Vladimir Putin și Igor Dodon

Summitul UEEA: Întrevederea Putin-Dodon - Iată ce au discutat - Video

532
(reînnoit 20:57 29.05.2019)
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o întrevedere cu președintele moldovean, Igor Dodon, în marja Summit-ului Uniunii Economice Eurasiatice.

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Discuția dintre Vladimir Putin și Igor Dodon a avut loc imediat după încheierea ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice.

”Am acceptat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional, care va avea loc săptămâna viitoare, la Sankt Petersburg”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, la inițiativa lui Dodon, săptămâna viitoare va veni la Chișinău reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. În cadrul dialogului vor fi puse în discuție întregul spectru al raporturilor bilaterale.

Ședința a fost prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la lansarea ideii privind integrarea eurasiatică, lansată de primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, dar și de împlinirea a 5 ani de la semnarea Acordului privind crearea UEEA.

Președintele Dodon a fost invitat în calitate de șef al unui stat cu statut de observator în cadrul Uniunii, precum și președintele Tadjikistanului în calitate de oaspete de onoare.

În cadrul discursului său, susținut în ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, Igor Dodon și-a exprimat convingerea că viitorul guvern al țării noastre va coopera mai strâns cu organele Uniunii Economice Eurasiatice, după ce vor fi soluționate problemele politice interne.

”Participarea noastră în calitate de țară observator putea fi mult mai activă, dacă în acest proces s-ar fi inclus și Guvernul Republicii Moldova, însă din cauza situației politice interne legată de pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare, am fost obligați facem față statutului de observator preponderent cu forțele echipei prezidențiale. Dar sunt sigur că problemele politice interne vor fi soluționate și noul guvern al Moldovei va avea o cooperare mai activă cu organele de lucru ale UEEA.

La alegerile parlamentare care au avut loc în Moldova pe 24 februarie, Partidul Socialiștilor, care îl susține pe președintele Dodon și se pronunță pentru o interacțiune mai strânsă cu Rusia și UEEA, a obținut 35 de mandate.

Igor Dodon
© Sputnik / Алексей Никольский

Partidul Democrat din Moldova condus de Vladimir Plahotniuc are 30 de mandate, Blocul de dreapta ACUM – 26 de mandate, Partidul ”Șor” – șapte mandate. De asemenea, în Parlament au acces trei candidați independenți.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică.

Acordul de creare a UEEA a fost semnat pe președinții Rusiei, Belarusului și Kazahstanului, pe 29 mai 2014, la Astana. Acordul a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2015, tot atunci fiind lansată activitatea Uniunii. Armenia a aderat la UEEA pe 2 ianuarie 2015, iar pe 12 august 2015 s-a alăturat și Kirghizia. În luna mai anul curent, Moldova a obținut statutul de observator în cadrul UEEA.

UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe Instagram.

Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

532
Tagurile:
discuții, video, UEEA, Dodon, Putin
Тема:
SPIEF-2019: Moldova la Forumul Economic de la Sankt Petersburg (7)
Tematic
Rezultatele vizitei președintelui Dodon în Rusia: Moldova, mai aproape de UEEA
Medvedev: UEEA se va extinde ținând cont de realitățile vremii
Între țările UEEA ar putea fi anulat roaming-ul
Ракетный комплекс Patriot

Rachetele Patriot ale SUA în România: Pot prezenta pericol?

73
(reînnoit 18:26 19.09.2020)
De ce România a cumpărat sistemul de rachete din Statele Unite și ce pericol reprezintă acesta pentru regiune.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik, Iulia Lipovaia. Primul sistem de rachete Patriot din cele 4 cumpărate de România din SUA a ajuns în țara vecină. Prezintă sau nu acesta o amenințare pentru regiune a explicat corespondentului Sputnik expertul militar și redactorul-șef al publicației „Apărarea Națională” Igor Korotcenko. 

„Este un sistem de apărare antiaerană destinat soluționării sarcinilor de profil. În acest caz, această armă defensivă va fi folosită pentru a apăra spațiul aerian românesc și a consolida întreg potențialul antiaerian al NATO pe flancurile sudice", a spus Korotcenko.

Interlocutorul a menționat că prin achiziționarea acestor complexe din Statele Unite, România a demonstrat că se află pe orbita influenței SUA. Potrivit expertului, există aceleași sisteme de rachete de producție europeană, dar partea românească le-a preferat pe cele americane.

Potrivit lui Korotcenko, sub influența americanilor se află atât România, cât și multe alte țări din Europa de Est.

De asemenea, expertul a remarcat că suma tranzacției este destul de mare, se ridică la miliarde de dolari. Acum, această sumă pune presiune pe bugetul românesc, ceea ce va determina reducerea cheltuielilor pentru nevoile sociale ale țării.

Sistemul de rachete „Patriot”

Joi, după cinci ani de la semnarea contractului, a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Un sistem de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori balistici antirachetă. 

Conform Ministerului Apărării de la București, România a primit cea mai nouă configurație Patriot. Achiziția primului sistem Patriot a fost de 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video

73
Tagurile:
România, SUA, patriot, rachete


Загрузка...
Donald Trump la tribuna Asambleei Generale a ONU, imagine de arhivă

Trump uimește din nou: Surpriză la Adunarea Generală a ONU

94
(reînnoit 11:58 18.09.2020)
Donald Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU, acest lucru a fost anunțat șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

CHIȘINĂU, 18 sep - Sputnik. Liderul american Donald Trump nu va participa personal la Adunarea Generală a ONU. Despre acest lucru informează RIA Novosti cu referire la șeful de cabinet de la Casa Albă, Mark Meadows.

Meadows a menționat că Donald Trump se va adresa Adunării Generale a ONU de la distanță... de la Casa Albă.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat în cadrul unui briefing că președintele rus Vladimir Putin intenționează să transmită un mesaj video la Adunarea Generală a ONU din 22 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
ONU, Donald Trump
Tematic
Trump a spus că la cuvântul „Rusia” deconectează televizorul


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...