Cerșetoare

Cum schimbarea regimurilor favorizează ascensiunea autoritarismului

91
(reînnoit 10:14 15.03.2019)
Inechitatea socială și instabilitatea provocată de reformele susținute de SUA în Europa de Est favorizează alunecarea țărilor din această regiune spre modele autoritare, susține etnograful american Kristen R. Ghodsee, într-un articol publicat în The New Republic.

BUCUREȘTI, 15 mart – Sputnik. În anul 1989, populația s-a răsculat și a distrus Zidul Berlinului. În timp ce oamenii demolau monumentele liderilor comuniști în orașele Europei de Est și se adunau în piețele centrale, liderii mondiali proclamau victoria libertății. Între timp, economiștii din Harvard și experții Fondului Monetar Internațional au intervenit cu un set de măsuri, care constat în privatizări și restrângerea participării statului în procesele economice, cunoscut drept „terapie de șoc”. Practic, timp de o noapte prețurile la produsele alimentare și serviciile comunale au explodat. În fosta Republică Democrată Germană rata șomajului a ajuns la 40 la sută; în Rusia inflația atins 2500%. PIB-ul s-a diminuat brusc, băncile s-au prăbușit, oamenii și-au pierdut economiile din cauza diverselor piramide financiare.

Drapelel statelor NATO
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Organizatorii schimbării regimurilor considerau că aceste probleme reprezintă un preț acceptabil pentru instaurarea unor guverne democratice stabile care vor apărea în condițiile unei piețe libere. Însă bulgii “Levy” și țigările „Malboro lights” nu au reușit să diminueze dezastrul provocat de o liberalizare rapidă. Peste 30 de ani, multe din aceste țări vor face cale întoarsă, în brațele unor lideri autoritari. Experții se întreabă care sunt cauzele acestui fenomen. De ce Ungaria accepta un lider neliberal la scurt după ce a renunțat la comunism? De ce Polonia, care reprezenta un simbol al liberalizării economiei, trece acum printr-o perioadă a reducerii bugetului său? Un răspuns, cel puțin parțial, ar putea consta în faptul că americanii nu s-au gândit la faptul că reformele “terapiei de șoc” vor putea duce la creșterea inegalității, ceea ce poate submina încredere socială, care este necesară pentru menținerea unei noi construcții statale liberale.

Instabilitatea, ca rezultat al reformării economiei țării, implică niște urmări mai puțin vizibile decât o intervenție militară, însă poate fi la fel de traumatizantă, supunând oamenii unor suferințe psihologice, sporind creșterea indicatorilor de mortalitate a unor generații întregi și la crearea unor condiții sociale pentru venirea la putere a unor lideri autoritari.

În Rusia, în perioada 1991-1994, speranța de viață s-a redus cu cinci ani. În rezultatul reformelor din acea perioadă au murit cel puțin cinci milioane de oameni. Cercetătorii din Germania au ajuns la concluzia că creșterea mortalității este legată direct cu tulburările sociale pe care nemții estici o numesc “Schimbare”. Stresul psihosocial și deficitul de microelemente au lăsat niște urme adânci la noile generații de tineri.

Copiii născuți la începutul perioadei de tranziției au fost în mediu cu un centimetru mai mici decât cei care s-au născut până la ei – o astfel de diferență în înălțime a corpului se întâlnește doar în zone de război.

Sărăcia, care devine de nesuportat, se acutizează în contextul unei diferențe bruște de mijloace. Apariția în Europa de Est a unei diferențe sociale enorme într-o societate care anterior fusese relativ egalitaristă a stupefiat, șocat, revoltat și, în cele din urmă, a înstrăinat simplii cetățeni.

Oamenii care luptau pentru supraviețuire au început să observe bogățiile imense ale clasei noilor oligarhi, care cumpărau automobile de lux, care construiau vile într-un stil numit “barocco mafiot”. Toate acestea au fost confruntate cu amintirile legate de siguranța în perioada socialismului.

Politicienii americani au ignorat, practic, aceste probleme, luând în unele cazuri decizii care doar au agravat situația.

