NATO - Imagine Simbol

Armata Uniunii Europene - Un prim pas spre „dezmembrarea” NATO?

196
(reînnoit 16:35 28.01.2019)
Să nu fim naivi! Înfiinţarea Armatei UE e un act de provocare şi de independenţă a confederaţiei europene faţă de SUA şi un prim pas spre demantelarea NATO.

CHIȘINĂU, 29 ian - Sputnik. Istoria ne învaţă că nu încap două săbii într-o teacă. Europa nu poate avea dublă comandă în caz de conflict: NATO şi Armata UE.

Nu pot fi două comandamente care să apere Europa de inamici. De fapt, înfiinţarea unei armate a Uniunii Europene este o manevră germană pentru a controla continentul şi militar, după ce la supus economic şi financiar.

În această ecuaţie, Macron, care este cel mai neiubit preşedinte din istoria Franţei, joacă rolul decorativ de „pudel” geostrategic al cancelarului Merkel. E chestiune de timp ca „vestele galbene” încurajate în protestul lor de preşedintele american să-i dea lovitura de graţie lui Emmanuel Macron.

Preşedintele francez, care se vrea vârful de lance al progresismului globalist, nu înţelege că face jocul Germaniei de a instaura în Europa dominaţia militară a Berlinului, care se foloseşte de ideologia liberală, ca un instrument de control şi de forţă pentru a-şi impune interesele.

Paradoxul este că Angela Merkel, prin înfiinţarea Armatei UE denunţă naţionalismul şi populismul în creştere în Europa, dar în realitate impune propria voinţă naţionalistă a Germaniei pe continent. În traducere liberă ar suna aşa: popoarele europene nu au voie să fie naţionaliste, în schimb Berlinul poate să dea frâu propriilor interese naţionale.

Franța și Germania au semnat un tratat istoric actualizat, afirmând legăturile strânse și angajamentul de a se susține reciproc, la ceremonia din orașul Aachen. La eveniment, Macron a abordat tendinţa în acești termeni:

„Într-un moment în care Europa este amenințată de naționalism, care se dezvoltă din interior. Germania și Franța trebuie să-și asume responsabilitățile și să arate calea de urmat”. Angela Merkel, cancelarul german, potrivit Reuters, a fost de acord, adăugând propriile remarci : „Facem acest lucru pentru că trăim în momente speciale și pentru că în aceste vremuri dificile avem nevoie de răspunsuri ferme, distincte, clare și cu perspectivă”.

Acordul, care este descris de presă ca neclar şi se concentrează doar pe politica externă și pe legăturile care unesc Berlinul și Parisul pe apărare. Tratatul vine pe tendinţa tot mai pronunţată a lui Donald Trump de a critica Berlinul şi Parisul pentru lipsa implicării financiare în susţinerea NATO.

Tratatul germano-francez de la Achen e un afront adus Statelor Unite. Nu întâmplător, s-a ales spre semnare acest oraş istoric, care a fost capitala imperiului carolingian, ce era de natură etnică galo-germană.

E o restaurare simbolică a imperiului roman de naţiune germanică? Tot mai mult, Donald Trump se gândeşte să retragă SUA din NATO pentru că logica nu permite două săbii în comanda apărării comune a Europei.

Preşedintele american Donald Trump a vorbit de mai multe ori în 2018, în discuţii private, despre retragerea Statelor Unite din NATO, scrie New York Times, citând înalţi oficiali ai administraţiei americane. În acest cadru geopolitic, Brexitul poate fi şi interpretat ca o revoltă ango-saxonă la transformarea UE într-o anexă a Berlinului.

Formarea unei armate comune europene la iniţiativa Germaniei şi Franţei este o declaraţie de independenţă împotriva SUA şi implicit a NATO. Organizaţia nord-atlantică înfiinţată în 1949 ca să lupte cu Rusia sovietică nu-şi mai are menirea din punct de vedere geostrategic şi al comandei militare prin existenţa unei Armate UE.

Orice expert militar ştie că nu poate exista o dublă comandă militară pe vreme de război. Ar duce la înfrângere sigură. În această ecuaţie, Bruxellul fiind doar o perelungire a intereselor puterii dominante Germania, nu are niciun cuvânt de spus. Treptat NATO devine decorativ pentru axa Berlin-Paris şi riscă în curând dezmembrarea.

UE sub patronajul militar al Germaniei nu mai doreşte să depindă de interesele de apărarea ale SUA. Sunt curios în acestă ecuaţie militară care vor fi opiniile Poloniei, Italiei, Ungariei sau Spaniei.

Ionuț Țene este istoric, publicist și scriitor român.

Sursa: NapocaNews.ro.

196
Tagurile:
opinie, dezmembrare, NATO, armata, Uniunea Europeana, Lume
Tematic
Sondaj: Majoritatea moldovenilor sunt împotriva aderării la NATO
Rusia despre îndemnul SUA către țările NATO de a-și spori cheltuielile militare
Lavrov: Moscova va răspunde la activitatea militară a NATO în apropiere de Rusia
Kremlinul

Kremlinul spune cum va răspunde la sancțiunile SUA

96
(reînnoit 15:44 16.04.2021)
Ambasadorul american a fost avertizat anterior că dacă Washingtonul va impune noi sancțiuni, Moscova va reacționa ferm.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a amintit despre principiul reciprocității, comentând posibilul răspuns al Moscovei la noile sancțiuni ale Washingtonului, informează RIA Novosti.

"Dar <...> totul va depinde de decizia pe care o va lua șeful statului", a adăugat el.

