Victor Gaiciuc, ex-ministru al Apărării al Republicii Moldova

Întâlnire Patrușev - Gaiciuc: Ce probleme au discutat oficialii - detalii

204
Părțile au discutat o spectru larg de probleme de pe agenda relațiilor ruso-moldovenești și situația din domeniul securității regionale.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Potrivit serviciului de presă al Consiliului de Securitate al Rusiei, luni, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nicolai Patrușev, s-a întâlnit cu consilierul președintelui Moldovei în domeniul apărării și securității naționale, Victor Gaiciuc.

”Patrușev l-a felicitat pe Gaiciuc cu prilejul numirii în funcția de secretar al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova și a subliniat importanța continuării interacționării de lucru între aparatele consiliilor de securitate ale celor două țări, între organele de drept, departamentele militare și serviciile speciale ale Rusiei și Moldovei”, precizează Consiliului de Securitate al Federației Ruse printr-un comunicat.

De asemenea, este menționat faptul că părțile au discutat un spectru largă de probleme care se află pe agenda relațiilor ruso-moldovenești, dar și aspecte ce țin de domeniul securității regionale.

”Discuțiile purtate în cadrul negocierilor bilaterale și evenimentelor internaționale contribuie la consolidarea relațiilor de colaborare dintre țările noastre în chestiuni ce țin de asigurarea securității”, a declarat Patrușev.

Встреча Николая Патрушева и Виктора Гайчука

La rândul său, Gaiciuc a menționat că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră importantă respectarea principiului de promovare a unei politici echilibrate și de construire a unor relații de parteneriat cu alte state în baza respectării intereselor naționale ale Republicii Moldova.

La sfârșitul negocierilor Patrușev l-a invitat pe Gaiciuc să participe la întâlnirea anuală a secretarilor consiliilor de securitate ale țărilor-membre ale CSI, prevăzută pentru luna noiembrie 2019 la Moscova.

204
Tagurile:
întrevedere, Victor Gaiciuc, Nicolai Patrușev
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (66)
Tematic
Președintele Dodon oferă detalii de la discuția purtată cu Dmitri Kozak - Video
Dmitri Peskov

Ce spune Kremlinul despre trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului

603
(reînnoit 18:34 04.12.2020)
Jurnaliștii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, dacă președintele în exercițiu al Moldovei, Igor Dodon, și-a coordonat cumva acțiunile privind slăbirea împuternicirilor președintelui Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Rusia nu intervine în procesele politice din Moldova, aceasta este o problemă internă a acestei țări, a declarat secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Parlamentul Moldovei a aprobat joi retragerea din subordinea președintelui a Serviciului de Informații și Securitate și transferarea acestuia sub controlul Parlamentului. Tot în prima lectură au fost aprobate proiectul de politică fiscală, un pachet de legi privind statutul special al autonomiei găgăuze, atribuirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică și ridicarea interdicției de difuzare a canalelor rusești de televiziune.

Votarea acestor chestiuni s-a desfășurat pe fundalul unui boicot al opoziției, care a blocat tribuna parlamentului. O serie de deputați din opoziție au declarat că vor contesta legile adoptate de Parlament la Curtea Constituțională.

"Tot ce se întâmplă în Moldova este treaba internă a acestei republici. Da, actualul președinte (Igor) Dodon a pierdut într-adevăr alegerile în fața Maiei Sandu, dar cu siguranță el nu renunță la lupta politică. Tot ce se întâmplă acolo în cadrul acestei lupte politice - aceasta este o treabă exclusiv internă a Moldovei. "

Acesta a fost răspunsul lui Peskov la întrebarea jurnaliștilor dacă președintele în exercițiu Igor Dodon și-a coordonat cumva acțiunile privind slăbirea împuternicirilor președintelui Moldovei.

El a adăugat că Rusia nu intervine în niciun fel și nu vrea să intervină în aceste chestiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

603
Tagurile:
Kremlin, Peskov
Tematic
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Кремль и МИД.

Reglementarea transnistreană: Subiectul discuției dintre Lavrov și Ciocoi

76
(reînnoit 16:14 04.12.2020)
După cum precizează Ministerul rus de Externe, dialogul a avut loc la inițiativa părții moldovenești.

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său moldovean, Aureliu Ciocoi, au discutat relațiile bilaterale și situația în cadrul procesului de negociere privind reglementarea transnistreană, precizează MAE al Federației Ruse.

După cum subliniază instituția, conversația telefonică a avut loc la inițiativa părții moldovenești.

"Părțile au discutat chestiuni de actualitate și perspectivele dezvoltării relațiilor ruso-moldovenești, cooperarea în cadrul CSI și interacțiunea Moldovei cu Uniunea Economică Eurasiatică în calitate de observator", este menționat în mesaj.

Părțile și-au exprimat opinia comună cu privire la necesitatea de a păstra caracterul prietenos și constructiv al interacțiunii bilaterale, de a menține contacte intense la toate nivelurile.

„A avut loc un schimb de opinii asupra situației actuale în procesul de negociere privind soluționarea transnistreană, precum și asupra problemelor agendei regionale și internaționale de interes reciproc”, a adăugat ministerul.

Transnistria, unde 60 la sută dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, având teama că țara se va uni cu România, pe valul naționalismului. În 1992, după o tentativă eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin forță, Transnistria a devenit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
Aureliu Ciocoi, Lavrov, Reglementarea transnistreană
Tematic
Lavrov, reacție la îndemnul lui Sandu de retragere a trupelor din Transnistria


Загрузка...
Veaceaslav Ioniță

Ioniță: Am putea primi ajutor de la UE și Federația Rusă

37
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre relațiile financiare cu partenerii externi și a explicat la ce se poate aștepta țara noastră din partea acestora. 

CHIȘINĂU 5 dec - Sputnik. Orice schimbare de putere duce la o schimbare în relațiile cu partenerii externi. După alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte, partenerii occidentali ar putea spori asistența financiară pentru Moldova. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

În studioul Sputnik Moldova, el a menționat că "Uniunea Europeană și ceilalți parteneri ai noștri internaționali vor ajuta Republica Moldova, chiar dacă până în prezent nu există rezultate privind „furtul miliardului”. Schimbările în acest sens ar putea să se întâmple în viitorul apropiat, în maximum o lună”. 

Expertul consideră că ajutorul poate veni nu numai din Occident, ci și din Est, ca gest de bunăvoință.

„Ajutorul partenerilor bilaterali poate veni chiar mai repede. Vorbesc despre țări precum România și Polonia. Și nu aș lăsa ajutorul Rusiei pe locul doi", a spus Ioniță.

Autoritățile ar trebui să dezvolte relații economice cu toată lumea, fără o înclinare spre o parte sau alta, spune analistul.

„Aș începe să duc discuții serioase cu Rusia, pentru că nu aș vrea ca noua guvernare să se opună Occidentului și Estului - suntem fie cu aceștia, fie cu ceilalți. Nu. Suntem cu toți cei care sunt cu Moldova”, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Federația Rusă, UE, ajutor, Veaceslav Ioniță, expert economic
Tematic
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă


Загрузка...