În anul 1993, administrația lui Clinton pentru o perioadă scurtă de timp și-a propus renunțarea la susținerea “terapiei de șoc” în Rusia. Strobe Talbott, principalul specialist al lui Clinton în Rusia, a fost pe bună dreptate îngrijorat de faptul că au supraestimat rolul pieței libere în dauna oamenilor simpli. Talbott a declarat că este nevoie de “mai puțin șoc și mai multă terapie”. Chiar și economistul din Harvard, Jeffrey Sachs, care a convins oamenii din Europa de Est să accepte „terapia de șoc”, a fost printre primii care a îndemnat Statele Unite să aloce niște resurse financiare suplimentare pentru susținere instabilului sistem al protecției sociale din Rusia. Clinton a refuzat.

Pe de altă parte, acesta a probat și a accelerat oferirea Rusiei a unui împrumut din partea FMI în mărime de 10 miliarde de dolari și a trimis consilieri de campanie electorală pentru a „salva” pe președintele Boris Elțin în alegerile din anul 1996, continuând să susțină Rusia pe calea unor reforme economice radicale în următorii patru ani.

Spre sfârșitul deceniului, corporațiile occidentale exploatau cu plăcere noi piețe pentru mărfurile și serviciile lor, NATO se extindea spre Est, iar Statele Unite au primit acces la noile baze militare strategice în Balcani. “Terapia de șoc” în multe din universitățile americane este prezentată în continuare drept o istorie de succes.

Însă milioane de locuitori ai Europei de Est nu au uitat cum viața lor a fost distrusă de această politică, iar unii au început să simtă o nostalgie pentru stabilitatea și predictibilitatea regimurilor comuniste. Acum doi, centrul de cercetare Pew Research Center a descoperit că mai puțin de o jumătate din 12 state fostului bloc socialist ar prefera democrația altor forme de guvernare. Cele mai șocante rezultate au fost observate în Rusia (unde doar 31 la sută preferă democrația), Moldova (26 la sută) și Serbia (25 la sută). Peste o jumătate din ruși și moldoveni consideră că „în unele situație este preferabil un guvern nedemocratic”.

Nimeni nu se pronunță pentru revenirea la niște regimuri represive, care au căzut în Europa de Est, însă trebuie să recunoaște că adesea la putere vin cei mai puternic, care promit să pună capă injustiției sociale și economice. Oamenii aflați în suferință se adresează liderilor care le promit eliberarea. (Neurobiologii presupun că noi simțim durerea sociale în aceleași părți ale creierului în care simțim și durerea fizică; conștiința noastră le percepe ambele ca destabilizatoare). Atât timp cât rețeta americană a schimbării regimurilor va duce la inechitate socială, cetățenii vor tinde spre alegerea benevolă a unor autocrați care le promit prosperitate.

Astăzi SUA din nou încearcă să răstoarne pe președintele unei țări sociale. De această dată e vorba de Venezuela. Politica lui Nicolas Maduro, într-adevăr, este una catastrofală pentru mulți venezueleni, însă dacă Donald Trump va înregistra un succes în această chestiune, atunci el ca și Clinton sau Bush, va fi responsabil pentru crearea unor grupuri de oligarhi, bogați în petrol, într-o țară unde liderii promiteau o distribuire echitabilă a bogăției. Indiferent de progresele pe care le va înregistra Venezuela în următorii ani în direcția democrației, o inechitate socială pronunțată o va submina, în cele din urmă.

Odată ce democrații (americani n.r.) luptă pe interior împotriva inegalității, avem nevoie și de o politică externă care ar stimula o democrație îndreptată spre diminuarea inegalității sociale, chiar dacă acest lucru ar presupune limitarea privatizărilor și liberalizării economice. Reducerea inegalității sociale reprezintă cel mai important component al rețetei unor democrații stabile – atât în cele vechi, cât și în cele noi.

Sursa originală a articolului: The New Republic

91
Tagurile:
american, SUA, Est, europa

Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaze

96
(reînnoit 09:27 24.01.2021)
Rusia va începe livrarea primei tranșe de vaccin către Ungaria și a fost încheiat un acord politic cu Budapesta pentru continuarea livrării de gaze.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat că Rusia va începe în cel mult 30 de zile livrarea primei tranşe a vaccinului anti-Covid-19. Totodată, el a arătat că a fost încheiat un acord politic pentru continuarea livrării gazelor în Ungaria şi după expirarea în octombrie a contractului pe termen lung. Anunțul a fost făcut după încheierea convorbirilor pe care ministrul de Externe al Ungariei le-a avut ieri la Moscova.