În ajun, SUA au impus noi restricții împotriva Rusiei, acestea se referă la 32 de persoane și organizații, precum și la achiziția directă a obligațiunilor de stat rusești. În afară de aceasta, zece diplomați ruși vor fi expulzați din țară. Ministerul de Externe a apreciat într-un comentariu că cursul sancțiunilor adoptat de SUA nu răspund intereselor popoarelor celor două state și că un răspuns va urma în cel mai scurt timp.

Marți, Vladimir Putin și Joe Biden au avut o conversație telefonică. Liderul american a propus o întâlnire tete-a-tete și și-a exprimat intenția de a îmbunătăți relațiile bilaterale. A doua zi, ambasadorul Sullivan a fost invitat de consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov – acestuia i s-a comunicat că dacă Washingtonul va impune noi sancțiuni, Moscova va avea o reacție fermă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Rusia, SUA, sancțiuni, Kremlin
Tematic
În Parlamentul European au fost cerute sancțiuni mai dure față de Rusia


Загрузка...

Biden a ținut un discurs privind relațiile cu Rusia

61
(reînnoit 14:08 16.04.2021)
Președintele SUA a spus că rușii și americanii sunt popoare mândre și patriotice care sunt cointeresate să aibă "un viitor pașnic și sigur".

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Președintele Statelor unite, Joe Bidfen,  a dat o apreciere perspectivelor relațiilor dintre Washington și Moscova, în cadrul unui discurs dedicat Rusiei.

În alocuțiunea sa, liderul american a amintit de discuția telefonică, care a avut loc la început acestei săptămâni, cu președintele rus Vladimir Putin și a atras atenție asupra faptului că dialogul a fost unui deschis și a fost purtat în spiritul respectului reciproc.

"Noi reprezentăm două mari puteri care poartă răspundere pentru stabilitatea la nivel global. Președintele Putin și eu, noi purtăm o răspundere considerabilă ca să menținem aceste relații active", a explicat Biden.

Președintele SUA a spus că rușii și americanii sunt popoare mândre și patriotice care sunt cointeresate să aibă "un viitor pașnic și sigur".

Biden a precizat că recent a introdus sancțiuni împotriva Rusiei "din cauza implicării în alegerile din SUA". El a menționat că "a putut să meargă mai departe în riposta pe care a dat-o", dar "a ales o altă metodă de a acționa și a preferat un răspuns care să fie proporțional cu paguba cauzată".

"SUA nu doresc să înceapă un nou ciclu de escaladări și conflicte cu Rusia. Noi ne dorim relații stabile, previzibile. Dar dacă Rusia va continua să se amestece în treburile democrației noastre, eu sunt gata să întreprind noi pași de răspuns", a declarat politicianul american.

Șeful de la Casa Albă a menționat importanța dialogului personal cu președintele rus. Potrivit lui, acesta poate fi o premisă pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane.  

"În legătură cu asta, i-am propus lui (Vladimir Putin- n.n.) să ne întâlnim personal undeva în Europa. La summit putem discuta un spectru întreg de probleme care vizează țările noastre. Echipele noaste discută deja această chestiune. Și, în urma acestui summit, așa cum sper eu, SUA și Rusia vor putea începe dialogul despre stabilitatea strategică", a menționat liderul american.

Președintele SUA consideră că Washington și Moscova pot să conlucreze într-un șir de probleme globale, inclusiv controlul asupra înarmării și în cele de securitate. Drept exemplu el a dat prelungirea cu cinci ani a tratatului privind reducerea armelor strategice ofensive (New START).

"Noi am fost de acord (în cadrul discuției cu Vladimir Putin -n.n.) că împreună vom putea să facem față provocărilor critice globale, care cer de la SUA și Rusia să lucreze împreună. Aceste provocări vizează amenințarea nucleară din partea Iranului, Coreea de Nord, soluționarea problemelor actualei pandemii, lupta cu amenințările existențiale, schimbările climatice", a spus Biden.

Potrivit liderului american, SUA susțin aliații și partenerii lor din Europa, precum și suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

"În legătură cu asta, eu mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului trupelor rusești la hotar cu Ucraina și ocuparea Crimeii", a declarat el.

În încheiere, Biden a spus că "SUA sunt interesate de a lucru cu Rusia". El a chemat să se renunțe la "orice acțiuni militare" și "escaladări", de asemenea să se recurgă la "un dialog atent și la un procesul diplomatic".    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Joseph Biden, Joe Biden


Загрузка...
Curtea Constituțională

Ciurea: Vom asista la o confruntare politică de mare amploare

0
(reînnoit 17:16 16.04.2021)
Analistul politic Corneliu Ciurea a comentat decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.

Potrivit lui, aceeași Înalte Curte a spus că Parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care există o majoritate parlamentară și un candidat, însă acum s-ar fi mers împotriva propriilor decizii și a legilor internaționale. 

"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.

Ciurea a mai preciza că prin deciziile luate se creează haos în societate. Unica soluție acum este ca politicienii să găsească consens și să inițieze dialogul. 

"Gestul președintelui Sandu și deciziile Curții Constituționale sunt iresponsabile și împing țara spre dezordine și dezmăț politic, dar sper că politicienii se vor opri la timp și vor găsi ac de cojoc pentru deciziile revoltătoare. Admit că acest dezmăț politic are scopul de a induce un haos în zona noastră", a mai spus Ciurea. 

Corneliu Ciurea susține că urmează ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență, iar după aceasta lucrurile vor deveni mai clare.

De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

După aceasta, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.

Președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică, cerându-le politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
analist politic, analist, curtea constituțională
Tematic
Socialiștii cer demisia a trei judecători de la Curtea Constituțională
Vor fi anticipate! Curtea Constituțională - Parlamentul poate fi dizolvat


Загрузка...