SPIEF-2019

SPIEF-2019: Igor Dodon oferă detalii despre vizita sa la Sankt Petersburg

168
(reînnoit 14:38 05.06.2019)
În cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, urmează să aibă loc ședința Consiliului Economic moldo-rus unde vor fi puse în discuție perspectivele de dezvoltare a relațiilor economice dintre Moldova și regiunile Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ajuns la Santk Petersburg pentru a participa la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF -2019).

”La invitația Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, întreprind o vizită de lucru la Sankt Petersburg, unde voi participa la cea de-a XXIII-a ediție a Forumului Economic Internațional în cadrul căruia voi rosti un discurs”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit agendei, șeful statului va avea întrevederi cu conducerea Secretariatului Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale CSI și al Consiliului Economic al ONU, precum și cu șefii companiilor ”Gazprom” și ”Sberbank”.

De asemenea, la Sankt Petersburg va avea loc ședința Consiliului Economic moldo-rus cu participarea unor oficiali din Guvernul Federației Ruse.

SPIEF-2019: O nouă întâlnire Dodon - Kozak la Sankt Petersburg

Joi, pe 6 iunie, demarează lucrările Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg. În marja acestuia va avea loc o ședință a Consiliului economic moldo-rus, cu participarea președintelui Moldovei, Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak, anunță serviciul de presă al SPIEF.

La eveniment vor participa și președintele interimar al Republicii Bașkortostan, Radiy Khabirov, co-președintele Consiliului economic moldo-rus și al organizației

”Delovaia Rossia”, Andrei Nazarov, reprezentantului împuternicit al președintelui Federației Ruse pentru protecția drepturilor antreprenorilor, Boris Titov, preşedintele Organizaţiei Obşteşti a Businessului Mic şi Mijlociu din Rusia ”Opora Rossii", Alexander Kalinin.

Subiectul principal al discuției va fi extinderea cooperării comerciale și economice a Republicii Moldova cu regiunile din Federația Rusă”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-o vizită de lucru de două zile, în Republica Kazahstan. Șeful statului a participat la reuniunea Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi bilaterale.
© Sputnik / Владислав Воднев

Membrii Consiliului, experții și reprezentanții comunității de afaceri din cele două țări vor discuta posibilitățile de organizare a misiunilor de afaceri reciproce între regiunile din Federația Rusă și Republica Moldova, precum și schimburile de studenți, este menționat într-un comunicat al SPIEF.

În plus, părțile intenționează să discute perspectivele de creare a unei case de comerț moldo-ruse și introducerea în rețelele de magazine a așa-numitelor "rafturi" pentru vânzarea produselor moldovenești în regiunile din Federația Rusă, precum și a brend-urilor gastronomice regionale rusești în Moldova.

168
Tagurile:
Dodon, SPIEF-2019
Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (58)
Tematic
Dmitri Kozak și Igor Dodon – Briefing de presă
Liderii PSRM, la întrevederea cu Dmitri Kozak: Restabilirea cooperării depline cu Rusia
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

24
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

24
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...
Angajații a Serviciului de Grăniceri din Ucraina

Ucraina nu-i lasă pe moldoveni intre cu testele „noastre” de COVID-19 - reacția MAEIE

863
(reînnoit 16:06 03.08.2020)
Cei care au plătit la Chișinău pentru testul care confirmă lipsa infecției și au plecat în vacanță pe teritoriul Ucrainei vor avea o surpriză neplăcută - vor trebui să plătească din nou.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. Grănicerii ucraineni refuză să recunoască rezultatele testelor de COVID-19 făcute în Moldova. Cu această problemă s-au confruntat mai mulți cetățeni moldoveni pe parcursul ultimelor două zile, care au fost nevoiți achite din cont propriu pentru testul scump în cadrul centrelor medicale din Capitală.

Anterior, Ambasada Republicii Moldova la Kiev a anunțat că începând cu 1 august cetățenii Republicii Moldova pot intra pe teritoriul Ucrainei cu condiția prezentării certificatului de absență a COVID-19, eliberat cu 48 de ore înainte, inclusiv de instituțiile medicale din Moldova. Cu toate acestea, angajații Serviciului Grăniceri din Ucraina spun că nu au primit nicio instrucțiune din partea conducerii pentru a recunoaște certificatele „moldovenești”.

În consecință, cetățenii din țara noastră care trec frontiera trebuie să respecte autoizolarea obligatorie de 14 zile înainte de a confirma rezultatele testelor, care vor fi efectuate de centrele medicale din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au confirmat pentru Sputnik Moldova că problema există și a afectat un număr semnificativ de persoane.

"Din câte cunoaștem, autoritățile ucrainene nu au anunțat încă modul în care va fi pusă în aplicare procedura de recunoaștere a testelor. Prin urmare, restricțiile anterioare rămân în vigoare până la luarea unor decizii suplimentare”, a declarat serviciul de presă al ministerului.

Cauza acestei problemei este că polițiștii de frontieră din Ucraina nu au primit încă circulare de la Kiev care reglementează recunoașterea testelor medicale efectuate în străinătate, a declarat pentru Sputnik Moldova Ion Bularga, consilier al Ambasadei Moldovei la Kiev.

”Există o decizie a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, dar până acum polițiștii de frontieră așteaptă un mecanism din partea conducerii pentru punerea în aplicare a acestuia. Așteptăm decizia autorităților ucrainene", a declarat sursa.

Bularga a menționat că ambasada este în contact permanent cu autoritățile competente din Ucraina, de care depinde implementarea mecanismului de recunoaștere a testelor pentru COVID-19. Aceasta include, printre altele, întocmirea unei liste de centre de diagnostic străine recunoscute de Ucraina, a spus sursa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

863
Tagurile:
moldoveni, test, COVID-19, Ucraina
Tematic
Alertă de călătorie: Restricții prelungite pentru moldoveni în mai multe țări
Ultimele date de la Ministerul Sănătății: Evoluțiile COVID-19 în Republica Moldova


Загрузка...