Drapelel statelor NATO

Fost general al NATO: „Pentru Europa ar fi un dezastru dizolvarea Tratatului INF”

90
(reînnoit 17:18 22.05.2019)
La începutul lunii februarie, Statele Unite şi-au anunțat retragerea din Tratatul privitor la Forţele Nucleare Intermediare (INF) din 1987, semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Harald Kujat, fost președinte al Comitetului militar al NATO, a afirmat, într-un interviu acordat Sputnik, că regretă această măsură unilaterală a Washingtonului.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a cărui încetare a fost anunțată de către Statele Unite la începutul lunii februarie, poate fi încă salvat, a declarat, într-un interviu acordat Sputnik, fostul președinte al Comitetului militar al NATO, Harald Kujat, care a avertizat că retragerea, în mod unilateral, a Washingtonului din acest acord este foarte periculoasă pentru Europa.

„Îl putem salva oricând. În primul rând, trebuie să ne întoarcem la inspecțiile reciproce suspendate în 2001 (...) pentru a stabili măsura în care acuzațiile reciproce [de nerespectare a Tratatului INF], din partea Statelor Unite și a Rusiei, sunt justificate”, a explicat expertul.

Harald Kujat consideră totuși că amenințarea la adresa Europei nu este deloc una abstractă, ci reală.

„Pentru Europa, dizolvarea Tratatului INF ar fi un dezastru”, a avertizat el.

Într-un interviu pentru postul german de radio Bayern 2, acordat în februarie, fostul președinte al Comitetului militar al NATO a descris retragerea SUA din Tratatul INF ca fiind o „trădare a securității aliaților europeni”.

„Această [ieșire unilaterală a SUA din Tratatul INF) are, fără îndoială, legătură cu dorința Statelor Unite de a renunţa la propriile angajamente față de aliații lor din Europa (…). Și, în mod evident, toate acestea au loc sub sloganul «America mai întâi»”, a subliniat Harald Kujat, în interviul acordat Sputnik.

Pe 1 februarie, Statele Unite au anunțat că, a doua zi, vor înceta să respecte Tratatul INF din 1987, semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, și că se vor retrage oficial din acord după șase luni, dacă Moscova nu încetează să încalce acordul.

Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

În tratat, Moscova și Washingtonul s-au angajat să înlăture rachetele la sol cu o rază de acţiune de la 500 până la 5.500 de kilometri. Documentul nu impunea restricții asupra altor actori militari majori, inclusiv a Chinei.

Ca răspuns la retragerea unilaterală a Statelor Unite, Rusia și-a suspendat, de asemenea, participarea la tratat.

Între timp, președintele rus a dat undă verde pentru crearea unei rachete hipersonice terestre cu rază medie de acţiune. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Statele Unite au încălcat prevederile acordului de mai multe ori din 1999.

90
Tagurile:
SUA, dezastru, INF, NATO, Europa
Tematic
Contradicțiile din cadrul blocului militar NATO se amplifică
Lavrov: Rusia este gata de discuții serioase cu SUA și NATO

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

35
(reînnoit 16:48 24.11.2020)
SUA s-au retras oficial din Acordul Cer Deschis. Documentul semnat în anul 1992 și intrat în vigoare în 2002, își propunea consolidarea securității în Europa după Războiul Rece.

Acordul le permite statelor semnatare să efectueze zboruri reciproce de recunoaștere de către aeronave de observație neînarmate, să adune deschis informații cu privire la forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Moscova a declarat că regretă retragerea SUA din acord și a subliniat că această decizie dăunează securității regionale și internaționale.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis>>>

Americanii și-au anunțat intenția de a se retrage din Acordul Cer Deschis în luna mai a acestui an, sub pretextul unor încălcări din partea Rusiei. Moscova respinge aceste acuzații, menționând că SUA au încălcat în mai multe rânduri documentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
acord, retras, SUA
Tematic
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii


Загрузка...

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden

114
(reînnoit 19:29 23.11.2020)
Putin a fost întrebat dacă nu se vor deteriora și mai mult relațiile cu SUA din cauza că nu i-a adresat încă felicitări lui Biden cu ocazia victoriei în alegeri: iată ce a răspuns președintele rus.

Vladimir Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA. În cadrul emisiunii “Moscova. Kremlin. Putin”, de la postul de televiziune Rossiya 1, liderul rus a declarat că „nu există niciun subtext” în absența acestui mesaj de felicitare - Rusia este în așteptarea încheierii disputelor interne în SUA și anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
Rusia, SUA, alegeri prezidențiale, Joe Biden, felicitare, Putin
Tematic
Se va confrunta oare Rusia cu „sancțiuni infernale” sub Biden?
La ce ar trebui să ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...