CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Securitate Publică, în 2020 s-au produs 1811 accidente pe drumurile din țară. Astfel, în comparație cu 2019, se atestă o descreștere la toate compartimentele, cum ar fi:
Totodată, cele mai multe persoane traumatizate au fost cu vârsta cuprinsă între 31-64 ani, 611 persoane au fost traumatizate ușor și 277 pasageri au fost traumatizați grav.
Traseele cu risc sporit de producerea a accidentelor rutiere:
Datele arată că cele mai multe accidente au fost comise în zilele de sâmbătă – 275 cazuri și vineri– 265. Aceeași situație a fost și în 2019. Cele mai multe tragedii s-au produs în intervalul 16:00-18:00, circa 255 de accidente. Tot în această perioadă se menține nivelul ridicat al persoanelor decedate, fiind înregistrat decesul a 31 de persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Potrivit statisticilor, în republică au fost înregistrate 43936 de cazuri de infecție cu coronavirus la un milion de persoane. Conform acestui indicator, Republica Moldova este înaintea Italiei, României, Ucrainei și Rusiei. În același timp, Moldova rămâne semnificativ în urma Andorei, Muntenegrului și Cehiei.
"Menținem aceleași poziții - suntem pe locul 26 în regiunea europeană", a declarat ministrul interimar al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, secretar de stat Tatiana Zatîc.
Rata mortalității la un milion populație în țară a fost de 934. Cifra este mult mai mare decât în România, Germania, Ucraina și Rusia. Liderii anti-rating sunt Belgia, Slovenia și Italia.
"Rata mortalității în Moldova a fost de 2,1%. Acest indicator se menține și ne aflăm la mijloc", a adăugat Zatîc.
Din 17 martie, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență din cauza răspândirii pandemiei. Iar în perioada 15 mai - 30 septembrie, a fost în vigoare starea de urgență în sănătate publică. La 1 octombrie a fost introdus un nou sistem de evaluare a situației epidemiologice în țară. Zonelor din țară li s-au atribuit niveluri de pericol „roșu”, „portocaliu”, „galben” sau „verde”. Săptămânal, în funcție de evoluția situației, restricțiile erau modificate. Începând cu 30 noiembrie, în țară a fost reintrodusă starea de urgență în sănătate publică, care va fi în vigoare până la 15 februarie 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Din ianuarie până în noiembrie 2020, volumul total al transferurilor de bani din străinătate prin băncile moldovenești s-a ridicat la 1.338,4 milioane de dolari americani.
Aceasta este cu 20,1% mai mult decât în perioada corespunzătoare din 2019. Datele la acest capitol sunt prezentate în rapoarte lunare privind modificările socio-economice publicate pe site-ul Ministerului Economiei.
Creșterea a fost determinată și de reducerea posibilității de a transfera bani pe canale neoficiale, din cauza riscurilor de răspândire a COVID-19, potrivit raportului ministerului.
Structura geografică a remitențelor este dominată de transferurile din Israel, Italia, Federația Rusă și Germania. Acestor țări le revin 57,4% din totalul transferurilor prin bănci.
Din cauza crizei economice provocate de COVID-19, scad sumele de bani trimise acasă de moldovenii care lucrează în străinătate. Ce consecințe poate avea fenomenul? Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat subiectul în studioul Sputnik Moldova.
Starea de fapt a pieței financiare arată că volumul sumelor transferate de peste hotare a scăzut semnificativ, a spus expertul economic Viorel Gîrbu.
„Cetățenii vând mai puțină valută și, de asemenea, nu se grăbesc să depună sume în dolari și euro la bănci. Acești doi factori denotă o reducere a transferurilor financiare de la moldovenii din străinătate. Tabloul este agravat și de o creștere a nivelului de sărăcie în țară”, a spus expertul.
Potrivit lui Viorel Gîrbu, în situația de acum din Moldova, banii trimiși acasă de moldovenii aflați la muncă în străinătate au contribuit la reducerea sărăciei populației.
Dacă va continua actuala tendință de reducere a transferurilor bănești din străinătate, sărăcirea cetățenilor se va produce într-un ritm mai alert, a comentat expertul.
„Economia Moldovei se bazează în mare măsură pe aceste transferuri din străinătate. Acestea stimulează consumul de bunuri și servicii în țară, creșterea importurilor. O reducere a acestor transferuri va duce la o sărăcie mai mare. În astfel de condiții, dezvoltarea în continuare a economiei ar fi problematică”, a rezumat Gîrbu.
Aproape 18% dintre moldoveni și-ar dori să plece la muncă în străinătate în următoarele șase luni. Acest fapt rezultă din rezultatele unui studiu sociologic realizat de Institutul IDIS „Viitorul” și CBS-AXA.
Anul trecut, peste 36 de mii de cetățeni au părăsit țara. Se estimează că în 2020 vor pleca alte 35-40 de mii de persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Toate zborurile de pasageri din și spre Israel vor fi anulate începând de marți, 26 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul israelian pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului.
Presa din Israel scrie că începând de marți de la miezul nopții, toate companiile interne și externe vor opri zborurile pentru o perioadă de 14 zile. Companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală. în cazul companiilor interne, zboruri vor avea loc doar în situații excepționale.
Această regulă este și pentru companiile aeriene private. Astfel, avioanele vor putea părăsi țara doar în scopuri de tratament medical în străinătate, pentru proceduri legale, înmormântări familiale sau pentru relocare.
Această decizie vine după ce de săptămâna trecută toate persoanele sosite pe aeroportul internațional Ben-Gurion sunt obligate să prezinte un test de coronavirus negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de aterizare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova