CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Douăzeci de bănci din Europa, dintre care majoritatea franceze, dar și una germană - Deutsche Bank - au purces la dezvoltarea unui sistem de plăți unic, care va înlocui Visa și Mastercard. Cine va ajuta Bruxelles-ul să obțină independența financiară și de ce acest lucru a devenit necesar acum, aflați din materialul RIA Novosti.
Formal, Uniunea Europeană își promovează independent politica financiar-economică, în realitate însă multe lucruri la Bruxelles sunt determinate de dispozițiile de la Casa Albă. În aceeași situație se află și multe alte state care își achită contractele externe în dolari.
Primele probleme legate de această situație au fost resimțite de europeni la mijlocul anului 2018, când Washingtonul a anunțat că părăsește acordului nuclear cu Teheranul, amenințându-i cu sancțiuni pe toți cei care vor cumpăra petrolul Iranian. UE a fost pusă în situația de a alege: să fie lovită de sancțiunile americane sau să renunțe la importul de 500 de mii de barili de combustibil pe zi.
Situația a devenit mai complicată și din considerentul că plățile pentru resursele naturale sunt efectuate prin sistemul de plăți interbancare SWIFT, controlat de SUA. Washingtonul ar fi putut să-l blocheze, ceea ce echivala cu stoparea totală a tranzacțiilor.
Înțelegând că Washingtonul va continua să șantajeze Bruxellesul cu debranșarea de la SWIFT sub orice pretext – fie în cadrul războiului comercial, fie din cauza procurării gazului lichefiat rusesc - finanțiștii europeni au anunțat crearea propriului sistem de plăți interbancare – INSTEX.
În aceste fel, Europa a urmat exemplul Rusiei și Chinei, care dispun deja de SPFS și CIPS. În următoarea perioadă, aceste două platforme vor fi unite, iar mai târziu la acestea urmează să se alăture și sistemul indian de plăți, care se află în faza de elaborare.
Liderii Rusiei, Chinei și Indiei au convenit asupra acestui fapt la summitul BRICS din Brazilia. Se presupune că sistemul unificat de plată va funcționa după modelul “ecluzei”, când mesajele despre plăți sunt recodificate în funcție de sistemul de plăți al fiecărei țări.
Pe lângă independența de politica financiară americană agresivă, o astfel de abordare va contribui și la dedolarizarea comerțului: se creează oportunități pentru efectuarea plăților pentru mărfuri în monedele naționale.
Convingându-se, după exemplul Rusiei și Chinei, că dezvoltarea propriului sistem de plăți, liber de controlul Washingtonului, este posibilă, 20 de bănci europene au lansat proiectul PEPSI (Pan-European Payment System Initiative), care urmează să înlocuiască Visa și Mastercard.
PEPSI nu doar le va asigura companiilor europene un comerț sigur cu Iranul și alte state indezirabile pentru Washington. Sistemele de plăți americane vor fi lipsite de informațiile cu privire la sumele cheltuite de cetățenii UE, iar acest lucru va slăbi expansiunea companiilor SUA pe piețele europene.
Noul sistem de plăți este util și Rusiei: va fi mai ușor de a coordona cu Banca Centrală Europeană integrarea reciprocă a sistemelor de plăți. Nu este exclus că și carul rusesc “Mir” va fi acceptat în curând în statele UE.
Un alt posibil instrument al scoaterii pieței financiare europene de sub controlul SUA sunt banii digitalii. La începutul lunii noiembrie, Asociația Federală a Băncilor din Germania, din care fac parte Deutsche Bank, Credit Suisse și Commerzbank, au propus crearea unui Euro electronic care va fi integrat în sistemul paneuropean de plăți. În același timp, nemții nici nu ascund împotriva cui este îndreptat acest sistem.
E singurul mijloc prin care putem să facem față presiunilor concurențiale din partea SUA, a menționat Asociația, numind valuta digitală Libra pe care încearcă să o lanseze Facebook “o cauză potențială a unor conflicte economice și politice”.
Reamintim: la sfârșitul lunii august, guvernatorul Băncii Marii Britanii, Mark Carney, a declarat că dependența lumii de dolar, ca valută de rezervă, este una riscantă și a propus înlocuirea ei cu o valută digital nouă, bazată de coșul global de mărfuri.
“Într-o lume multipolară, avem nevoie de o valută multipolară”, a subliniat Carney, adăugând că acum multe state depind excesiv de fluctuațiile de pe piața americană. În același timp, sistemul financiar este dezechilibrat din cauza unor state care au adoptat rate negative, iar altele, inclusiv SUA, susțin rate de bază mai sus de zero.
În opinia guvernatorului Băncii Angliei, reechilibrarea sistemului va fi posibilă doar printr-o nouă valută, îndeosebi dacă aceasta va fi una electronică.
CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă al administrației președintelui moldovean, înaltul oficial al Uniunii Europene întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în perioada 28 februarie - 3 martie.
Maia Sandu și Charles Michel vor discuta despre relațiile dintre Republica Moldova și UE, despre viitorul Parteneriatului Estic, dar și despre depășirea crizei pandemice.
Întrevederea va avea loc începând cu ora 12.30 la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga, 23. După discuții, la ora 14.45, președinții Maia Sandu și Charles Michel vor face declarații pentru presă, menționează administrația prezidențială într-un comunicat de presă.
Pe finalul vizitei vor fi făcute declarații de presă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.
„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.
Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.
„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.
Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.
În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice.
"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.
Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.
"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.
Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente
Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.
Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.
"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.
De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.
Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova