Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak au susținut o conferință de presă comună

Cele mai importante declarații făcute de Igor Dodon și Dmitri Kozak - Video

1154
(reînnoit 17:54 24.06.2019)
Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak au susținut o conferință de presă comună: Iată care sunt cele mai importante declarații.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Președintele țării a enumerat câteva priorități care urmează a fi discutate cu partenerii din Federația Rusă.
Dodon a spus că este nevoie în primul rând de restabilirea relației la nivel de comisie interguvernamentală, având în vedere că ultima ședință a comisiei a avut loc în noiembrie 2016.

”Cred că sunt foarte multe chestiuni care urmează a fi discutate și cred că astăzi va începe o colaborare fructuoasă”, a declarat Dodon în cadrul unui briefing susținut împreună și reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, vicepremierul rus Dmitri Kozak.

O altă chestiune vizează prelungirea perioadei pentru exporturile fără taxe a mărfurilor în Federația Rusă și după data de 1 iulie.

”M-am adresat lui Dmitri Nikolaevici (Kozak) pentru ca partea rusă să examineze posibilitatea prelungirii acelor înțelegeri care expiră pe data de 1 iulie”, a declarat Dodon.

A treia chestiune vizează acordarea unor așa-zise permisuri pentru transportatorii de mărfuri agroalimentare în Rusia. Potrivit lui Dodon, termenele negociate anterior sunt pe cale de a expira. Totodată, urmează a fi discutată chestiunea privind majorarea numărului de întreprinderi care să poată exporta în Federația Rusă.

Un alt subiect anunțat de Dodon, la fel de important și care urmează a fi discutat cu partea rusă, ține de urgentarea procesului de negociere privind livrarea gazelor rusești pentru Republica Moldova.

”Cât mai curând trebuie să începem negocierile privind livrarea gazelor pentru Republica Moldova. Desigur, acest lucru depinde și de Ucraina, pentru că nu cunoaștem dacă tranzitul de gaze va trece sau nu prin Ucraina începând cu 1 ianuarie”, a declarat Dodon.

La rândul său, vicepremierul rus Dmitri Kozak i-a felicitat pe toți cetățenii moldoveni pentru soluționarea crizei politice pe cale pașnică.

”Aș vrea să-i mulțumesc și lui Igor Nicolaevici (Dodon) și reprezentanților Blocului ACUM pentru că au dat dovadă de bărbăție, înțelepciune și maturitate politică și au reușit să formeze o coaliție și să aleagă un guvern care trebuie să muncească în beneficiul întregii Moldove”, a declarat Kozak.

Totodată Kozak a ținut să sublinieze că scopul vizitei sale în Republica Moldova este de a restabili relațiile de cooperare dintre Moldova și Rusia.

”Suntem interesați de îmbunătățirea relațiilor pe toate domeniile de interes comun”, a subliniat Kozak.

Totodată, Kozak a confirmat că autoritățile Federației Ruse examinează propunerile președintelui Dodon în privința prelungirii termenelor care vizează exportul mărfurilor fără taxe și și-a exprimat speranța că același lucru îl va auzi în cadrul discuției cu premierul Maia Sandu.

”Confirm că noi examinăm propunerile lui Igor Nicolaevici (Dodon - n.r.) și sper că vom auzi astăzi și de la Guvern același lucru, în privința prelungirii livrării produselor agricole în Rusia. Este extrem de important să fie înlăturate toate barierele care există. S-au adunat foarte multe probleme în perioada în care aceste relații au fost înghețate”, a declarat Kozak.

 Precizăm că reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare comerciale și economice cu Republica Moldova, vicepremierul rus Dmitri Kozak, se află în Moldova cu o vizită de lucru.

Acesta a fost întâmpinat pe aeroport de vicepremierul pentru Reintegrare Vasile Șova și ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov.

Vicepremierul rus o întrevedere cu premierul Maia Sandu și cu membrii Cabinetului de Miniștri. Șeful Guvernului a anunțat anterior că va discuta cu vicepremierul rus, ”în primul rând, despre colaborarea economică și comercială” dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

1154
Tagurile:
declarații, Dmirti Kozak, Dodon
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (59)
Tematic
Kozak dezminte acuzațiile lui Plahotniuc aduse lui Dodon privind federalizarea țării
Maia Sandu a anunțat ce va discuta cu Dmitri Kozak
Andrej Babiš

Cehia refuză găzduiască militarii SUA

60
(reînnoit 19:04 11.08.2020)
Premierul ceh, Andrej Babiš, nu vede niciun motiv pentru care țara ar găzdui militarii americani, redislocați din Germania.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Autoritățile din Cehia nu văd niciun motiv pentru a găzdui în țară militari americani, a declarat marților premierul Andrej Babiš, în ajunul întrevederii cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, aflat într-o vizită oficială în această țară.

Comentând chestiunea redislocării a 12 mii de militari americani, aflați în prezent în Germania, Babiš a declarat că Praga nu vede niciun rost în găzduirea acestora în Cehia.

