematic
Argentina: Alberto Fernandez s-a vaccinat cu "Sputnik V"


Загрузка...
Bani

Curs valutar pentru 27 ianuarie: Euro și dolarul continuă se deprecieze

0
(reînnoit 07:35 27.01.2021)
Leul moldovenesc prinde poziție în raport cu valutele de referință. Astăzi euro, dolarul, leul românesc, dar și hrivna ucraineană s-au depreciat semnificativ.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că marți, 27 ianuarie, un dolar american echivalează cu 17,38 lei, un euro - 21, 09 lei, o hrivnă ucraineană – 61 de bani, un leu românesc - 4 lei și 32 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 27 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 27 ianurie

Astfel, în comparație cu ziua de marți, un dolar american a pierdut șapte bani, euro s-a depreciat cu 13 bani, leul românesc trei bani, iar hrivna ucraineană este mai ieftină cu un ban față de ziua de ieri. Rubla rusească a rămas la aceeași valoare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM, curs valutar, cursul, curs
Tematic
Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul
Cât costă acum euro și dolarul la bănci și ce curs valutar a anunțat BNM


Загрузка...