BRUXELLES, 11 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. Potrivit unor documente confidenţiale obţinute de cotidianul The Washington Post, peste 400 de militari au criticat situaţia din Afganistan şi modul în care se desfăşoară operaţiunile armatei americane.
Documentele citate au fost elaborate în cadrul unui proiect federal pentru analizarea deficienţelor celui mai îndelungat conflict armat din istoria Statelor Unite ale Americii. Printre documentele obţinute de cotidianul The Washington Post se numără 2.000 de pagini de interviuri cu persoane implicate direct în conflict, inclusiv generali şi diplomaţi.
Interviurile au fost realizate de Inspectoratul General pentru Reconstrucţia Afganistanului, un organism creat de Congresul SUA în anul 2008.
„Nu putem înţelege clar situaţia din Afganistan, nu ştiam ce făceam. Pentru ce ne aflam acolo? Nu aveam nici cea mai vagă ideea despre acţiuni. Dacă poporul american ar şti amploarea disfuncţionalităţilor…, 2.400 de vieţi pierdute”, a declarat generalul Douglas Lute, într-un interviu.
Statele Unite au lansat în anul 2001 invazia în Afganistan. De atunci, în această ţară au fost mobilizaţi 775.000 de militari americani, dintre care 2.300 au murit, iar 20.589 au fost răniţi, conform cifrelor furnizate de Pentagon.
„Toate datele au fost modificate pentru a prezenta cea mai bună imagine posibilă”, a declarat colonelul Bob Vrowley, consilier militar.
„Interviurile evidenţiază, prin numeroase voci, erorile care persistă şi acum. Arată modul în care trei preşedinţi – George W. Bush, Barack Obama şi Donald Trump – şi comandanţii militari subordonaţi nu au putut onora promisiunile de a câştiga în conflictul din Afganistan”, comentează cotidianul The Washington Post.
Începând din anul 2001, Departamentul american al Apărării, Departamentul de Stat şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională au cheltuit între 934 şi 978 de miliarde de dolari pentru operaţiunile din Afganistan, conform unei estimări realizate de Neta Crawford, profesor de Ştiinţe Politice şi director al Proiectului Costurile Războiului (Costs of War Project), aparţinând Universităţii Brown.
CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă al administrației președintelui moldovean, înaltul oficial al Uniunii Europene întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în perioada 28 februarie - 3 martie.
Maia Sandu și Charles Michel vor discuta despre relațiile dintre Republica Moldova și UE, despre viitorul Parteneriatului Estic, dar și despre depășirea crizei pandemice.
Întrevederea va avea loc începând cu ora 12.30 la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga, 23. După discuții, la ora 14.45, președinții Maia Sandu și Charles Michel vor face declarații pentru presă, menționează administrația prezidențială într-un comunicat de presă.
Pe finalul vizitei vor fi făcute declarații de presă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.
„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.
Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.
„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.
Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.
În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. În cadrul spectacolului inaugural, cu genericul „Mărgăritare”, a evoluat Orchestra Națională Simfonică a Companiei Publice „TeleRadio Moldova”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Orchestra națională de Cameră a Sălii cu orgă din Chișinău, Capela Corală Academică „Doina”, Formația „Brio Sonores”, „Zdob și Zdub”, „Acord” și îndrăgiții artiști Eugen Doga, Nicolae Botgros, Corneliu Botgros, Andrei Jilihovschi, Natalia Tanasiiciuc, Lilia Istratii, Cristofor Aldea-Teodorovici și alții.
Îndrăgitul Festival Internațional de Muzică ,,Mărţişor” – 2021 se va desfășura în perioada 1-10 martie. Spectacolele muzicale sunt organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Organizaţia Concertistică şi de Impresariat „Moldova-Concert”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” și Sala cu Orgă.
Amintim că în acest an, din cauza pandemiei, tradiționalul festival se desfășoară într-un format neobișnuit, mai exact fără public. Concertele vor fi transmise online și la postul public de televiziune. Organizatorii au anunțat că cei care au cumpărat deja bilete la spectacole, se pot apropia la case ca să le fie returnați banii.
Potrivit organizatorilor, unul dintre cele 16 spectacole ale Festivalului Internațional de Muzică „Mărţişor–2021” va fi dedicat medicilor din Republica Moldova, care din martie 2020 sunt în prima linie de luptă cu noul tip de coronavirus.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova