Theresa May

Theresa May avertizează: S-ar putea ca Brexitul nu aibă loc

175
(reînnoit 14:28 14.01.2019)
Există riscul eșuării Brexitului în cazul în care parlamentul britanic nu va aproba marți acordul cu UE, susține prim-ministrul britanic, Theresa May.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, consideră că există un risc real ca țara sa să nu mai iasă din UE.

Marți, parlamentul britanic urmează să supună votului acordul cu UE propus de Theresa May, iar de acest vot nu depinde doar viitorul Brexitului, dar și al țării în următorii ani. În cazul în care documentul va fi respins, atunci sunt posibile mai multe variante: ieșire din UE fără un acord (ceea ce poate deveni o catastrofă pentru Regatul Unit) până la noile alegeri generale sau un nou referendum. În cazul unor alegeri sau referendum, ar urma să fie amânată pentru o perioadă nedeterminată data Brexitului din 29 martie.

Într-un discurs rostit pe acest subiect, May a declarat că refuzul deputaților de a susține acordul pune în pericol voința exprimată de popor în cadrul referendumului din 2016.

„Acum, conform aprecierilor mele, cel mai probabil rezultat al unui astfel de pas va fi paralizarea activității Parlamentului din cauza nerealizării Brexitului”, a spus May.

“În țara noastră nu a existat vreun referendum al cărui rezultat să nu fi fost respectat”, a adăugat premierul.

Ea a mai subliniat că acordul propus de ea este cel mai bun lucru care putea fi obținut.

Marea Britanie ar urma să părăsească UE pe 29 martie 2019. După mai multe luni de negociere, în octombrie, guvernul britanic și UE au convenit asupra unui text a acordului, care prevede condițiile ieșirii țării din comunitate. În decembrie, autoritățile au anunțat activizarea procesului pregătirii pentru Brexit fără un acord, care deocamdată nu a fost ratificat de parlament.

175
Tagurile:
avertisment, Theresa May, Brexit
Tematic
Ziua de 15 ianuarie – data X pentru Brexit
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

45
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

45
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...
Angajații a Serviciului de Grăniceri din Ucraina

Ucraina nu-i lasă pe moldoveni intre cu testele „noastre” de COVID-19 - reacția MAEIE

885
(reînnoit 16:06 03.08.2020)
Cei care au plătit la Chișinău pentru testul care confirmă lipsa infecției și au plecat în vacanță pe teritoriul Ucrainei vor avea o surpriză neplăcută - vor trebui să plătească din nou.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. Grănicerii ucraineni refuză să recunoască rezultatele testelor de COVID-19 făcute în Moldova. Cu această problemă s-au confruntat mai mulți cetățeni moldoveni pe parcursul ultimelor două zile, care au fost nevoiți achite din cont propriu pentru testul scump în cadrul centrelor medicale din Capitală.

Anterior, Ambasada Republicii Moldova la Kiev a anunțat că începând cu 1 august cetățenii Republicii Moldova pot intra pe teritoriul Ucrainei cu condiția prezentării certificatului de absență a COVID-19, eliberat cu 48 de ore înainte, inclusiv de instituțiile medicale din Moldova. Cu toate acestea, angajații Serviciului Grăniceri din Ucraina spun că nu au primit nicio instrucțiune din partea conducerii pentru a recunoaște certificatele „moldovenești”.

În consecință, cetățenii din țara noastră care trec frontiera trebuie să respecte autoizolarea obligatorie de 14 zile înainte de a confirma rezultatele testelor, care vor fi efectuate de centrele medicale din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au confirmat pentru Sputnik Moldova că problema există și a afectat un număr semnificativ de persoane.

"Din câte cunoaștem, autoritățile ucrainene nu au anunțat încă modul în care va fi pusă în aplicare procedura de recunoaștere a testelor. Prin urmare, restricțiile anterioare rămân în vigoare până la luarea unor decizii suplimentare”, a declarat serviciul de presă al ministerului.

Cauza acestei problemei este că polițiștii de frontieră din Ucraina nu au primit încă circulare de la Kiev care reglementează recunoașterea testelor medicale efectuate în străinătate, a declarat pentru Sputnik Moldova Ion Bularga, consilier al Ambasadei Moldovei la Kiev.

”Există o decizie a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, dar până acum polițiștii de frontieră așteaptă un mecanism din partea conducerii pentru punerea în aplicare a acestuia. Așteptăm decizia autorităților ucrainene", a declarat sursa.

Bularga a menționat că ambasada este în contact permanent cu autoritățile competente din Ucraina, de care depinde implementarea mecanismului de recunoaștere a testelor pentru COVID-19. Aceasta include, printre altele, întocmirea unei liste de centre de diagnostic străine recunoscute de Ucraina, a spus sursa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

885
Tagurile:
moldoveni, test, COVID-19, Ucraina
Tematic
Alertă de călătorie: Restricții prelungite pentru moldoveni în mai multe țări
Ultimele date de la Ministerul Sănătății: Evoluțiile COVID-19 în Republica Moldova


Загрузка...
Tomate

Ce pot planta moldovenii acum în grădină pentru a obține „a doua roadă” - expert

114
(reînnoit 14:42 04.08.2020)
Zilele acestea mai avem posibilitatea să plantăm în grădină anumite culturi agricole: verdețuri, cartofi, morcovi, varză, sfeclă roșie, castraveți, tomate. Petru Iliev, de la Institutul de Horticultură, a oferit detalii pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. La acest început de august încă mai avem posibilitatea să semănăm ori să plantăm în grădină unele culturi agricole pentru a obține o „a doua roadă”.

Ce culturi se pot dezvolta în condițiile Republicii Moldova până la primele înghețuri a precizat pentru Sputnik Petru Iliev, șeful Secției de ameliorare a cartofului și legumelor din cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

Potrivit specialistului, cea mai bună perioadă pentru semănatul sau plantarea culturilor ce ne-ar asigura „a doua roadă” este în Republica Moldova sfârșitul lunii iunie – mijlocul lunii iulie. Dar și la acest început de august mai avem șansa să ne valorificăm lotul agricol de pe lângă casă, semănând în special verdețuri.

Pătrunjelul, mărarul, țelina pentru frunze, leușteanul etc. vor reuși să se dezvolte până se răcește vremea. 

Dar și culturile mai serioase au o șansă, cu condiția să plantăm răsaduri crescute în sere.

Petru Iliev mai recomandă plantarea cartofilor încolțiți, a sfeclei roșii, a morcovului timpuriu. După recoltare, aceste legume nu vor fi bune de păstrat pentru iarnă, dar vor fi potrivite pentru consumul curent. 

Mai avem posibilitatea să plantăm în grădină răsad de varză, castraveți și roșii.

Suficient irigate, toate acestea ne vor umple mesele de sărbătoare în toamnă, când în Republica Moldova sunt sărbătorite hramurile localităților.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
roada, gradina, moldovenii
Tematic
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Amar, dar bun: Produsul alimentar pe care au început să-l cumpere moldovenii - Video


Загрузка...