“Nu văd nici un motiv pentru care am avea pe teritoriul nostru militari americani. Partea cehă nu este interesată de acest lucru. Suntem aliați în NATO, aici nu se schimbă nimic. Nu se știe încotro acești militari (din Germania) se vor îndrepta, însă la sigur nu la noi, nu se pune astfel de problema. Precum am spus, sunt interesat mai mult de relațiile comerciale și afaceri pentru companiile noastre”, a spus Babiš.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sosit în Praga în această dimineață și după un scurt repaus a plecat cu un automobil la Plzeň, unde în fabrica de bere “Plzeňský Prazdroj” va purta discuții cu ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Tomáš Petříček. Cei doi diplomați vor vizita muzeul Patton Memorial Pilsen și vor depune coroane de flori la monumentul “Mulțumim, America!”, care amintește de eliberarea părții de Vest a republicii în primăvara anului 1945 de către trupele americane.

Miercuri, Pompeo urmează să aibă o întrevedere cu premierul Andrej Babiš, apoi va fi primit de președintele republicii, Miloš Zeman. În a doua jumătate a zilei, Pompeo va rosti un discurs în fața camerei superioare a parlamentului, senat și va participa la discuții cu parlamentari pe subiecte de actualitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
SUA, Militari, Cehia


Загрузка...
Дональд Трамп

Ultima surpriză a lui Trump: G7 lărgit, organizat după prezidențialele din SUA

75
(reînnoit 19:55 11.08.2020)
Preşedintele american Donald Trump joacă tare: el a declarat că doreşte să organizeze un summit G7 lărgit, dar după alegerile prezidenţiale din SUA, care au loc în noiembrie.

BRUXELLES, 11 aug - Sputnik. Lovitura pe care o dă Donald Trump este dublă: pe de o parte, vrea să amâne G7 din septembrie, când era programat inițial, până după alegeri, urmând ca întrunirea să fie primul mare eveniment din cel de-al doilea mandat al său, dacă va câștiga scrutinul. Apoi, Donald Trump vrea un G7 lărgit la care să participe și cei care nu sunt membrii, cum e Rusia.

"Sunt mult mai înclinat să o fac după alegeri", a declarat locatarul Casei Albe, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a clubului celor mai industrializate şapte ţări de pe planetă (Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite).

"Ar fi trebuit să o facem în septembrie", dar "i-am spus echipei mele ieri de ce să nu o facem după alegeri", pentru a avea "un pic mai mult timp să ne gândim la asta pentru că este foarte important", a adăugat Trump ieri, în cadrul conferinţei sale de presă zilnice consacrate epidemiei de coronavirus.

Preşedintele american dorea iniţial să organizeze un summit G7 în iunie la Washington, dar cancelarul german Angela Merkel a refuzat din cauza epidemiei.

El a amânat apoi summitul până în septembrie, în speranţa de a-l face un simbol al revenirii la normalitate înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Apoi, în iunie, el şi-a exprimat dorinţa de a invita şi alţi lideri, precum preşedintele rus Vladimir Putin.

"Vom invita nişte persoane care nu sunt membre ale G7", a confirmat ieri locatarul Casei Albe, el precizând că "unele dintre ele au fost deja de acord".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
SUA, Trump, G7


Загрузка...

Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto

0
(reînnoit 09:58 12.08.2020)
 • Familia Stegărescu din raionul Călărași practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi.
 • În 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere.
 • Potrivit lui Constantin Stegarescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale.
 • Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere, a spus apicultorul Constantin Stegarescu.
 • Nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine.
 • 
Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr.
 • Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.
 • 
Acum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut.
Anul curent este unul dintre cei mai dificili pentru apicultorii moldoveni: recolta de miere a însumat doar 35% din volumul preconizat. Care este motivul și ce întreprind proprietarii de stupine - urmăriți în galeria foto Sputnik.

În 2020 pe piață practic nu va exista miere autohtonă. Motivul - condițiile meteorologice nefavorabile: secetă, apoi înghețuri și temperaturi scăzute în luna mai, care nu sunt specificie pentru această lună.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă, nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor", a declarat Constantin Stegarescu, proprietarul unei stupine din raionul Călărași. 

Potrivit acestuia, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale. Și pentru ca albinele să supraviețuiască, vor trebui să fie hrănite constant cu sirop de zahăr.

Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a confirmat că anul curent a fost dezastruos pentru acest sector.

"Recolta de miere de mai este nu mai mare de 20 la sută în raport cu recolta anilor precedenți. Exportatorii mierii de salcâm în acest an nu vor colecta nici măcar un camion complet", a spus el.

Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Familia Stegărescu din raionul Călărași practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Familia Stegărescu din raionul Călărași practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi.

 • În 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  În 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere.

 • Potrivit lui Constantin Stegarescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Potrivit lui Constantin Stegărescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale.

 • Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere, a spus apicultorul Constantin Stegarescu.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  "Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere", a spus apicultorul Constantin Stegarescu.

 • Nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine.

 • 
Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr.
  © Sputnik / Mihai Caraus.


  Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr.

 • Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.

 • 
Acum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Acum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut.

Tagurile:
Apicultori, miere, Moldova
Tematic
Moldova a rămas fără miere: cel mai prost an pentru apicultori


Загрузка...