A recent media report about Washington’s plans to upgrade nuclear bombs in Western Germany resulted in Russia expressing concern, but the United States denied allegations of violating the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF)

Rusia a anunțat Tratatul INF este în mod oficial mort după ce SUA a ieșit din acord

92
(reînnoit 17:12 02.08.2019)
Administrația Trump a decis să abandoneze pe de-a-ntregul Tratatul INF, punând capăt celor peste trei decenii de stabilitate strategică, în ciuda apelurilor Rusiei de a păstra acordul.

BRUXELLES, 2 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), care interzicea desfășurarea de arme nucleare cu o rază de acțiune de la 500 la 5.500 de kilometri, a fost stopat de astăzi la inițiativa Statelor Unite, a spus ministrul de Externe rus într-o declarație, relatează Sputnik Internațional

”Pe 2 august 2019, Tratatul dintre URSS și SUA pentru eliminarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, semnat în Washington, pe 8 decembrie 1987, a fost terminat la inițiativa părții americane”, se spune în declarație.

Secretarul de Stat SUA Mike Pompeo a confirmat că SUA s-a retras din Tratatul INF și a pretins că Rusia ”poartă singură responsabilitatea” pentru colapsul acordului din 1987.

Reuters a citat anterior mai mulți oficiali din Administrația Trump spunând că testul inițial al plănuitei rachete convenționale americane cu rază medie de acțiune va avea loc în câteva luni.

Sursele au pretins ulterior că Moscova ar fi desfășurat ”mai multe batalioane” de rachete de croazieră rusești pe teritoriul țării violând pactul, chiar și în vestul Rusiei, ”cu capacitatea de a lovi ținte europene strategice”.

Adjunctul ministrului de Externe Sergei Ryabkov a făcut apel la SUA să implementeze un moratoriu pe desfășurarea rachetelor cu rază medie de acțiune, acum că tratatul a murit.

”Am sugerat SUA și celorlalte state NATO să ia în considerare anunțarea unui moratoriu pe desfășurarea de rachete cu rază medie de acțiune. Moratoriul ar fi comparabil cu cel deja anunțat de Vladimir Putin, spunând că dacă SUA nu își va desfășura echipamentul în anumite regiuni, atunci și Rusia se va abține”, a adăugat el.

Luna trecută, președintele Rusiei Vladimir Putin a semnat un decret suspendând participarea Moscovei la acord, ca răspuns în oglindă la mișcarea Washingtonului.

92
Tematic
Fost general al NATO: „Pentru Europa ar fi un dezastru dizolvarea Tratatului INF”

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

35
(reînnoit 16:48 24.11.2020)
SUA s-au retras oficial din Acordul Cer Deschis. Documentul semnat în anul 1992 și intrat în vigoare în 2002, își propunea consolidarea securității în Europa după Războiul Rece.

Acordul le permite statelor semnatare să efectueze zboruri reciproce de recunoaștere de către aeronave de observație neînarmate, să adune deschis informații cu privire la forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Moscova a declarat că regretă retragerea SUA din acord și a subliniat că această decizie dăunează securității regionale și internaționale.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis>>>

Americanii și-au anunțat intenția de a se retrage din Acordul Cer Deschis în luna mai a acestui an, sub pretextul unor încălcări din partea Rusiei. Moscova respinge aceste acuzații, menționând că SUA au încălcat în mai multe rânduri documentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
acord, retras, SUA
Tematic
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii


Загрузка...

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden

114
(reînnoit 19:29 23.11.2020)
Putin a fost întrebat dacă nu se vor deteriora și mai mult relațiile cu SUA din cauza că nu i-a adresat încă felicitări lui Biden cu ocazia victoriei în alegeri: iată ce a răspuns președintele rus.

Vladimir Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA. În cadrul emisiunii “Moscova. Kremlin. Putin”, de la postul de televiziune Rossiya 1, liderul rus a declarat că „nu există niciun subtext” în absența acestui mesaj de felicitare - Rusia este în așteptarea încheierii disputelor interne în SUA și anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
Rusia, SUA, alegeri prezidențiale, Joe Biden, felicitare, Putin
Tematic
Se va confrunta oare Rusia cu „sancțiuni infernale” sub Biden?
La ce ar trebui să ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...