© Sputnik / Александр Астафьев

“Am venit azi la Moscova pentru a cădea de acord cu ruşii cu privire la două lucruri. Am plăcerea să vă anunţa că am reuşit în ambele cazuri”, a declarat ministrul ungar.

El a arătat că Ungaria va cumpăra o cantitate de vaccin suficientă pentru 1 milion de oameni, aceasta înseamnă practic 2 milioane de doze, pentru că fiecare persoană trebuie vaccinată de două ori pentru a obţine imunitatea. Cantitatea contractată va fi livrată de partea rusă în trei tranşe.

“Am convenit despre achiziţionarea în trei tranşe a unei cantităţi mari de vaccin rusesc, despre care autoritatea naţională ungară a constatat că este sigur şi poate fi administrat în Ungaria. Am convenit, de asemenea, că, după ce contractul de achiziţie pe termen lung va expira în octombrie, ruşii vor continua să livreze gaz către Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó.

El a detaliat arătând că în decurs de 30 de zile, Ungaria va primi o cantitate suficientă pentru a vaccina 300 000 de oameni, apoi, într-o perioadă de 30 de zile, o a doua cantitate, necesară pentru vaccinarea a 500 000, iar în ultima etapă de 30 de zile, doze suficiente pentru 200 000 de oameni, altfel spus partea rusă s-a angajat la trei livrări la termen de 30 de zile fiecare.

“Interesul Ungariei este să accelereze vaccinarea, pentru că astfel putem salva vieţi, locuri de muncă, şi ne apropiem tot mai mult de începerea ridicării măsurilor restrictive”, a explicat ministrul motivele acestui demers. De asemenea, Péter Szijjártó a arătat că procesul de vaccinare nu este o problemă politică, ci una profesională, Ungaria având interesul să accelereze desfăşurarea acestuia.

Și pe tema provizionării cu energie, Péter Szijjártó a reamintit că în octombrie va expira contractul bilateral de achiziţionare a gazului rusesc, încheiat cu 26 de ani în urmă. Astfel, oficialul maghiar a anunţat că a încheiat un acord politic cu vicepremierul rus responsabil pentru industria energetică, Aleksandr Novak, cu privire la continuarea livrării gazelor din Rusia.

Detaliile tehnice, cantitative şi financiare ale livrării vor trebui precizate de Gazprom în acord cu firmele ungare partenere, a mai explicat oficialul maghiar. Tot în acest domeniu, ministrul a amintit că Ungaria continuă construcţia gazoductului de 15 km lungime care va lega graniţa ungaro-sârbă de reţeaua naţională de gaz din Ungaria și care va permite, începând din octombrie, transportul unei cantităţi de 6 milioane de metri cubi de gaz în Ungaria, din direcţie sudică.

Potrivit lui Péter Szijjártó, Ungaria va avea astfel şi o posibilitate de diversificare a căilor de aprovizionare şi a surselor, deoarece conducta va face accesibilă Ungariei gazoductul transadriatic prin care gazul va fi transportat în Europa, printre altele, din Azerbaidjan.

“Pentru noi este important să avem o colaborare previzibilă cu ruşii în materie de aprovizionare cu gaze, deoarece, cu toate că am rezervat o anumită capacitate şi la terminalul GNL de pe insula Krk, trebuie să recunoaştem că, din considerente de ordin infrastructural, Rusia va juca în continuare un rol semnificativ pe piaţa energiei din această zonă, dată fiind situaţia din regiune. De aceea este o veste bună că am încheiat acordul politic cu ruşii privind livrarea gazului către Ungaria şi după octombrie”, a adăugat Péter Szijjártó.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Ungaria, Rusia, vaccin
Tematic
Argentina: Alberto Fernandez s-a vaccinat cu "Sputnik V"


