Building of the European Parliament in Brussels

Moldova - NATO: Parlamentul European urmează adopte o nouă rezoluție - detalii

166
(reînnoit 15:33 12.11.2018)
Documentul a fost aprobat deja de Comisia pentru Afaceri Externe - detalii.

CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. În această săptămână, Parlamentul European urmează să voteze un proiect de rezoluție în care este exprimat sprijinul pentru cooperarea dintre Moldova și NATO, precum și schimbul de informații clasificate cu UE.

Raportul referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova a fost aprobat de Comisia pentru Afaceri Externe.

”Salută buna cooperare în materie de PESC, în special nivelul ridicat al alinierii la declarațiile privind PESC, precum și participarea la misiuni și operațiuni în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC) și cooperarea Moldovei cu NATO”, este scris în document.

Totodată, în document este menționat că Parlamentrul European ”ia act de progresele înregistrate în adoptarea unei noi strategii naționale de apărare și a unui nou plan de acțiune pentru transpunerea sa în practică în perioada 2017-2021, ca urmare a retragerii Strategiei naționale de securitate de către Președintele Republicii Moldova; salută intrarea în vigoare a acordului între UE-Moldova privind schimbul de informații clasificate”.

Autorii documentului îndeamnă autoritățile de la Chișinău ca să combată ”traficul de arme, traficul de persoane și spălarea banilor pe scară largă”.

Potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, însă începând cu anul 1994 țara noastră colaborează cu NATO în cadrul unui plan individual de acțiuni. Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor se opun aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO. Împotriva aderării la NATO a pledat în mai multe rânduri președintele Moldovei, Igor Dodon. Anterior el a declarat că militează pentru recunoașterea internațională a statutului permanent de neutralitate al țării.

166
Tagurile:
NATO, Moldova, UE
Tematic
Moscova: Există dovezi că NATO a promis să nu se extindă spre Est
Opinie: Extinderea NATO poate provoca un conflict - află despre ce țară este vorba
Moldova ar putea fi gazda unui exercițiu militar NATO
Propunere de la Moscova: Excludeți Statele Unite ale Americii din NATO


Загрузка...