Здание посольства Румынии в Москве

Poziția României privind situația politică din Republica Moldova

821
(reînnoit 18:04 12.06.2019)
România și-a anunțat poziția privind situația politică din Republica Moldova. Mesajul a fost publicat pe pagina Ambasadei României la Chișinău.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. România și-a anunțat poziția privind situația politică din Republica Moldova. Mesajul a fost publicat pe pagina Ambasadei României la Chișinău.

”Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”, este menționat în comunicat.

Totodată, România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european. România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova. România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză.

821
Tagurile:
Moldova, România
Тема:
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (111)
Chișinău

Donație de la Moscova: Autospeciale pentru Chișinău Foto

2
(reînnoit 12:27 15.07.2020)
Administrația Moscovei donează Primăriei Chișinău un lot constând din 5 autospeciale pentru pentru deszăpezirea și salubrizarea drumurilor.

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Primăria Chișinău va primi o donație constând din cinci autospeciale pentru întreținerea drumurilor din partea administrației orașului Moscova, capitala Federației Ruse.

Administrația Moscovei donează 5 autospeciale Primăriei Chișinău
Administrația Moscovei donează 5 autospeciale Primăriei Chișinău

Cele cinci mașini pentru deszăpezirea și salubrizarea drumurilor vor completa parcul întreprinderii municipale „Exdrupo".

Decizia de acceptare a donației, care va fi făcută din partea Întreprinderii Unitare de Stat "Ecotehprom" din Moscova, a fost aprobat pe 14 iulie de Consiliul municipal Chișinău.

Primarul general, Ion Ceban, a spus în ședința Consiliului municipal că cele cinci autospeciale vor contribui la îmbunătățirea calității intervențiilor pe drumuri pe timp de iarnă, dar și în ceea ce privește calitatea salubrizării.

Primarul general a declarat că donația oferită de partea rusă este un rezultat al discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanții administrației orașului Moscova, în luna ianuarie 2020.

Primăria Chișinău a precizat că  Regia „Exdrupo” va asigura procedurile de transportare, vămuire și înregistrare a autospecialelor donate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
Chisinau, autospeciale, Moscova, donatie
Tematic
Ion Ceban: În Consiliul Municipal Chișinău există consens - iată pentru ce proiecte
Ce se va întâmpla cu piața „Delfin” de la Buiucani: Ion Ceban deschide parantezele


Загрузка...
Medic, imagine de arhivă

UE și OMS au transmis Moldovei primul lot de ajutor umanitar

37
(reînnoit 21:14 14.07.2020)
Potrivit premierului moldovean, echivalentul în bani al ajutorului acordat este de aproximativ de trei milioane de euro.

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Primul lot cu echipamente personale de protecție a ajuns în Moldova, fiind oferit de UE și Organizația Mondială a Sănătății. Este vorba de 1,5 milioane de unități de echipamente.

Potrivit premierului Ion Chicu, echivalentul în bani al ajutorului acordat este de aproximativ de trei milioane de euro.

”În numele Guvernului și a cetățenilor Republicii Moldova, vreau să mulțumesc din inimă pentru gestul de solidaritate al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, cât și pentru simplul fapt că ne sunt alături!”, a menționat premierul Ion Chicu.

Ambasadorul UE în Moldova, Peter Mikhalko, a menționat că UE vrea ca prin acest gest să ajute din nou țara în lupta împotriva COVID-19.

”Furnizarea de echipamente personale de protecție și dispozitive medicale, precum ventilatoarele, kiturile pentru laborator, măștile, ochelarii și halatele de protecție vor fi atât în beneficiul lucrătorilor medicali din prima linie, cât și pentru toți cetățenii moldoveni”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a subliniat că ajutorul primit va fi repartizat și transmis în primul rând celor care se află în prima linie în lupta cu COVID-19 - adică lucrătorilor medicali.

”Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară, pentru a proteja eroii din prima linie”, a declarat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Asistență umanitară în perioada de luptă cu pandemia ajunge în Moldova din mai multe țări ale lumii.

Rusia a transmis un lot de echipamente medicale și teste pentru coronavirus și a ajutat de asemenea la organizarea curselor aeriene pentru repatrierea cetățenii moldoveni aflați în Rusia și la transportarea unei încărcături cu produse medicale din China.

Echipamente de protecție pentru personalul medical din Moldova au fost oferite și de guvernele Austriei, Germaniei, Qatarului, Poloniei, Bulgariei, României, Slovaciei, Turciei, Elveției, Coreei de Sud și din alte țări.

În perioada 17 martie - 15 mai, în Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus. Iar din 15 mai a fost declarată starea de urgență în sănătate publică, care a fost prelungită până la 31 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

37
Tagurile:
ajutor umanitar, UE, OMS, Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
O navă a Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova ajutor umanitar din China


Загрузка...