Загрузка...
Перспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года

Deputat rus: De ce soarta limbii ruse este decisă în Moldova de cetățeni români

209
(reînnoit 19:11 22.01.2021)
Decizia Curții Constituționale în privința limbilor constituie la polarizarea societății moldovenești, este părere un deputat rus care este membru al Comisiei pentru relațiile cu CSI al Dumei de Stat.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Decizia dată de Curtea Constituțională în chestiunea privind funcționarea limbilor nu corespunde Constituției Republicii Moldova, este discutată intens în Rusia, inclusiv în Duma de Stat. Mulți dintre deputații Dumei de Stat au convingerea că decizia CC în privința limbii ar putea, pe viitor, să aibă consecințe negative asupra relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

"Din păcate, suntem nevoiți să constatăm că astfel de acțiuni ale Curții Constituționale a Republicii Moldova conduc la o și mai mare polarizare a societății moldovenești, a declarat, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, deputat rus Artiom Turov, care este membru al Comisiei pentru relațiile cu CSI al Dumei de Stat. Noi doar știm foarte bine că o mare parte dintre oamenii din Moldova consideră că limba rusă este limba lor maternă, care, nu pe hârtie, ci în realitate îi unește pe oamenii de diferite naționalități".

Deputatul rus s-a arătat nedumerit în special de faptul că membrii CC ce au dat respectivul verdict sunt cetățeni români.

"Atunci când într-o țară suverană deciziile important sunt luate de Curtea Constituțională în care cel puțin jumătate dintre magistrați dețin cetățeni statului vecin, acest fapt provoacă multe nedumeriri. Oamenii are au decis soarta limbii ruse în Moldova se orientează la politica și la viziunile României, dar nu la interesele statului și ale cetățenilor moldoveni", consideră Turov.   

Potrivit lui, partidele care au inițiat la timpul respectiv adoptarea de către Parlamentul moldovean a legii privind funcționarea limbilor. În special, acordarea unui statut special pentru limba rusă, întotdeauna s-au bucurat de mare susținere în societate. Adică a acelor moldoveni care doresc dezvoltarea, în continuare, a unor relații bilaterale sănătoase între Rusia și Moldova.

"Oricare ar fi situația, la nivel parlamentar, noi vom continua lucru în comun cu colegii noștri moldoveni, care va fi îndreptat spre consolidarea relațiilor reciproc avantajoase între țările noastre. Și bineînțeles eu sper că rațiunea va triumfa în cazul elitelor politice ale Moldovei și legea privind funcționarea limbilor va intra în vigoare pe viitor", a declarat deputatul Dumei de Stat.

În perspectiva posibilei vizite a noului președinte al Republicii Moldova în Rusia, Turov nu exclude că chestiunea privind statutul limbii ruse ar putea să fie inclusă în agenda întâlnirilor pe care o va avea președintele Republicii Moldova cu reprezentanții autorităților ruse.

"Dacă noi vom privi rezultatele celor mai recente alegeri prezidențiale din Moldova, vom vedea că o bună parte a alegătorilor moldoveni, peste 700 de mii, au votat pentru alt candidat (decât Maia Sandu - n.n.). Pentru un candidat care are alte viziuni decât Maia Sandu privind dezvoltarea relațiilor reciproce dintre Moldova și Rusia, privind rolul limbii ruse în țară, privind participarea în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice", a declarat Turov.            

El consideră că actualul președinte al Republicii Moldova ar trebuie să înțeleagă că această poziție reflectă aspirațiile a jumătate din societatea moldovenească. Și președintele, vrea sau nu vrea ea asta, va fi nevoită să se aplece asupra acestei opinii. Inclusiv în ceea ce ține de formularea agendei relațiilor bilaterale cu Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

209
Tagurile:
statut, limba rusă


Загрузка...

Imagini spectaculoase: Un cârd de flamingo roz pe laguna din Izmir - Video

0
(reînnoit 14:35 24.01.2021)
Un cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din Turcia

Un cârd de flamingo roz s-a așezat în laguna Chakalburnu din Izmirul turcesc. În imagini puteți vedea cum se odihnesc păsările care pe suprafața apei. Zona este bine protejată de vânturi, ceea ce le permite păsărilor să se distreze în liniște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Turcia, Izmir, flamingo
Tematic
Nebunie totală pe Tik Tok: Cursă auto în Capitală - Video


Загрузка...