European Council President Donald Tusk, front center, and European Commission President Jean-Claude Juncker, front left, lead EU leaders to a group photo at an EU summit at the Europa building in Brussels on Thursday, Dec. 14, 2017

Brexit: Reacţia Comisiei Europene după respingerea Acordului de Parlamentul britanic

186
(reînnoit 10:27 13.03.2019)
Parlamentul britanic a respins marți, pentru a doua oară, Planul actualizat Brexit al premierului britanic Theresa May cu 391 de voturi contra a 242.

BUCUREŞTI, 13 mart - Sputnik. Comisia Europeană a declarat marți că rezultatele votului asupra Acordului Brexit revizuit sunt regretabile, adăugând că UE a epuizat toate mijloacele pentru a ajuta Regatul Unit să ratifice acordul de divorț.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat marți că UE a făcut tot ce-i stă în putință pentru a avansa tratatul cu privire la condițiile de retragere a Regatului Unit din bloc.

"UE a făcut tot ce-i stă în putință pentru a obține acordul de retragere până la linia limită, impasul putând fi rezolvat doar în #UK." Pregătirile noastre pentru "No-deal" sunt acum mai importante decât oricând", a scris el pe Twitter.

În declarația făcută Parlamentului britanic după vot, Theresa May a declarat că va avea loc miercuri o dezbatere și un vot cu privire la așa-numitul scenariu "no-deal", subliniind că aceasta este o chestiune d eo importanţă profundă. În cazul în care acest lucru este, de asemenea, respins, votul privind prelungirea perioadei articolului 50 va avea loc joi. În prezent, se aşteaptă ca Regatul Unit să părăsească blocul pe 29 martie.

În ianuarie, parlamentarii britanici au respins versiunea existentă a Acordului Brexit UK-UE, având temerile că Regatul Unit ar putea să rămână într-o uniune vamală permanentă cu blocul în cazul în care politica de securitate, menită să prevină o frontieră tare pe insula Irlandei, rămân în forma sa actuală.

186
Tagurile:
britanic, Parlamentul, Respingere, Acord, brexit
Dmitri Peskov

Ce spune Kremlinul despre trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului

577
(reînnoit 18:34 04.12.2020)
Jurnaliștii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, dacă președintele în exercițiu al Moldovei, Igor Dodon, și-a coordonat cumva acțiunile privind slăbirea împuternicirilor președintelui Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Rusia nu intervine în procesele politice din Moldova, aceasta este o problemă internă a acestei țări, a declarat secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Parlamentul Moldovei a aprobat joi retragerea din subordinea președintelui a Serviciului de Informații și Securitate și transferarea acestuia sub controlul Parlamentului. Tot în prima lectură au fost aprobate proiectul de politică fiscală, un pachet de legi privind statutul special al autonomiei găgăuze, atribuirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică și ridicarea interdicției de difuzare a canalelor rusești de televiziune.

Votarea acestor chestiuni s-a desfășurat pe fundalul unui boicot al opoziției, care a blocat tribuna parlamentului. O serie de deputați din opoziție au declarat că vor contesta legile adoptate de Parlament la Curtea Constituțională.

"Tot ce se întâmplă în Moldova este treaba internă a acestei republici. Da, actualul președinte (Igor) Dodon a pierdut într-adevăr alegerile în fața Maiei Sandu, dar cu siguranță el nu renunță la lupta politică. Tot ce se întâmplă acolo în cadrul acestei lupte politice - aceasta este o treabă exclusiv internă a Moldovei. "

Acesta a fost răspunsul lui Peskov la întrebarea jurnaliștilor dacă președintele în exercițiu Igor Dodon și-a coordonat cumva acțiunile privind slăbirea împuternicirilor președintelui Moldovei.

El a adăugat că Rusia nu intervine în niciun fel și nu vrea să intervină în aceste chestiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

577
Tagurile:
Kremlin, Peskov
Tematic
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Кремль и МИД.

Reglementarea transnistreană: Subiectul discuției dintre Lavrov și Ciocoi

74
(reînnoit 16:14 04.12.2020)
După cum precizează Ministerul rus de Externe, dialogul a avut loc la inițiativa părții moldovenești.

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său moldovean, Aureliu Ciocoi, au discutat relațiile bilaterale și situația în cadrul procesului de negociere privind reglementarea transnistreană, precizează MAE al Federației Ruse.

După cum subliniază instituția, conversația telefonică a avut loc la inițiativa părții moldovenești.

"Părțile au discutat chestiuni de actualitate și perspectivele dezvoltării relațiilor ruso-moldovenești, cooperarea în cadrul CSI și interacțiunea Moldovei cu Uniunea Economică Eurasiatică în calitate de observator", este menționat în mesaj.

Părțile și-au exprimat opinia comună cu privire la necesitatea de a păstra caracterul prietenos și constructiv al interacțiunii bilaterale, de a menține contacte intense la toate nivelurile.

„A avut loc un schimb de opinii asupra situației actuale în procesul de negociere privind soluționarea transnistreană, precum și asupra problemelor agendei regionale și internaționale de interes reciproc”, a adăugat ministerul.

Transnistria, unde 60 la sută dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, având teama că țara se va uni cu România, pe valul naționalismului. În 1992, după o tentativă eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin forță, Transnistria a devenit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Aureliu Ciocoi, Lavrov, Reglementarea transnistreană
Tematic
Lavrov, reacție la îndemnul lui Sandu de retragere a trupelor din Transnistria


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...